Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Telemedicin knækker kurven

I Aarhus sender 100 patienter med diabetes målinger af blodglukose og blodtryk ind til hospitalet via en tablet og har konsultationer via telefon. Resultaterne er fantastiske, siger sygeplejerske Christina Gad.

Sygeplejersken 2015 nr. 2, s. 36-37

Af:

Marianne Bom, journalist

Han er i begyndelsen af 40’erne og har længe haft det temmelig skidt med sin diabetes type 1. Han er lige blevet far og bebrejder sig selv, at han lever på en måde, så han risikerer senkomplikationer. Men først da han får en tablet i hænderne og ser sine dårlige målinger knivskarpt, lykkes det ham at ændre på sit liv i samråd med hospitalet, så hans langtidsglukose falder fra alt for højt til rigtig godt.

”Jeg har aldrig set et menneske så glad. Han siger: ”Det er det bedste, der er sket for mig. Jeg har fået fokus på min diabetes på en helt anden måde”,” fortæller Christina Gad, som er projektsygeplejerske på Medicinsk Endokrinologisk Ambulatorium på Aarhus Universitetshospital.

Christina Gad var med til at tilbyde manden et telemedicinsk forløb med intensiv støtte og behandling som led i et stort, dansk projekt ”Klinisk Integreret Hjemmemonitorering”. Projektet har bl.a. til formål at undersøge, om telemedicin kan få patienter til i højere grad at tage del i eget behandlingsforløb og effektivisere sundhedssektoren.

Det er Christina Gads erfaring, at man kan opnå begge dele.

Telemed_3Christina Gad: "Jeg har aldrig set et menneske så glad. Han siger: ”Det er det bedste, der er sket for mig. Jeg har fået fokus på min diabetes på en helt anden måde." Foto: Søren Holm.


Bedre og mere effektiv behandling
I Aarhus er 100 patienter med diabetes blevet udstyret med tablet, blodglukosemåler og blodtryksapparat, hvorefter de har målt dagligt og sendt resultater ind én gang om ugen. Projektet har inddraget tre grupper, som er tilbudt konsultation via telefon i stedet for fremmøde:

  1. Selvhjulpne med type 1-diabtetes, som normalt kommer fire gange om året.
  2. Patienter med type 1-diabetes, som har behov for intensiveret støtte og behandling.
  3. Patienter med type 2-diabetes og diabetisk fodsår.

Den foreløbige evaluering viser, at patienter i gruppe 1 og 2 opnår en bedre viden og egenomsorg. Ressourceforbruget har reelt været mindre end ellers på hospitalet, selv om patienterne ud over telefonkonsultationer har haft mulighed for at ringe til sygeplejersker efter behov.

”Den telemedicinske løsning har givet patienterne en viden og ”empo-werment”, som har været med til at løfte dem, og vi har kunnet se, at deres langtidsprøver er markant forbedrede. Det er meget positivt, og mange fortsætter, selv om de egentlig er ude af projektet,” fortæller Christina Gad, der oplever, at telemedicinske konsultationer har gjort det muligt at yde vejledning af høj kvalitet med kontinuitet. Det skyldes bl.a. den nemme adgang til målingerne, som giver læger og sygeplejersker et godt overblik.

Telemedicin i stor skala

Telemedicin til diabetes i Aarhus er en del af storskalaprojektet ”Klinisk Integreret Hjemmemonitorering” (KIH), der blev sat i værk i forbindelse med ”National Handlingsplan for udbredelse af telemedicin” i 2012. I projektet afprøves og demonstreres it-løsninger, der understøtter patientens aktive inddragelse i eget forløb. KIH består af projekter inden for diabetes, KOL, graviditet med og uden komplikationer og mave-tarm-inflammation. Evaluering ventes i begyndelsen af 2015. Det samlede budget er på 65 mio. kr. Godt 1.100 patienter deltager.

Telemedicin er ikke for alle
Men telemedicin er ikke for alle, konkluderer Christina Gad. Den tredje gruppe af type 2-patienter med fodsår har været svær at få etableret. De patienter har reelt det dårligste helbred, og mange af dem foretrækker fysisk fremmøde.

Projektet udløb ved årsskiftet til 2015, og både personale og patienter ønsker at fortsætte. Men det kræver, at der først i det nye år træffes beslutning om praktiske og økonomiske ting, som hvem der finansierer SIM-kort og yder support.

”Support er en af de største udfordringer, vi har oplevet. Det har været enormt tidskrævende, når udstyret ikke har virket,” siger Christina Gad.

Temaet om telemedicin består af disse artikler:

Indledning: Telemedicinen er klar, men hvad med pengene og personalet? side 30

I et vadested side 32

Telemedicin får alle til at oppe sig side 34

Telemedicin skal være frivillig side 38