Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Det gode og det onde

"Vores liv er væk, før vi ved af det." 

Sygeplejersken 2023 nr. 3, s. 47

Af:

Michael Holbek, journalist

Helle
            Mathiasson
Helle Mathiasson
Helle Mathiasson
Sygeplejerske, stråleterapeut, afdelingen for kræftbehandling, stråleterapien Herlev Hospital og formand for Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker.

Hvad læser du lige nu?
"Åsa Larssons ’Som offer til molok’, bind 5 i krimiserien om Rebecka Martinsson."

Hvordan har den inspireret dig?
"Jeg elsker at læse krimier, det er en god måde at koble af på. I bogen fortæller en af personerne, hvordan det er at sidde og våge over et døende menneske. Hun siger: ”Jeg sidder selv med min mor, der er ved at dø. Indimellem ønsker jeg bare, at det må gå hurtigt, så jeg kan komme væk fra Kurravaara. Og fra hende. Man har vel grund til at være vred. Men ved du hvad, livet er så skide kort.” Og med tanke på de pårørende, som lider af ventesorg, synes jeg, det er en super sætning. For vores liv er væk, før vi ved af det." 

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
"Fredrik Backmans roman ’Bjørneby’. Den handler om kønsopfattelse, sammenhold, afpresning, seksualitet, ungdom, forældre og det værste, som kunne ske for ens børn. For mig var der så meget genkendeligt fra egen opvækst og overgang fra barn til voksen, at jeg både kunne grine og græde. Han er en utrolig menneskekender og god til at beskrive både det gode og det onde." 

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
"Jeg opgiver normalt ikke bøger, men siden jeg gik i gang med ’Macbeth’ af Jo Nesbø, har jeg nået at læse fire andre bøger."