Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Akutplan skubber ansvaret over på sygeplejerskerne

Faste dagvagter har for Camilla Lorenzen betydet, at hun har kunnet blive ved med at arbejde som sygeplejerske. Med en ny akutplan, der lægger op til, at flere sygeplejersker skal tage uforudsete vagter og arbejde på tværs af afsnit, frygter hun, at flere vil forlade faget.

Sygeplejersken 2023 nr. 3, s. 7

Af:

Helle Lindberg Emarati, journalist

sy3-2023_akt_camilla-lorenzen

En bredere fordeling af tungt vagtarbejde og en mere ”fleksibel vagtplanlægning”. Sådan lyder et centralt punkt i regeringens nye akutplan, som skal hjælpe de trængte sygehuse og nedbringe ventelisterne.

Planen er fra flere sider blevet kritiseret for ikke at løse problemerne med mangel på arbejdskraft i sundhedsvæsnet og for at lægge op til, at sygeplejersker igen skal arbejde ekstra. Den kritik kan sygeplejerske Camilla Lorenzen tilslutte sig.

”Jeg står endnu en gang tilbage med følelsen af, at der slet ikke er nogen, der lytter til os eller har vores ryg. Jeg tror, at den her plan vil få endnu flere sygeplejersker til at sige: ”Nå, det var så dét. Nu skal jeg ikke være sygeplejerske længere”,” siger hun.

Gik ned med stress

I april 2021 stod Camilla Lorenzen frem i Sygeplejersken og fortalte, at hun overvejede at forlade sit job. Anledningen dengang var, at hendes arbejdsgiver, Aalborg Universitetshospital, havde varslet, at hun fremover skulle arbejde på tværs af afsnit og tage flere vagter på skæve tidspunkter.

Dengang sagde du, at du ville sige op, hvis varslingen blev gennemført. Hvordan er det gået siden?
”Jeg gik simpelthen ned med stress og blev sygemeldt. Siden har jeg fået lov til at fortsætte i mit arbejde, men i fast dagvagt, hvor jeg kan regne med min arbejdstid,” siger Camilla Lorenzen.

Hun kan ikke se en løsning i, at flere skal tage del i vagtbyrden.

”De steder, hvor det giver mening at arbejde på tværs af afsnit, gør man det allerede. Andre steder giver det slet ikke mening, men bliver tvunget igennem alligevel – f.eks. med sygeplejerskerne fra Hobro, der nu skal tage weekendvagter i Aalborg,” siger hun.

Hvorfor giver det ikke mening?
”Fordi patienterne ikke er de samme, selvom afsnittene hører under samme afdeling. Desuden er der jo en grund til, at nogle sygeplejersker kun arbejder på ambulatorium eller dagafsnit. Langt de fleste har valgt det, fordi det er den eneste måde, de kan holde til at blive i faget på.”

Skubber ansvaret videre

Ifølge regeringen er det bl.a. hensigten med akutplanen, at flere sygeplejersker skal få mod på at arbejde på fuld tid. Camilla Lorenzen mener, at planen vil have den modsatte effekt.

Men lyder det ikke fint, at presset fra tunge vagtbyrder lettes for nogle og bredes ud til flere?
”Jo, det lyder da rigtig fint, men det fjerner ikke problemet med mangel på arbejdskraft. Med den her plan skubber regeringen sådan set bare ansvaret for at løse problemerne over på nogle andre: nemlig sygeplejerskerne.”

Tilføjelse til artiklen efter udgivelsen:
”I den trykte udgave af Sygeplejersken 03/2023 har vi skrevet, at flere vagter førte til, at Camilla Lorenzen gik ned med stress. Det er ikke korrekt. Vi beklager fejlen.”