Nyhed
Nyt psykiatriudspil giver håb: Sygeplejerske glæder sig over mulig ekstra finansiering
Mere end 30 pct. af sygeplejerskerne i psykiatrien oplever at udskrive patienter, før det ifølge dem er fagligt forsvarligt at gøre det. Nu giver et sidste udspil til den samlede 10-årsplan for psykiatrien dog et håb for flere sygeplejersker og sengepladser.
Publiceret:
9. april 2025
Senest opdateret:
9. april 2025

Foto:
(Privatfoto) Sygeplejerske Tanja Due Krogh Madsen glæder sig over udspillet
Forsømt.
Et ord, som går igen og igen i beskrivelserne af psykiatrien, og som mange sygeplejersker i faget kan nikke genkende til.
Og tirsdag præsenterede regeringen så det seneste og sidste udspil i den samlede 10-årsplan for psykiatrien. En af dem, der fulgte med i præsentationen, var Tanja Due Krogh Madsen, som er sygeplejerske og forperson i Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker.
Her kunne hun se og høre landets sundhedsminister, Sophie Løhde (V), byde velkommen og beskrive psykiatrien som “stedmoderlig behandlet” og med et løfte om, at man nu "sætter handling bag at styrke psykiatrien”.
“Selvfølgelig er vi optimistiske, og vi synes, der er mange og gode takter i det,” siger Tanja Due Krogh Madsen til Sygeplejersken umiddelbart efter præsentationen.
Læs også: Flere sygeplejersker og tryghedspakke på vej til psykiatrien
Fagligt frustrerende
En ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at patienter i psykiatrien risikerer at blive udskrevet for tidligt – bl.a. fordi der ikke er nok sygeplejersker til at varetage opgaverne fagligt forsvarligt. En problematik, som forpersonen for det faglige selskab også kan nikke genkendende til.
“Psykiatrien er periodevist mere driftsorienteret end orienteret mod at patienten bliver færdigbehandlet, og det kan give en følelse af afmagt. Man har jo faglig stolthed, så når ens patient bliver udskrevet, og man tænker, at der skal flere faglige initiativer til, før vedkommende egentlig er klar til det, giver det en afmagtsfølelse,” fortæller Tanja Due Krogh Madsen.
Patienter i psykiatrien risikerer at blive udskrevet for tidligt
En ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd viser at:
- 37 pct. af sygeplejerskerne har inden for den seneste måned oplevet, at patienter/borgere er blevet udskrevet før det, efter deres vurdering, var fagligt forsvarligt.
- 47 pct. af sygeplejerskerne, som er ansat i psykiatrien, oplever ikke, at antallet af sygeplejersker på deres arbejdsplads er tilstrækkeligt til at varetage de sygeplejefaglige opgaver fagligt forsvarligt.
- 53 pct. af de ledende sygeplejersker i psykiatrien angiver, at de mangler sygeplejersker på deres afdeling.
Kilde: DSR Analyse
Det er et billede, som klinisk sygeplejespecialist Joachim Ritchie Vaughan kan bekræfte. Han har været tilknyttet psykiatrien i 25 år og er i skrivende stund ansat på afsnit 8 på Psykiatrisk Center Ballerup.
Ifølge ham står de “hele tiden” over for problematikken med at udskrive patienter, før det egentlig er fagligt forsvarligt, fordi de er pressede på pladser:
“Vi skal hele tiden generere en seng, fordi vores akutmodtagelse bliver fyldt op. Så sent som i dag har vi udskrevet en patient, som, hvis du spørger mig, stadig er for dårlig til at komme hjem.”
“Du skubber jo hele tiden problemerne foran dig, og det gør, at du på et tidspunkt bliver nødt til at udskrive nogle patienter for at gøre plads til folk, der er mere syge. Men når du sender dem videre, er de ikke færdigbehandlede, og de har det ikke nødvendigvis skidegodt. Men du er tvunget til at sende dem videre, for du skal skabe plads,” siger Joachim Ritchie Vaughan og understreger, at det på ingen måde er fagligt tilfredsstillende.
Flere sygeplejersker og sengepladser på vej
I udspillet til den samlede 10-årsplan for psykiatrien er der lagt til et tiltrængt løft for at imødekomme mange års underprioritering. Blandt andet rummer udspillet ambitioner om flere og bedre uddannede medarbejdere, flere sengepladser i behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien som en afgørende brik i det samlede forløb.
“I alt for mange år er psykiatrien blevet forsømt. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til personalet, patienterne og de pårørendes mange opråb, og nu sætter penge af til blandt andet flere og bedre kvalificerede sundhedsprofessionelle,” siger Kristina Robins, 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, og understreger, at investeringer i psykiatrien er nødvendige:
“Skal vi som sygeplejersker kunne imødekomme patienternes ofte komplekse behov og sikre, at de får den rette behandling og pleje, kræver det, at vi har de nødvendige kompetencer. Derfor bør mindst halvdelen af sygeplejerskerne i psykiatrien have en specialuddannelse i psykiatrisk sygepleje.”
"Jeg glædes over, at man er villig til at kigge ind i, at der skal noget ekstra finansiering i det."
Tanja Due Krogh Madsen, sygeplejerskeFlere sygeplejersker og sengepladser på vej
I udspillet til den samlede 10-årsplan for psykiatrien er der lagt op til et tiltrængt løft for at imødekomme mange års underprioritering. Blandet andet rummer udspillet ambitioner om flere og bedre uddannede medarbejdere, flere sengepladser i behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien som en afgørende brik i det samlede forløb.
“I alt for mange år er psykiatrien blevet forsømt. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til personalet, patienterne og de pårørendes mange opråb – og nu sætter penge af til blandt andet flere og bedre kvalificerede sundhedsprofessionelle,” siger Kristina Robins, 2. næstforkvinde i Dansk Sygeplejeråd, og understreger, at investeringer i psykiatrien er nødvendige:
“Skal vi som sygeplejersker kunne imødekomme patienternes ofte komplekse behov og sikre, at de får den rette behandling og pleje, kræver det, at vi har de nødvendige kompetence. Derfor bør mindst halvdelen af sygeplejerskerne i psykiatrien have en specialuddannelse i psykiatrisk sygepleje.”
“Det vil da gøre noget, men...”
Når det kommer til det nye udspil, som fuldender 10-årsplanen for psykiatrien, er man i Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker, som tidligere nævnt, optimistiske.
“Vi tror på mere faglighed og mere faguddannet personale ude, hvor patienterne er. Det handler ikke kun om fagpersonale i hospitalsregi, men i høj grad også i socialpsykiatrien,” siger Tanja Due Krogh Madsen og uddyber, at man er glade for, at der både bliver inddraget pårørende, socialpsykiatrien, civilsamfundet og unge i udspillet:
“Psykiatrien er ikke bare blevet forsømt. Psykiatrien foregår i flere dele end behandlingspsykiatrien, og det synes jeg, de tager hul på, ved at inddrage pårørende, socialpsykiatrien og også ved at inddrage unge. Vi kan ikke løfte psykiatrien, hvis alt skal behandles i behandlingspsykiatrien.”
"Det vil da gøre noget, men det vil ikke løse problemstillingen."
Joachim Ritchie Vaughan, klinisk sygeplejespecialistI den lidt kritiske grøft står Joachim Ritchie Vaughan.
Han er nervøs for, at det bare er politiske floskler, men anerkender også, at flere og bedre uddannede medarbejdere og flere sengepladser vil gøre noget. Dog tror han ikke på, at det vil afhjælpe det problem, han oplever dagligt: At udskrive patienter selvom det ikke er fagligt forsvarligt.
"Vi har nogle dygtige sygeplejersker med mange års erfaring ude ved os, men du retter ind efter det flow, der er. Dér, hvor forskellen kan komme, er i forhold til behandlingen og samtalerne. Det vil da gøre noget, men det vil ikke løse problemstillingen,” siger han og fortsætter:
“Der er mange grene, der skal besøges i det her, hvis der skal laves en optimal psykiatri, som fungerer. Og før du gør dét, tror jeg desværre ikke, at det kommer til at gøre den helt store forskel. Men selvfølgelig vil vi sætte pris på flere og dygtigt uddannede sygeplejersker på gulvet.”
Tilbage hos Tanja Due Krogh Madsen er optimismen intakt for fremtidens psykiatri.
“Jeg glæder mig over, at der står så mange ministre og taler sammen. Jeg glædes over, at man er villig til at kigge ind i, at der skal noget ekstra finansiering i det,” siger hun.
Læs seneste nyt fra Sygeplejersken
Læs mere16. april 2025
Camilla skal arbejde, til hun er 72 år
Der er 36 år til, at sygeplejerske Camilla Rasmussen kan få sin folkepension som 72-årig. Hun er ét af ansigterne i...
Afsender
Sygeplejersken
15. april 2025
Sygeplejersken Anita blev ansat til at styrke psykiatrien: Nu gør det en mærkbar forskel
Flere besøg, mere sikkerhed og en højere kvalitet af patientpleje er resultaterne af ansættelse af ekstra sygepleje...
Afsender
Sygeplejersken
14. april 2025
Mennesker med demens skal have omsorg frem for medicin
Nye nationale kliniske anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen fastslår, at mennesker med demens som udgangspunkt ikke s...
Afsender
Sygeplejersken
11. april 2025
Prisvindere har skabt kæmpe værdi for unge patienter
Et initiativ, som sikrer en tryg overgang fra børne- og ungeafdelingen og ind i voksenafdelingen, har vundet "Årets...
Afsender
Sygeplejersken