Sygeplejersken
"Jeg har aldrig oplevet noget lignende"
Som sygeplejerske på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital er sygeplejerske Nattaya Cherco med helt fremme i front, når det gælder corona.
Sygeplejersken 2020 nr. 4, s. 33
Af:
Anne Witthøfft, journalist
Jeg har oplevet en hel del i mine tre år her på afdelingen,” siger Nattaya Cherco, sygeplejerske på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
”Men jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er så anderledes,” siger hun.
Fra at have taget imod et bredt udsnit af patienter med alt fra livstruende bakterieinfektioner som meningitis, immundefektsygdomme, resistente bakterier, sjældne og alvorlige infektioner handler alt i øjeblikket kun om corona.
Afdelingen, der har 22 sengepladser, er ryddet for de vanlige patienter, som i stedet er indlagt på andre afdelinger i såkaldte samarbejdssenge. Der er oprettet en corona-kommandocentral.
En corona-drive-in. En corona-plan, der konstant opdateres, og der er daglige corona-møder.
I Kommandocentralen tager læger fra afdelingen imod opkald fra praktiserende læger og vagtlæger, der ønsker at henvise patienter med mistanke om corona-symptomer. Børn og meget syge patienter bliver indlagt på teststuerne. Patienter med lette symptomer kommer til podning i hospitalets nyoprettede drive-in-funktion. Her står sygeplejersker iklædt beskyttelsesudstyr klar til at pode patienter i svælget, mens de sidder i bilen.
Derefter overtager en ”ren” sygeplejerske (en, der ikke har været i kontakt med patienten) prøven og sender den til Klinisk Mikrobiologisk Afdeling. Svar kommer inden for et døgn, da mange patienter kommer igennem drive-in.
Fra pleje til samlebånd
”Normalt handler det om at pleje patienter. Nu er det meget mere hurtigt ind-og-ud. Nu laver vi podningstest og sender til analyse. Vores hverdag er helt ændret. I går var jeg corona-koordinator på drive-in-funktionen, og hele min dag gik med at ringe rundt og dokumentere og pode.”
Da Sygeplejersken taler med Nattaya Cherco, er det onsdag formiddag den 11. marts, og antallet af smittede har passeret de 300.
Det mærker Nattaya Cherco også. Da hun havde koordinerende funktion på drive-in dagen inden, var her ca. 100 patienter forbi i hendes vagt fra kl. 7-15.
”Vi gør, hvad vi kan. Men vi kunne godt bruge endnu flere hænder. Der kommer rigtig mange patienter, og vi har travlt,” siger hun.
Tager I andre forholdsregler, end I plejer?
”Vi er jo meget grundige i forvejen, men vi spritter nok oftere og er endnu mere opmærksomme på at håndtere tingene korrekt. Også når vi har fri. Når jeg står i kø, tænker jeg da på, at man bør holde en meters afstand til andre,” siger Nattaya Cherco.