Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2023 nr. 7

Læs online Download
0723_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Tema: Deltid

Den sande fortælling om deltid

Sygeplejersker arbejder lige så meget som alle andre, selvom ca. halvdelen af alle sygeplejersker er ansat på deltid, viser en ny analyse. For deltidssygeplejerskerne selv er analysen ikke overraskende – de er blot trætte af at blive stemplet som dovne og grådige.

Debatten om deltid mangler nuancer

Det politiske fokus på fuldtid er forfejlet. Det mener sygeplejerske Kamilla Steiniche Bøje, hvilket hun allerede gjorde klart i et debatindlæg i 2019, hvor hun revsede formand for Danske Regioner Anders Kühnaus omtale af sygeplejerskernes ”deltidskultur”.

Arbejdsliv

Mindre medicin - mere fællesskab

Morgensang og obligatoriske gåture. På sengeafsnit C i Regionspsykiatrien i Randers vil de ikke have flere penge til flere sengepladser. Her mener man, at det er i fællesskabet, at mennesker heler bedst.

Fællesskab lukker hospital i Japan

I byen Urakawa i Japan har et meningsfuldt fællesskab gjort psykiatriske sengepladser overflødige. Det sætter spørgsmålstegn ved den måde, vi behandler psykisk sygdom på i Danmark, siger forsker

Forskning får liv

Læring - og overvågning?

Holdningen til Black Box er generelt positiv, fortæller tillidsrepræsentant, men der er også uklarheder, som kan skabe bekymring.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Åndelig Omsorg – En lærebog. Kari Martinsen, Katie Eriksson og Joyce Travelbee i nyt lys" og "Brugerinvolvering i sundhedsvæsenet – En personcentreret tilgang på tværs af professioner og sektorer"

Debat

Dengang

Kort hår - nej tak

På flere hospitaler blev der nedlagt forbud mod, at sygeplejersker fulgte moden og lod sig klippe.

Dilemma

Forskeren fortæller

God søvn er sygepleje

Sygeplejerske og forsker Mette Kragh er en af initiativtagerne bag projektet ’Bedre søvn uden medicin’, der giver psykiatriske patienter i Aarhus bedre søvnkvalitet og færre søvnproblemer.

Hørt

Vi skal jonglere med flere karriereveje

Karriereudvikling opnås ikke kun via tykke bøger og auditorier. For nogle kan et forløb på hospitalet være vejen til at udvikle kompetencer, lyder det fra klinisk sygeplejespecialist Johanne Laursen Lykke.

Lederen

Mit job

Alle har ret til en seksualitet

Epilepsi og seksualitet. Det er to af sygeplejerske Marlene Linnebjerg Kudsks hjertebørn. Hun tager sig af det sundhedsfaglige ved Center for Børn med Handikap.

Pålagte vagter

Massive frustrationer over tvungne vagter

Stadig flere sygeplejersker oplever, at deres ansættelse er delt eller snart skal deles mellem to afdelinger og geografier. Det møder skarp kritik fra bl.a. sygeplejerske Stinne Gry Sørensen

Fra SPL til SPL

Shelter til særlige patienter

Der står et nyt shelter i haven ved en afdeling på Psykiatrisk Center Glostrup. Det giver mulighed for ro til patienter, der ikke kan opholde sig indendørs.

Studerende i praksis

Sundhedsvæsentligt

Skævt arbejde for lige løn

Skal genetillæg regnes med, når man sammenligner løn med brancher, der sjældent eller aldrig arbejder skæve vagter? Det er et af de helt store spørgsmål, når Lønstrukturkomitéen skal vurdere, om bl.a. sygeplejersker får for lidt i løn.

Tillidsrepræsentanten

Karin fik styr på manglende tillæg

Tillidsrepræsentant i Vejle Kommune Karin Lund Madsen har sørget for, at 21 sygeplejersker fik efterbetalt et manglende weekendtillæg for i alt 52.000 kr.

Observation