Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2020 nr. 1

Læs online Download
0120_forside_1 - magasinforsiden

Aktuelt

En flot julegave til sygeplejemuseet

93-årige Axel Johannesen har afleveret endnu en del af sit store arkiv fra sit liv som en af de første mandlige sygeplejersker, der blev uddannet på Rigshospitalet i 1954.

Ret til efterbetaling i 10 år ved lønfejl

Hvis man opdager fejl på sin lønseddel, der strækker sig langt tilbage, har man ret til at få efterbetaling af lønnen i op til 10 år. Det har Arbejdsretten afgjort i en principiel sag.

Hvem fortjener Athena Prisen 2020?

Dansk Sygeplejeråd og Bauta Forsikring vil gøre FN’s verdensmål til hverdagsmål med en ny pris, Athena Prisen. Den belønner sygeplejefaglige indsatser, hvor bæredygtig udvikling er omsat til lokale mål og handling.

Grete Christensen nyt medlem af Etisk Råd

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, er et af syv nye medlemmer af Etisk Råd. Dermed skal hun fra 1. januar og tre år frem være med til at rådgive og skabe debat om etiske spørgsmål inden for bl.a. sundhed.

Årets mest læste artikler

Nattevagter, urinvejsinfektioner og gode råd til at håndtere en patient med delirium. Det er nogle af de emner, der har været størst interesse for at læse om på dsr.dk/sygeplejersken. Vi har lavet disse lister over de mest læste artikler i 2019. Var der nogle du gik glip af, så søg på overskriften og find dem på dsr.dk

I HVERT NUMMER

Dengang: Bedriftssundhedspleje

Bedriftssundhedsplejerske Lizzi Sørensens indsats resulterede i, at antallet af skader og arbejdsbetingede erhvervslidelser faldt betydeligt.

Hørt: De spiller på gravides usikkerhed

Private ultralydsklinikker bombarderer gravide med tilbud om skanninger, der skal give tidlig tryghed og afsløre køn. Dybt problematisk, mener Rikke Vigga Bokelund, stud.cur. og sygeplejerske på Hvidovre Hospitals barselsafdeling.

Leder: 2020 er sygeplejerskens år

Dansk Sygeplejeråd mener, at Year of the Nurse and Midwife er en invitation til beslutningstagere på alle niveauer til at investere i flere sygeplejersker.

Tema: Seksualitet

Sygeplejersker har svært ved at tale om sex

Sygdom og behandling påvirker mange patienters seksualitet negativt, og sygeplejersker har pligt til at sørge for, at seksualitet bliver en naturlig del af patientmødet. Hver anden sygeplejerske finder dog den opgave svær og mener også, at emnet er tabu blandt sygeplejersker og patienter. Det viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd. Tabuet har konsekvenser for patienternes sygdomsmestring og livskvalitet, siger forskere og patientforeninger.

"Selv gamle gutter som mig har et sexliv"

Per på 66 fik konstateret type-1-diabetes som barn. Sygdommen har med årene også påvirket hans evne til at få rejsning og senest orgasme. Han har fået hjælp til sine seksuelle problemer, men kun fordi han selv og konen har råbt op.

Hjælp patienten til selv at handle

Flere modeller kan støtte sygeplejersker i at systematisere og inddrage patienterne i samtalen om deres seksualitet. PLISSIT-modellen er den mest velkendte og benyttede model.

"Jeg har ikke de vises sten, men ... "

Hver torsdag forvandler sygeplejerske Birgitte Tingskov Andersen en patientstue på Urologisk Ambulatorium på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg til en sexologisk klinik. Her sidder hun med hjælpemidler, penismodeller og plancher klar til at rådgive patienter med ondt i sexlivet, og helst også deres pårørende.

Dialogkort skal give sygeplejersker mod til at tale om sex

Akutsygeplejerske i Hillerød Kommune, Lea Hellegaard S. Rasmussen, har interesseret sig for patienternes seksualitet siden studietiden. I dag arbejder hun hårdt på at få kolleger og ledelse til at prioritere borgernes seksualitet på linje med alle andre opgaver.

"Vi formåede at bevare intimiteten selv"

Syv år med kronisk obstruktiv lungesygdom plus type-2-diabetes, fibromyalgi og slidgigt har ført til utallige kontakter mellem Pia Lindqvist og sygeplejersker og læger. Spørgsmål og samtaler om hendes seksualitet har dog glimret ved deres fravær, hvilket hun er ærgerlig over i dag

Debat

2020 Year of the Nurse

Verden hylder sygeplejersker

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har erklæret 2020 for Year of the Nurse and Midwife. Som en hyldest på 200 års dagen for Florence Nightingale. Men det er samtidig en anerkendelse af alle sygeplejersker i verden.

Sygepleje skal også tale til hjertet

Diakon og sygeplejerske Kirsten Bühler bruger gerne engle, lys og sang i sin sygepleje til patienter og pårørende på Sankt Lukas Hospice, fordi det kan give lindring og ro i hjertet.

Patienten skal opleve tryghed, tillid og velvære

Nina Damgaard går op i, at der er struktur, styring og overblik på Karkirurgisk Afdeling. Intet overflødigt i skabene, ryddelige gange og stuer, og stiklagnet foldet med retten opad. Det handler om patienters og pårørendes velvære.

De små sejre gør det hele værd

Psykiatrisk sygeplejerske Ida Viborg bruger tålmodighed, kreativitet og vedholdenhed i store doser, når hun etablerer kontakt til mennesker, som er psykotiske, i forsøget på at opnå deres tillid.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Undersøgelsesmetoder", "Hvordan mindsker vi uligheden i sundhed?", "Kolik - en vej gennem gråden" og "Profesesjonsetikk i sjukepleie".

Arbejdsmiljø

Blandt chokoladefrøer og farlige kemikalier

Gennem 80 år har en lille gruppe arbejdsmiljøsygeplejersker været med til at forebygge, at medarbejdere på virksomheder bliver syge af deres arbejde. I dag er arbejdsmiljøsygeplejersker i fare for helt at forsvinde.

Nytårsinterview

Sygeplejerskernes år

Flere sygeplejersker på få steder skal på sigt sikre flere sygeplejersker mange steder. Sundhedsaftale og psykiatriplan skal have sygeplejerskeaftryk. Og kampen for bedre løn fortsætter. Alt sammen i 2020 – ”Year of the Nurse and Midwife”.

Triage

Grøn, gul, rød - indlagt

En ny triagemodel har set dagens lys. Den er udformet til midlertidige kommunale pladser, så plejepersonalet er bedre rustet til at tage sig af de stadig flere og mere syge borgere, de modtager fra hospitalerne.