Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Leder: Akutplan løser ikke manglen på sygeplejersker

"Politikerne har ikke lagt løsninger frem, som viser, hvordan vi bl.a. kan holde fast på de sygeplejersker, vi har."

Sygeplejersken 2023 nr. 3, s. 3

Af:

Grete Christensen, formand

gretechrsp207284f

Det er naturligvis positivt, at regeringen med sin akutplan retter blikket mod at nedbringe ventelisterne. Ingen tvivl om det. Alt for mange borgere og patienter venter for længe på den rette operation, sygepleje og behandling. 

Når det er sagt, så er det tankevækkende, at regeringen i akutplanen ikke tager hånd om de udfordringer, som deres eget ”serviceeftersyn” af sundhedsområdet viste. Eftersynet dokumenterede – med regeringens egne ord – at sundhedsvæsenet anno januar 2023 er kendetegnet ved: ”Høje ventelister, en lavere overholdelse af udredningsretten og et stort fald i produktiviteten på sygehusene. Det er på trods af, at der de sidste år er blevet tilført betydelige økonomiske midler til regionerne for at løse problemerne.”

Regeringens akutplan giver med andre ord ikke svarene på den primære årsag til ventelisterne: Manglen på sygeplejersker. 

Politikerne har ikke lagt løsninger frem, som viser, hvordan vi kan holde fast på de sygeplejersker, vi har, og hvordan vi kan få de sygeplejersker tilbage, som har forladt sundhedsvæsenet, fordi de har fundet bedre løn og vilkår andre steder. 

Det primære budskab fra politikere og arbejdsgivere synes stadig at være, at sygeplejersker og deres kolleger skal give den en ekstra skalle. Den retorik må stoppe. En sådan snak er hverken noget, der gør det attraktivt at blive i eller vende tilbage til sundhedsvæsenet. 

Det er på tide, at politikere og arbejdsgivere indser, at det er et løft i lønnen til sygeplejersker, der skal til for at vende skuden i det pressede sundhedsvæsen.