Sygeplejersken
Fra syge til raske
Ingrid Krøyers job er at sikre medarbejdernes sundhed på Novozymes, hvor hun er arbejdsmiljøsygeplejerske. Og hjælpe dem tilbage i arbejde, hvis de bliver sygemeldt. Hun har alsidige arbejdsopgaver, god løn og fleksible arbejdstider.
Sygeplejersken 2019 nr. 10, s. 26-27
Af:
Kristine Jul Andersen, journalist
- Har to voksne børn og to børnebørn
- Bor i Holte
- Uddannet fra sygeplejeskolen i Hillerød i 1986
- Har tidligere arbejdet inden for onkologien på både Rigshospitalet og Herlev Hospital
- Siden 2005 arbejdsmiljøsygeplejerske på Novozymes
”Den røde skal sidde på højre øre, den blå på venstre,” instruerer sygeplejerske Ingrid Krøyer og flytter fokus fra medarbejderen Lena Bech Holskov tilbage til skærmen, hvorfra hun kan styre høretesten. Lena Bech Holskov følger instrukserne. Kort tid efter er testen gennemført, og Ingrid Krøyer trykker resultatet frem på skærmen.
”Det ser fint ud. Du hører godt, og lige som du skal ift. din alder,” fortæller Ingrid Krøyer, mens hun kigger hende i øjnene og kort forklarer, hvad det er, hun kan se på skærmen.
Heller ikke lungekapaciteten fejler noget, har de netop konstateret efter et blæs i en lille lysegrå maskine.
Vi befinder os på virksomheden Novozymes, der forsker i, udvikler og fremstiller bioindustrielle produkter som enzymer og mikroorganismer. Her er Ingrid Krøyer ved at lave et sundhedstjek af en af virksomhedens 2600 medarbejdere i Danmark.
Sammen med to læger, en bioanalytiker og to andre sygeplejersker passer hun på dem og sikrer, at deres helbred er i orden. Bl.a. ved hjælp af sundhedstjek, allergiscreeninger og høretest.
”Min hovedopgave her er at forebygge enzymallergi blandt de medarbejdere, der arbejder i produktionen. Vi har et program, hvor nye medarbejdere i forbindelse med ansættelsen bliver inviteret til en samtale og en helbredsundersøgelse hos mig. Her taler vi om de helbredsrisici, der er ved arbejdet, og om de har nogle ting i deres historik, som har betydning i forhold til deres arbejde hos Novozymes,” forklarer Ingrid Krøyer.
Tjek, snak og hjælp
Årlige tjek af medarbejdernes sundhed sker enten i sundhedsteamets klinik på Novozymes eller lokalt ude i produktionen, hvor hun kommer ud – evt. sammen med en sygeplejerske-kollega – og laver undersøgelserne, hvor de ansatte er.
Medarbejderne kan også komme til hende og kollegerne, hvis de har behov for at tale eller spørge om noget. Der er rygestopkurser, og dem, der rejser rundt i verden, kan blive vaccineret.
Går det så galt, at medarbejdere bliver sygemeldt i længere tid fra arbejdet, hjælper Ingrid Krøyer og hendes kolleger også medarbejderne med at komme godt tilbage på arbejdet igen.
”Vi er lidt som en praktiserende læge i virksomheden. Vi har også tavshedspligt. Og kun hvis vi får tilladelse af medarbejderen, går vi videre til lederen. Men vi opfordrer folk til at være åbne om de udfordringer, de har, så vi kan tale med lederne om, hvad de kan gøre for at hjælpe medarbejderen. F.eks. ved at ændre i deres jobfunktion,” siger Ingrid Krøyer.
”Folk kender mig”
Hun har været arbejdsmiljøsygeplejerske i Novozymes i 14 år og kender efterhånden rigtig mange af medarbejderne.
”Noget af det bedste er kontakten med medarbejderne. At folk kender mig. De hilser på mig, når jeg kommer rundt. ”Hej Ingrid, tak fordi du kom” eller ”jeg kommer lige ned forbi dig”. Den her uformelle dialog kan jeg godt lide,” smiler Ingrid Krøyer.
Hun var også glad for sit tidligere arbejde som sygeplejerske på onkologisk ambulatorium på Herlev Hospital.
”Jeg havde egentlig ikke forestillet mig, at jeg skulle være andre steder. Men jeg havde været arbejdsmiljørepræsentant i mange år og synes, den del var rigtig spændende.”
Så da Ingrid Krøyer så jobopslaget fra Novozymes, der søgte en arbejdsmiljøsygeplejerske til at lave forebyggende helbredsundersøgelser, blev hun nødt til at søge det.
”Jeg havde været glad for at passe syge mennesker, men det kunne også være en god udfordring at lave forebyggende arbejde i stedet. Og arbejde med raske mennesker og med, at de ikke bliver syge,” siger Ingrid Krøyer.
Bedre løn og flekstid
Skiftet fra det offentlige ambulatorium til den store private virksomhed betød en klækkelig lønstigning. Arbejdstiden blev samtidig lidt mere fleksibel, og Ingrid Krøyer fik bedre mulighed for selv at planlægge den.
”Som udgangspunkt er vi her i timerne mellem kl. 9 og 15, men nogle gange møder jeg rigtig tidligt for at være her, når natholdsskiftet slutter, så det er lettere for de medarbejdere at komme forbi og tale med mig, når de har fri,” fortæller Ingrid Krøyer.
Hun booker selv medarbejdere til sundhedstjek og allergi- og hørescreeninger og kan lægge det, så det passer hende bedst muligt.
Efter 14 år i virksomheden er der ting, der er præget af rutiner, men Ingrid Krøyer har ingen planer om at shoppe videre i karrieren lige nu.
”Jeg skal i hvert fald ikke tilbage til det offentlige med de arbejdsforhold, de har i dag,” understreger hun.
Tilbage i den lille klinik siger Ingrid Krøyer farvel til Lena Bech Holskov, der især glæder sig over, at hendes hørelse er intakt. Den havde hun været lidt bekymret for. Nu varskor hun Ingrid Krøyer om, at hendes kolleger også gerne snart vil have tjekket sundheden.