Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Vi skal jonglere med flere karriereveje

Karriereudvikling opnås ikke kun via tykke bøger og auditorier. For nogle kan et forløb på hospitalet være vejen til at udvikle kompetencer, lyder det fra klinisk sygeplejespecialist Johanne Laursen Lykke.

Sygeplejersken 2023 nr. 7, s. 15

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

sy7-2023_hoert

“Sygeplejersker er en divers gruppe. Ikke alle ønsker at forholde sig til kandidatuddannelser og akademisk videreudvikling. Flere ønsker at udvikle sig inden for deres eget afsnit og fag og se de muligheder, der er dér,” siger Johanne Laursen Lykke.

Hun er klinisk sygeplejespecialist på Neurologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og har været med til at udvikle et nyt internt toårigt kompetenceudviklende forløb. I marts skrev hun om det i et debatindlæg i netmediet Sundhedsmonitor, hvor hun samtidig slog et slag for de karrieremuligheder, der findes internt på hospitalerne.

“Der har været en del debat om, hvor vigtigt det er med videreuddannelse og karriereveje til sygeplejersker. Her er fokus meget ofte på de akademiske veje, kandidatuddannelser f.eks. Men vi skal huske at favne alle sygeplejersker.”

De erfarne mangler tilbud

På hendes afdeling har fire sygeplejersker afsluttet det nye interne udviklingsforløb. Sygeplejerskerne var på skift otte måneder på hvert af afdelingens tre sengeafsnit samt et smut forbi  ambulatorierne. De fik kompetencer i alt fra den akutte modtagelse og organisering af hospitalet til koordinering, palliation og rehabilitering. Og mødtes flere gange til sparring med de kliniske sygeplejespecialister. 

“Det kan få uheldige konsekvenser, hvis der mangler de rette udviklingstilbud. Jeg hører f.eks. om erfarne sygeplejersker, der starter på en akademisk videreuddannelse bare for at komme væk fra plejen. Vi skal være bedre til at strikke alternative forløb sammen til sygeplejersker, der ønsker at videreudvikle sig inden for klinikken,“ siger Johanne Laursen Lykke.

“Vi skal passe på, at vi ikke skaber et samfund, hvor vi alle skal presses og piskes til at udvikle os på én måde. For en del sygeplejersker er en kandidatuddannelse ikke den rigtige løsning. Vi skal fremme og udvikle de kliniske karriereveje, så de bliver tydelige og interessante for den her gruppe.”

Fastholder sygeplejersker

I dag har de fire sygeplejersker fundet hver deres nye vej. Én arbejder på et strokeafsnit, en anden i en delestilling mellem tumor-dagkirurgi og et neurologisk sengeafsnit, en tredje tog sideløbende en master i Public Health og er nu ansat i en stilling med specialfunktion, og den sidste har fået arbejde på et hospice, som afdelingen samarbejder med. Tre af sygeplejerskerne er stadig ansat på Neurologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

Det får Johanne Laursen Lykke til at fremhæve, at et internt udviklingsforløb også kan være med til at fastholde sygeplejersker:

“To af sygeplejerskerne fra vores forløb fortalte, at de overvejede at søge nyt arbejde, hvis ikke de havde fået tilbudt de her nye muligheder,” siger hun og tilføjer:

“Det peger også på, at vi skal være bedre til at jonglere med flere typer karriere-veje.”