Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Nyhed

Flere partier stemmer i: Sygeplejersker skal ikke forskelsbehandles

Det er forskelsbehandling, at kun læger fremover vil kunne blive ansat som klinisk adjunk, klinisk lektor eller klinisk professor, mener DSR. Nu vil flere partier også have ændret reglerne, så sygeplejersker kan få titlerne.

Publiceret: 

7. april 2025

Senest opdateret: 

7. april 2025

Af:

Anton Kjøller Alexandersen

aka@dsr.dk
59574820

Foto:

Søren Svendsen

Klinisk adjunkt, klinisk lektor eller klinisk professor. Titler, som ifølge en ny bekendtgørelse, kun vil kunne tildeles læger. Men det skal laves om nu.

I hvert fald hvis det står til Dansk Sygeplejeråd, der nu også bliver bakket op af flere partier. Det skriver mediet Sundhedsmonitor, der har lavet en rundringning til sundheds- og forskningsordførere på Christiansborg.

“Jeg er simpelthen ikke i stand til at se en konkret begrundelse for, hvorfor andre faggrupper inden for sundhedsvæsenet ikke skulle have præcis den samme mulighed, når vi tydeligt kan se, at de faglige kvaliteter er til stede. Det er noget, jeg kommer til at rejse overfor forskningsministeren,” siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til Sundhedsmonitor.

”Jeg kan kun se det som forskelsbehandling, når man i den nye bekendtgørelse en gang for alle fastslår, at kun læger kan ansættes i de kliniske stillinger."

Dorthe Boe Danbjørg, forkvinde, Dansk Sygeplejeråd

Hos Dansk Folkeparti kalder sundhedsordfører Peter Kofod det for “elitært”, at kun læger kan få de klinisk-akademiske titler. Også Alternativet, SF og Det Konservative Folkeparti stemmer i om at ændre reglerne, så andre faggrupper kan få de klinisk-akademiske titler.  

“I forhold til sundhedsreformen er det jo magtpåliggende, at man får forsket væsentligt mere i det nære sundhedsvæsen, og derfor bakker jeg selvfølgelig også op om, at det skal være muligt for andre end lægerne at få denne forskerkarrierevej,” siger sundhedsordfører Per Larsen (K) til mediet.  

Læs også: ”Hvorfor skal sygeplejersker ikke have samme karrieremuligheder?” 

Forskelsbehandling og afskærer muligheder 

Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner har tidligere kaldt det forskelsbehandling, og mener, at sygeplejersker og andre faggrupper skal have adgang til samme klinisk-akademiske karrieremuligheder som lægerne. 

”Jeg kan kun se det som forskelsbehandling, når man i den nye bekendtgørelse en gang for alle fastslår, at kun læger kan ansættes i de kliniske stillinger. Hvorfor skal sygeplejersker og andre sundhedsfaglige grupper ikke have samme karrieremuligheder som læger, når de har samme akademiske kvalifikationer? Det er ikke bare forskelsbehandling. Det er også uretfærdigt og problematisk,” siger forkvinde for Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg. 

Dorte Boe Danbjørg mener, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i stedet skulle have brugt opdateringen af bekendtgørelsen til at skabe bedre kliniske karriereveje for sygeplejefaglige og andre sundhedsfaglige forskere, som ikke er læger, både i det specialiserede og nære sundhedsvæsen. 

I sundhedsreformen er der også lagt op til, at man skal forske mere i det nære sundhedsvæsen, og at andelen af ph.d.-forløb på sygehusene skal besættes af andre faggrupper end læger.  

”Den ambition har jeg svært ved at se blive indfriet nu. Hvis man vil have mere forskning i det nære sundhedsvæsen, er det helt forkert, at man siger, det kun er læger, der kan blive ansat i de kliniske forskningsstillinger,” siger Dorthe Boe Danbjørg. 

På baggrund af høringssvar og flere kritiske artikler om den nye bekendtgørelse, bl.a. i Sygeplejersken, er Dansk Sygeplejeråd blevet inviteret til møde i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i april. Her vil Dansk Sygeplejeråd få mulighed for at uddybe hvorfor, man mener, at sygeplejersker også skal kunne ansættes i klinisk-akademiske stillinger.

Sundhedsmonitor har også forsøgt at få et svar fra Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund (M) omkring ordførernes kritik, men det har ikke været muligt, skriver mediet.