Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Første strejke i 100 år

Storbritanniens regering er under pres for at løse sundhedsvæsenets udfordringer. 

Sygeplejersken 2023 nr. 1, s. 54-55

Af:

Lotte Havemann, journalist

sy01-2023_observation_england-strejke

Engelske sygeplejersker er trætte af at blive rost, uden at det kan mærkes på deres løn: ”F*ck the praise – Give us a raise”, som skiltet lyder.

Ligesom andre inflations- og kriseramte briter mærker sygeplejerskerne, at deres løn er blevet udhulet, og den britiske sygeplejerske-organisation Royal College of Nursing, RCN, forlanger en lønstigning på 5 pct. lagt oven i inflationsraten samt bedre arbejdsvilkår.

Da kravet ikke blev mødt, gik sygeplejerskerne i England, Wales og Nordirland for første gang i over 100 år i strejke i december. Her foran St Thomas’ Hospital i Westminster, London, den 15. december sidste år.

Andre faggrupper har også strejket, bl.a. postmedarbejdere, ambulanceførere og paramedicinere. Der er desuden varslet flere strejker.

Englands sundhedsvæsen, NHS, er i forvejen hårdt ramt af ventetider, ikke mindst på akutafdelinger. NHS har været udsat for langvarig underfinansiering og har lige nu især problemer med at få udskrevet patienter, da bl.a. ældreplejen ikke er parat til at tage imod dem pga. rekrutteringsproblemer.

Storbritanniens regering er under pres for at løse sundhedsvæsenets udfordringer. 

Den konservative premierminister Rishi Sunak roste sygeplejerskerne i sin nytårstale og peger på, at NHS vil modtage 28 mia. kr. hvert af de næste to år, mens sundhedsplejen vil modtage 8,5 mio. kr. ekstra i år og 14 mia. kr. ekstra næste år.