Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Seniorer søger tilbage til sygeplejen

På Aalborg Universitetshospital har man oprettet en ny type job for at aflaste under-bemandede afdelinger. Stillingerne er målrettet pensionerede sygeplejersker og læger, og interessen er stor.

Sygeplejersken 2023 nr. 4, s. 13

Af:

Mai Rathje Skovgaard, journalist

Det offentlige sundhedsvæsen er plaget af en ond cirkel, hvor stort arbejdspres grundet underbemanding får endnu flere til at søge væk fra sygehusene. Det vil Aalborg Universitetshospital nu forsøge at komme til livs med et nyt pilotprojekt.

De har oprettet en ny type job, såkaldte ressourcestillinger, for at lokke pensionerede sygeplejersker, læger og andre med sundhedsfaglig baggrund tilbage til arbejdsmarkedet – og rekrutteringsindsatsen har vist sig at lykkes.

71 personer har søgt jobbet, og derfor bliver der oprettet 18 i stedet for de planlagte 10 stillinger. Den store efterspørgsel glæder Lisbeth Lagoni, sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital. 

”Det er dejligt, at der i en tid, hvor faget bliver talt ned, faktisk er nogen, som savner jobbet og gerne vil tilbage,” siger hun til Nordjyske. 

Intet administrativt bøvl 

Ressourcepersonernes arbejdsopgaver er ikke 100 pct. defineret på forhånd. De bliver tilpasset efter den enkelte afdelings behov og de ansattes ressourcer, fortæller sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant på Aalborg Universitetshospital, Pia Jødal Næss-Schmidt. Sygeplejerskerne har derfor selv mulighed for at påvirke både arbejdstider og opgaver. 

”Men udgangspunktet er, at de skal være en ekstra i vagt og gøre det til en bedre, tryggere vagt med et særligt fokus på, at de nyansatte sygeplejersker kommer godt i gang,” siger Pia Jødal Næss-Schmidt. 

Det er ikke tanken, at ressourcepersonerne hverken skal gå stuegang, ordinere medicin eller stå for dokumentation. Særligt det, at de slipper for at skulle dokumentere, tror Pia Jødal Næss-Schmidt, er en af motivationsfaktorerne bag de mange ansøgninger. 

”At de skal stå for ren sygepleje og ikke det administrative bøvl, tænker jeg, tiltrækker en del,” siger hun.

Ansættelsesprocessen er netop gået i gang. Lønnen bliver overenskomstmæssigt fastsat, og ansættelserne varer foreløbigt i ni måneder.