Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

En overenskomst er kompromisernes holdeplads

Der er umiddelbart tilfredshed med overenskomstaftalen for sygeplejerskerne på det regionale område blandt de medlemmer, Sygeplejersken mødte udenfor Rigshospitalet. 

Publiceret: 

26. februar 2024

Senest opdateret: 

12. november 2024

Af:

Tekst Ulla Abildtrup Foto Nikolai Linares 

redaktionen@dsr.dk
260224_DSR_56542.jpg

Foto:

Nikolai Linares

Det har været en travl dag på Afdelingen for urinvejskirurgi på Rigshospitalet, så ved fyraftenstid har sygeplejerskerne kun lige nået at skimme den nye aftale mellem Sundhedskartellet og Danske Regioner. 

”Jeg har ikke haft tid til at regne på, hvad aftalen kommer til at betyde for mig personligt, men umiddelbart synes jeg, at lønløftet begynder at se fornuftigt ud,” siger Julie Bjørnlund Madsen, der er tillidsrepræsentant og har seks års anciennitet.  

”Man bliver jo aldrig 100 pct. tilfreds og skal altid stræbe efter endnu bedre vilkår. Men en overenskomst er kompromisernes holdeplads og set fra det synspunkt, synes jeg, det er godt gået af vores forhandlere,” tilføjer hun. 

Havde ikke forventet så meget 

27-årige Ida Hammershøj synes, det er svært at gennemskue, hvad aftalen egentlig indebærer, men hun stoler på, at forhandlerne har fået det bedste resultat igennem. 

”Jeg havde ikke forventet så meget, så det er da dejligt, at vi får nogle flere penge. Det var sindssygt demotiverende, da jeg fik min første lønseddel og læste, at min næste lønstigning var i 2029. Derfor synes jeg, det er godt, at der kommer flere penge til de nyuddannede. Vi har selvfølgelig ikke samme erfaring som dem med lang anciennitet, men vi kan også noget, og det er rart med en form for anerkendelse,” mener Ida Hammershøj. 

”Desuden er det mit indtryk af, at der er blevet kæmpet for vores sag, og jeg synes, processen har været mere gennemsigtig denne gang, og det kan jeg godt lide,” tilføjer hun. 

Bedre arbejdsvilkår er også vigtigt 

Sara Thor er med sine 47 år og 20 års anciennitet den mest erfarne af de tre, og hun er tilfreds med aftalen.  

”5.600 kroner mere i løn om måneden for sygeplejersker med 10 års anciennitet, det er da for en gangs skyld en lønstigning, der kan mærkes! Når det er sagt, er jeg en af dem, der synes, at vi skulle have kæmpet mere for bedre arbejdsvilkår,” siger Sara Thor. 

”I dag er jeg ambulatoriesygeplejerske og går ikke i vagt mere, men det har jeg gjort, og det er så hårdt. Jeg synes, vi skulle gøre en større indsats for, at det blev mere attraktivt at tage vagter.” 

Politikerne håber, at vagtbelastningen vil blive mindre, hvis der bliver flere om at dele vagterne. Men Sara Thor tror ikke, at den nye aftale vil få nogle af de sygeplejersker, som har forladt det offentlige sygehusvæsen, til at komme tilbage. 

”Det var arbejdsvilkårene, som fik dem til at søge væk, og derfor tror jeg simpelthen ikke, at mere i løn får dem til at vende tilbage,” siger Sara Thor. 

Pension næsten vigtigst 

Julie Bjørnlund Madsen mener, der skal mere strukturelle ændringer til for at løse problemerne med mangel på medarbejdere i sundhedsvæsenet. Hun kunne bl.a. drømme om større indflydelse på vagtplanlægningen, og at timerne i nogle af de skæve vagter talte for mere end 60 minutter, så der var bedre tid til at restituere fysisk og mentalt samt være sammen med familien efter eksempelvis en natte- eller weekendvagt. Til gengæld er hun rigtig glad for, at den nye aftale indeholder et løft af pensionen. 

”Der er jo lang tid til, vi skal på pension, så løftet af pensionstillægget synes jeg næsten er det vigtigste. Det bliver jo til mange penge over årene,” understreger 33-årige Julie Bjørnlund Madsen.