Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På rette sted i rette tid

Sygeplejerske redder 2-årig fra kvælning

Sygeplejersken 2023 nr. 4, s. 14

Sygeplejerske Line Jensen identificerede lynhurtigt den gurglende lyd, som kom fra et lille barn ved nabobordet i legelandets café, hvor hun sad med sin egen familie.

Bag hende forsøgte en far fortvivlet med fingrene at pille noget ud af halsen på sin 2-årige søn. Barnets ansigt var efterhånden begyndt at blive blåt, så Line Jensen måtte handle hurtigt.

Hun fik øjenkontakt med med faren og så, at han gav hende lov til at tage over. Hun dunkede barnet fem gange i ryggen, og da det ikke hjalp, brugte hun Heimlich-metoden – et hårdt tryk i solar plexus – og så kom maden op!

”Jeg har lært førstehjælp på sygeplejerskeuddannelsen både på skolen og i klinikken, og så har jeg også taget et kursus, da jeg fik mit første barn. Men jeg har aldrig stået i en situation, hvor jeg havde brug for det,” fortæller Line Jensen.

”Jeg ved, at det vigtigste er, at man gør noget. I det mindste kan man ringe 112,” fortsætter hun og påpeger, hvor vigtigt det er, at personale i f.eks. daginstitutioner har lært førstehjælp.

sbk/hbo

Læs mere  på dsr Facebook

og i Københavnerliv