Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nu skal du betale mindre

Sygeplejersken 2023 nr. 13, s. 7

Af:

Kristine Jul Andersen, Journalist

61812892

Foto:

Illustration: Mathias N Justesen

Fra 2024 er det for medlemmer af Dansk Sygeplejeråd slut med at betale de 128 kr. ekstra i strejkekontingent - og dermed lidt mere til ens egen sparegris.

Fra 1. januar 2024 bortfalder strejkekontingentet, hvilket betyder, at du som medlem, der indtil nu har betalt strejkekontingent, skal betale mindre i kontingent i det nye år.

Strejkekontingentet blev indført i forlængelse af den 10 uger lange strejke i 2021 og betød, at medlemmer skulle betale strejkekontingent for at genopfylde DSR’s Garantifond, også kaldet strejkekassen.

Det besluttede kongressen umiddelbart efter strejken i september 2021 for at sikre, at der igen var penge til rådighed ved kommende overenskomstforhandlinger.

Uden Garantifonden er det ikke muligt at lægge pres på arbejdsgiverne og få indflydelse på overenskomsterne. Ligeledes skal den bruges, hvis arbejdsgiverne vælger at lockoute sygeplejerskerne.

128 kr. billigere
Kongressen fastsatte i 2021 strejkekontingentet til 125 kr. pr. måned. Beløbet er siden blevet pristalsreguleret årligt, hvilket betyder, at det i 2023 har ligget på 128 kr. pr. måned.

Men nu har hovedbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd besluttet, at strejkekontingentet ikke længere skal opkræves fra den 1. januar 2024. Det betyder, at medlemmer, der har været medlem i 4. kvartal 2023 og fortsat er det næste år, vil opleve en nedgang i kontingentet ved årsskiftet.

Er man tidligere medlem og meldte sig ud af Dansk Sygeplejeråd efter konfliktens afslutning 28. august 2021, er man meget velkommen tilbage. Man vil i så fald blive opkrævet strejkekontingent for den periode, man har været udmeldt. Dvs. svarende til det beløb, man skulle have betalt, hvis ens medlemskab var fortsat.