Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Alternativ smertebehandling

PRIVAT KLINIK. Tina Harndahl har i mange år arbejdet med smertepatienter i det offentlige, men nu udfører hun Low Level Laser Therapy i en privat smerteklinik i Vejle.

Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 25

Af:

Maria Klit, journalist

sy9-2022_tema_tina-saaeby-harndahl_009

Jeg arbejder med hele systemet: nerver, lymfesystem, led, muskulatur og trigger points,” forklarer Tina Harndahl, mens hun roligt fører laseren ned over klienten. Hun arbejder med LLLT, eller Low Level Laser Therapy, i den private smerteklinik Clinic of Life i Vejle.

Klienterne i klinikken kommer i alle aldre og fra alle fag. De fleste har lange behandlingsforløb bag sig og er opgivet af det offentlige. Tina Harndahl har arbejdet med smertepatienter i mange år, senest som sygeplejerske i kommunalt regi, hvor hun alt for ofte måtte afslutte patienter, der stadig havde ondt.

”Smertebehandling i det offentlige har tre primære løsninger: medicin, operation eller kurser i smertehåndtering, så du kan lære at leve med smerten. Medicin har typisk en masse bivirkninger, og operationer kender man ikke altid udfaldet af,” forklarer hun. 

Personligt ramt

Da Tina Harndahls to børn for nogle år siden fik piskesmæld efter en busulykke, oplevede hun pludselig på nært hold, hvordan også de blev opgivet i det offentlige. 

”De havde hele livet foran sig, og så blev de afsluttet til et liv med kroniske smerter. Det kunne jeg ikke acceptere,” siger hun.

I sin jagt på alternative muligheder stødte hun på behandlingen LLLT, og efter et behandlingsforløb var begge hendes børn smertefri. Det blev afgørende for hendes karrierespring.

”Der var bare noget, der sagde klik indeni mig. Jeg vidste, at dét skulle jeg også lave. Her kunne jeg gøre den forskel, jeg så gerne ville, og som var hele årsagen til, at jeg blev sygeplejerske i første omgang,” siger hun. 

Skepsis og begejstring

Behandlingen i den private smerteklinik er ikke tilgængelig i det offentlige. LLLT er anerkendt i bl.a. USA og England, men i Danmark er der endnu ikke forsket nok i behandlingen. 

Blandt sine kolleger i sundhedsvæsenet har Tina Harndahl mødt både løftede øjenbryn og begejstring for sit arbejde.

”Mange synes, det er spændende. Jeg har også mange klienter med sundhedsfaglig baggrund, der sværger til LLLT. Men selvfølgelig møder man noget skepsis, når man bevæger sig ud i noget, som er lidt alternativt. Læger er generelt lidt forbeholdne,” siger hun.

Men klienternes tilbagemeldinger taler for sig selv, og det er dem, der hver dag driver værket, siger Tina Harndahl:

”Det er så meningsfuldt at se mennesker, der har haft smerter i årevis, få livsgnisten tilbage. At høre en kvinde fortælle, at hun kan vaske gulv eller gå til gymnastik for første gang i 15 år. Man bliver helt høj.” 

sy9-2022_tema_kassefoto

Tema: Hjørner af sygeplejen

Under coronaepidemien og OK21 har sygeplejersker ansat på hospital og i kommuner domineret mediebilledet, men i dette tema sætter vi fokus på sygeplejersker, der arbejder i randområderne af sygeplejens mangfoldighed. 
Her fortæller en håndfuld statsligt eller privat ansatte sygeplejersker i sjældne funktioner  om deres job i f.eks. Forsvaret, på produktionsplatform og smerteklinik.

Læs artiklerne: