Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2023 nr. 1

Læs online Download
0123_forside - magasinforsiden

Aktuelt

"Jeg kan ikke se det som andet end valgflæsk"

3 mia. kr. til løn og arbejdsvilkår. Akutpakke her og nu. Frisættelse af den offentlige sektor. Statsministeriet har offentliggjort regeringsgrundlaget. Vi har spurgt tre medlemmer – to sygeplejersker og en leder af et plejecenter – hvad de tænker er godt, og hvad der bekymrer dem.

Godt kollegaskab styrer den mentale sundhed

Meningsfulde kollegiale samtaler og større opmærksomhed på kollegers behov for at tale om vigtige emner. Nyt projekt øger trivslen på Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling på Herlev Hospital.

Escape rooms for studerende

På Københavns Professionshøjskole er escape rooms blevet en del af sygeplejerskeuddannelsen. Det skaber en god overgang fra teori til praksis, fortæller underviser.

I HVERT NUMMER

Hørt: Vi ledere vil skabe bedre arbejdsvilkår

Husk de mange muligheder i sygeplejefaget, fremhæver sygeplejefaglig direktør på Esbjerg Sygehus, Charlotte Mose Hansen. Hun har været i medierne for at pege på arbejdsforhold, der kan hæve trivslen for sygeplejersker.

Leder: Godt nytår

"Nu skal regeringen i arbejdstøjet og sammen med Folketinget, regioner og kommuner finde løsninger, som bl.a. betyder, at sundhedsvæsenet stabiliseres."

Tema: Sygeplejen i Sundhedsplatformen

Sygeplejen forsvinder i Sundhedsplatformen

I værste fald kan det have betydning for patienternes sikkerhed, at sygeplejersker ikke kan dokumentere deres sygeplejefaglige observationer tilstrækkeligt i Sundhedsplatformen.

Sundhedsplatformen er umulig at arbejde med

Sygeplejerske Ulla Gantzel Frederiksen kalder dokumentationsfunktionen i Sundhedsplatformen for ”tidskrævende”, ”besværlig” og ”unuanceret”. Nu arbejder hun på et privat hospice, hvor systemet er lettere at gå til.

Intensiv undervisning letter dokumentationen

Massiv uddannelse og ensretning for alle medarbejdere kan gøre det lettere for sygeplejersker at dokumentere deres arbejde i Sundhedsplatformen – især på ambulante afdelinger og dagafsnit med korte patientforløb.

Regioner tilpasser Sundhedsplatformen til sygeplejen

Det skal være lettere for sygeplejersker at dokumentere det, der er vigtigt. Sådan lyder det fra den ansvarlige enhedschef i Region Hovedstaden, der er i gang med et stort projekt, der skal tilpasse mulighederne for dokumentation i Sundhedsplatformen til individuelle specialer.

Anmeldelser

Anmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Re:konstruktion', 'Unormale mennesker', 'Pædagogisk kompetenceudvikling på de videregående uddannelser' og 'Stress i professionsfagene Hvorfor rammer det så hårdt, og hvad kan vi gøre ved det?'

Debat

Læserbrev: Modregning i pension og efterløn ved arbejde som senior

Pensionerede sygeplejersker, der tog coronarelateret arbejde, blev friholdt fra at få modregnet deres løn i pensionen. Men skal det ikke også fremover gælde for pensionister og efterlønnere, der genoptager sygeplejen og modvirker sygeplejerskemangel, anfører pensioneret sygeplejerske.

Forskning i sygepleje

"Jeg føler mig altid et skridt bagud"

Af nød er Google det foretrukne redskab, når kommunalt ansatte sygeplejersker skal søge ny, forskningsbaseret viden. De har ikke adgang til databaser som CINAHL, hvilket hindrer udvikling af sygeplejen. Det møder kritik flere steder.

Testen

Robotkirurgi

Jane hjælper robotkirurgen med at operere

Imens lægen styrer robotten fra sin konsol, står Jane Gammelgaard Petersson ved operationslejet med sine instrumenter. Hun er uddannet RNFA og løser samme opgaver som en assisterende kirurg – og i årenes løb har hun uddannet mere end 100 sygeplejersker til at kunne det samme.

Usaglig bortvisning

"Man kan godt blive syg på en pålagt vagt"

Sygeplejerske Annette Elise Beck fik rettens ord for, at det var ulovligt, da hun blev bortvist fra sin arbejdsplads for at have meldt sig syg på en pålagt vagt. I dag arbejder hun i et vikariat i Grønland – og tvivler på, om hun nogensinde får lyst til igen at arbejde i det danske sundhedsvæsen.

Nytårsinterview

Grete Christensen: "Vi er tættere på end nogensinde før"

Et af højdepunkterne i 2022 var, da sygeplejerskernes løn endte blandt topemnerne ved folketingsvalget. Det viser, at politikerne er tættere på at tage ansvar for at forbedre sygeplejerskernes løn end nogensinde før. Men skal vi i mål, kræver det tålmodighed og stærkt sammenhold, lyder det fra Grete Christensen i dette nytårsinterview.

Observation

Kirsten Stallknecht Prisen

Nominér en særlig sygeplejerske

Kirsten Stallknecht Prisen 2023 skal for 12. gang uddeles til en sygeplejerske, som har gjort en forskel ved modigt, fagligt og sagligt at have peget på forhold af betydning for sygeplejen, patienterne eller sundhedspolitikken.