Nyhed
”Hvis jeg ser på det helt overordnet, synes jeg faktisk, at det er en god aftale"
For nyuddannede Mathilde Krabbe Christensen giver overenskomstaftalen håb for, at flere sygeplejersker vil blive i faget og ikke søge væk.
Publiceret:
26. februar 2024
Senest opdateret:
12. november 2024
Mathilde Krabbe Christensen er nyuddannet sygeplejerske, og hun er glad for, at der er mange forskellige grupper af regionale sygeplejersker, der bliver tilgodeset i den nye overenskomstaftale, der blev indgået mandag, efter Danske Regioner og Sundhedskartellet nåede til enighed om fordelingen af organisationspuljer og trepartsmidler i forbindelse med OK24.
”Hvis jeg ser på det helt overordnet, så synes jeg faktisk, at det er en god aftale, og at der er sket nogle ryk. Når man kigger tilbage på de seneste overenskomstforhandlinger, så var det lidt en anden snak. Jeg synes, at det er en god aftale, fordi der b.la. bliver afsat midler til dem, som arbejder på deltid, for det var faktisk det, jeg frygtede mest, at der ikke ville blive,” siger Mathilde Krabbe Christensen om aftalen.
Nul års anciennitet og skæve vagter
Mathilde Krabbe Christensen blev færdiguddannet i januar i år, og hun har siden 1. februar arbejdet på Urinvejskirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Da Mathilde Krabbe Christensen kun har været færdiguddannet siden januar, hører hun ind under gruppen af de sygeplejersker, der har nul års anciennitet.
Hun har i løbet af den første måned på afdelingen kun haft dagvagter, men planen er, at hun fremover også skal have både aften- og nattevagter. Hun kommer derfor til at være omfattet af de nye rammer for dem, der arbejder i skæve vagtlag i mindst 300 timer om året. Derfor står hun til at få en lønstigning på ca. 4.400 kroner om måneden.
Selvom Mathilde Krabbe Christensen overordnet synes, at man har landet en god aftale, så stiller hun sig fortsat undrende overfor nogle faktorer.
”Jeg kan godt undre mig lidt over, hvorfor man ikke prioriterer nyuddannede sygeplejersker mere i aftalen, fordi det jo faktisk er dem, vi mangler mest. Der er ikke særligt mange der søger ind på uddannelserne, og der er mange der flygter fra faget hurtigt,” siger Mathilde krabbe Christensen og tilføjer:
”Men på den anden side kan jeg godt se, at det er vigtigt at belønne dem med mere anciennitet, fordi vi også har brug for dem i faget.”
Generel stigning på tværs af forskellige grupper
Mathilde Krabbe Christensen havde frygtet, at aftalen udelukkende ville omhandle dem, der arbejder fuldtid, og dem, der arbejder i skæve vagtlag.
”Jeg synes, at det er godt, at der også er kommet den her generelle stigning. Også for folk, der f.eks. arbejder i klinikker og ikke har mulighed for at arbejde i skæve vagtlag,” siger hun.
Mathilde Krabbe Christensen peger på, at den nye aftale er medvirkende til, at hun får et større håb for faget og resten af hendes arbejdsliv.
”Der er jo mange arbejdspladser, hvor man arbejder mindst 25 timer om måneden på skæve tidspunkter, så derfor er der mange, der er omfattet af aftalen. Og så synes jeg, at 4.400 kroner inkl. pension i stigning har betydning for mit arbejdsliv, og for at jeg gerne vil blive i faget,” siger hun.
Vi er langt over honninghjertestadiet
Nyhed
Fordelingen af trepartsmidlerne og organisationspuljen var den sidste brik, der manglede, for at rammerne for overenskomstaftalen på det reg...
En overenskomst er kompromisernes holdeplads
Nyhed
Der er umiddelbart tilfredshed med overenskomstaftalen for sygeplejerskerne på det regionale område blandt de medlemmer, Sygeplejersken mødt...
"Der ligger en anerkendelse i lønforhøjelse, og den anerkendelse betyder rigtig meget"
Nyhed
Sygeplejersker på Herlev Hospital synes, det er godt, der kommer fokus på belastningen fra skæve vagter samt højere løn.