Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Stadigt færre vil være sygeplejerske

2.043 har ansøgt om at blive optaget på sygeplejerskeuddannelsen via kvote 2. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Professionshøjskole kalder det et kolossalt samfundsproblem.

Sygeplejersken 2023 nr. 4, s. 8

Af:

Caroline Schønberg, journalist

kvote2-ansoeg-web_1

Antallet af kvote 2-ansøgere til de videregående uddannelser er offentliggjort. 2.043 har søgt sygeplejerskeuddannelsen som første prioritet. Det er 27 ansøgere færre end i 2022, hvor ansøgertallet faldt drastisk med 36 pct.

I en pressemeddelelse fra Københavns Professionshøjskole forudser rektor Stefan Hermann, at nedgangen på velfærdsuddannelserne bliver et kolossalt samfundsproblem:

”Sidste år var jo et meget kritisk ansøgertal, hvor alle alarmklokkerne bimlede stadig højere end tidligere. Og det er præcis de samme uddannelser, som fortsætter nedgangen i år,” siger han.

Brug for politisk handling

På VIA University College mener rektor, Gitte Sommer Harrits, at der er brug for politisk handling:

”Vi opfordrer regeringen til at gå sammen med uddannelsessektoren om at finde løsninger, der sikrer et samfund, hvor det er lige så attraktivt at uddanne sig til at arbejde med børn, ældre, patienter og udsatte borgere som at varetage et akademisk job bag et skrivebord,” udtaler hun i en pressemeddelelse.

Kvote 2-ansøgere vurderes ud fra andre kriterier end deres karaktergennemsnit alene, som det er tilfældet ved kvote 1. Der er ansøgningsfrist for kvote 1 den 5. juli.