Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En fagforening også for privatansatte

Det er en myte, at Dansk Sygeplejeråd kun varetager offentligt ansattes interesser. En særlig indsats er netop sat i gang for at hjælpe privatansatte medlemmer.

Sygeplejersken 2019 nr. 10, s. 23

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

”Vi er en fagforening for alle sygeplejersker, som arbejder med sygeplejefaget. Uanset om man gør det i uddannelsesøjemed eller i direkte pleje, eller det er offentligt eller privat, så er vi der også.”

Det slår formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, fast.

OK 20 for privatansatte

Dansk Sygeplejeråd skal efter nytår forhandle nye overenskomster for 2.500 sygeplejersker med hovedbeskæftigelse og 1.300 med bibeskæftigelse i nedenstående brancher. De er ansat på 35 forskellige overenskomster:

  • Privathospitaler og klinikker
  • Vikarbureauer
  • Hjemmeplejeordninger
  • BST og sundhedsordninger
  • Falck

Dansk Sygeplejeråd har fokus på tre temaer i forhandlingerne:

  • Mere i løn
  • Et sundt arbejdsliv
  • Faglig udvikling

”Der har været en myte om, at vi hovedsageligt har varetaget interesserne for de offentlige ansatte tilbage til den tid, hvor der var meget få privatansatte. Men det har vi forsøgt at afmystificere ved at gøre det tydeligt, at vi også er der for de private,” siger hun.

Det er bl.a. sket ved at lave medlemstilbud, der er målrettet de sygeplejersker, der arbejder i det private. Og mere er på vej.

Som f.eks. et nyt site på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside målrettet privatansatte, dsr.dk/privat. Og i løbet af efteråret vil der være webinarer, hvor privatansatte kan få gode råd i forhold til bl.a. ansættelseskontrakt og lønforhandling.

”Vi prøver desuden at komme i dialog med de privatansatte sygeplejersker, så vi i højere grad ved, hvad de ønsker sig af os,” siger Grete Christensen.

Hjælper, hvis det brænder på

Hun opfordrer privatansatte til at være med i en fagforening. Hvad enten de er på en overenskomst eller på individuel kontrakt.

”Hele grundtanken i fagbevægelsen er, at man fælles kan kæmpe sig til mere, end man kan alene. Derfor er min opfordring, at man altid arbejder for at få en overenskomst,” siger formanden.

Er man ansat på en individuel kontrakt, er der også god hjælp at hente i fællesskabet i Dansk Sygeplejeråd. Både i forhold til ansættelsesforhold og løn, og hvis der skulle opstå situationer, man ikke havde ønsket sig.

”Når man søger et job, tænker man altid på det ideelle, og man forestiller sig ikke, at man en dag vil blive truet med en fyring eller bliver syg, eller at man får en arbejdsskade. Det er i alle de situationer, vi også kan hjælpe,” siger Grete Christensen.

Det er bl.a. derfor Ingrid Krøyer, arbejdsmiljøsygeplejerske på Novozymes, er medlem af Dansk Sygeplejeråd.

”Da jeg fik min kontrakt, fik jeg Dansk Sygeplejeråd til se, om den var i orden. Og så har jeg en forhåbning om, at hvis der skulle ske noget, hvor det brændte på for mig, så har jeg en fagforening, der står bag mig.”