Ferieregler for statsligt ansatte sygeplejersker
Blive klogere på reglerne for løn under ferie, optjening og afvikling af ferie og sygdom i forbindelse med ferie. Du kan også se, hvilke "særlige fridage" man har som sygeplejerske, der er ansat i staten.
Gældende aftaler om ferie i staten
Som ansat i staten er du omfattet af Ferieloven, Ferieaftalen for staten og Ferievejledningen.
De indeholder bl.a. regler for løn under ferie, retten til særlige feriedage, optjening og afvikling af ferie og sygdom i forbindelse med ferie.
Ifølge aftalerne har statsligt ansatte sygeplejersker ret til op til 5 ugers ferie og op til 5 særlige feriedage pr. år.
Fem ugers ferie (samtidighedsferie)
Ifølge de gældende aftaler har statsligt ansatte sygeplejersker ret til op til 5 ugers ferie og op til 5 særlige feriedage pr. år.
Mere specifikt gælder, at:
- ferieåret går fra 1. september det ene år til 31. august det efterfølgende år.
- du optjener 2,08 dages betalt ferie for hver måneds ansættelse.
- ferieafholdelsesperioden er fra 1. september til 31. december i det efterfølgende år (i alt 16 måneder), hvor optjent ferie kan holdes.
- hovedferieperioden går fra 1. maj til 30. september i det samme kalenderår.
- en ferieuge består af 7 sammenhængende dage.
Ferieregler for ansatte i staten
Hvilke ferieregler gælder dig som ansat i staten? Se mere i denne liste.
Afviklingen af ferien skal tilrettelægges sådan, at du har mulighed for i alt at afholde fem ugers ferie og fem særlige feriedage, uanset om du er deltids- eller fuldtidsbeskæftiget.
Din arbejdsgiver bestemmer feriens placering efter drøftelse med dig og dine kolleger og så vidt muligt tage hensyn til de ansattes ferieønsker, herunder ønsket om at hovedferien afholdes i dit barns skolesommerferie. Husk at gøre brug af de personalepolitiske principper, der evt. findes på din arbejdsplads, når ferien skal planlægges og afvikles.
Der er nogle situationer, hvor feriepengene bliver udbetalt direkte til dig. Det gælder b.la. "bagateludbetaling", som du kan læse om nedenfor.
- Hvis det drejer sig om optjent ferie ud over 4. uge, bliver feriepenge op til 5.000 kr. før skat automatisk udbetalt af din arbejdsgiver, når ferieafholdelsesperioden er udløbet.
- Ferien udbetales efter anmodning, når ferieåret er udløbet, hvis der er mindre end én feriedag tilbage.
- Din arbejdsgiver kan udbetale feriegodtgørelse til dig ved fratræden, hvis beløbet er højst 2.500 kr. efter skat. Det er op til din arbejdsgiver at vælge, om feriegodtgørelsen ved fratræden skal udbetales eller overføres til feriekort efter de almindelige regler.
- Du har ret til at afholde betalt ferie i takt med, at feriedagene bliver sparet op. Det er derfor, de hedder samtidighedsferie.
- Du optjener ferien fra 1. september til 31. august (altså over 12 måneder). Den periode kaldes optjeningsåret.
- Du kan afholde dine fem ugers ferie over 16 måneder (1. september til 31. december året efter). Altså optjeningsåret plus de følgende fire måneder. Mindst fire uger skal dog placeres inden for optjeningsårets 12 måneder.
- Du har ret til tre ugers sammenhængende ferie i perioden 1. maj til 30. september. Den periode kaldes hovedferieperioden. Din arbejdsgiver kan dog kun placere din hovedferie i september efter aftale med dig.
- Du har ret til at afvikle restferie i hele uger.
- Du har ret til at kende hovedferiens placering minimum tre måneder før, du skal holde ferie.
- Du har ret til at kende restferiens placering minimum en måned før, du skal holde ferie.
Du kan holde ferie på forskud, hvis du ikke har nået at optjene tilstrækkeligt med feriedage.
Hvis du begynder et nyt ferieår med nul feriedage i banken, kan du for eksempel ikke nå at tjene til en uges efterårsferie i oktober. Derfor har du mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du »låner« feriedage til at afholde betalt ferie.
Ansatte kan vælge feriegodtgørelse på 12 % i stedet for ferie med løn og særlig feriegodtgørelse. Hvis du ønsker dette, skal du give din arbejdsgiver besked, inden ferieåret begynder.
Allerede påbegyndt ferie kan kun omlægges mod kompensation og kun, hvis der er tale om væsentlige og upåregnelige, driftsmæssige hensyn.
Hvis du bliver syg inden din ferie begynder, har du ret til ikke at afvikle din ferie. Ferien begynder ved arbejdstidens begyndelse på den første feriedag. Du skal sygemelde dig over for din arbejdsgiver ved arbejdstids begyndelse den første feriedag.
Bliver du syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie efter fem sygedage (karensdage), hvis du har været ansat i hele ferieåret (1. september til 31. august). Har du ikke været ansat i hele ferieåret, nedsættes dagene forholdsvist.
Det er vigtigt, at du giver din arbejdsgiver besked om din sygdom allerede den første dag, da de fem karensdage først løber fra den dag, du har meldt dig syg til din arbejdsgiver. Det er også en betingelse, at du for egen regning indhenter en lægeerklæring som dokumentation for din sygdom, også selvom din leder ikke beder om det.
Bliver du rask igen under ferien, kan du vælge at afholde resten af ferien eller at vende tilbage på arbejde.
Feriehindring på grund af barsel eller sygdom
Hvis du på grund af en feriehindring er afskåret fra at holde ferie, inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december, får du overført op til fire ugers betalt ferie til den efterfølgende ferieperiode.
Særlig beskyttelse af 1.-4. ferieuge
Du skal afholde de første fire ugers ferie i hver ferieafholdelsesperiode - ferieugerne kan som hovedregel ikke udbetales. Har du på grund af en feriehindring f.eks. barsel eller sygdom ikke haft mulighed for at afholde hele eller dele af din ferie inden 31. december, vil op til fire af dine fem ugers ferie automatisk blive overført til den næste ferieafholdelsesperiode.
Det er ikke muligt at få udbetalt de første fire ferieuger på grund af en feriehindring. Hvis din feriehindring skyldes sygdom eller barsel, har du dog ret til at få udbetalt den overførte ferie, hvis du stadig er forhindret i at afholde ferien efter udløbet af to ferieafholdelsesperioder.
Den 5. ferieuge
Hvis du på grund af en feriehindring ikke har holdt din 5. ferieuge, skal din arbejdsgiver automatisk udbetale den efter ferieafholdelsesperiodens udløb 31. december.
I stedet for udbetaling kan I også aftale at overføre den til næste ferieafholdelsesperiode.
Du kan aftale med din arbejdsgiver, at du overfører optjent ferie ud over fire uger til den efterfølgende ferieafholdelsesperiode.
Dette skal ske skriftligt senest den 31. december i ferieafholdelsesperioden.
Hvis du er ansat et sted, der holder lukket, er udgangspunktet, at du har pligt til at afholde ferie svarende til arbejdsstedets lukkeperiode under betingelse af, at ferien er varslet korrekt.
Vælger din arbejdsgiver at virksomhedslukke, skal de ikke betale løn til dig, hvis du ikke har optjent betalt ferie med løn til lukkedagene.
Din arbejdsgiver har dog pligt til at sikre, at du har optjent betalt ferie til alle de dage, arbejdsstedet holder lukket.
Undersøg evt., om det er muligt at lave en aftale med din arbejdsgiver om, at du holder ferie på et andet tidspunkt mod, at du under ferielukningen i din afdeling arbejder i en anden af virksomheden afdelinger.
Hvis du bliver opsagt, vil din arbejdsgiver typisk gerne have, at du afholder din ferie i opsigelsesperioden. Din arbejdsgiver kan dog kun kræve, at du afholder din hovedferie i opsigelsesperioden, hvis du har mere end tre måneders opsigelse.
Dertil kommer, at ferien skal være til rådighed på ferietidspunktet. Du skal altså have optjent nok betalt ferie, inden du påbegynder ferien.
Antallet af feriedage, som kan varsles afholdt i opsigelsesperioden afhænger af, hvor meget ferie du kan nå at optjene, før du fratræder din stilling, samt hvor meget ferie du har afholdt inden opsigelsen.
Hvis dit opsigelsesvarsel er tre måneder eller derunder
- Din leder kan ikke kræve, at du holder hovedferie i opsigelsesperioden, heller ikke selvom ferien er aftalt eller varslet inden opsigelsen.
- Du kan vælge at aftale med din leder at afholde ferien, selvom du er opsagt.
- Din leder kan pålægge dig at holde øvrig ferie i opsigelsesperioden, hvis det bliver varslet mindst en måned før. Du kan dog ikke blive pålagt at holde mere ferie, end du har optjent, når ferien begynder.
- Ferie kan først holdes i måneden efter, den er optjent. Det betyder, at ferie, du optjener i den sidste ansættelsesmåned, ikke kan varsles afholdt.
Hvis dit opsigelsesvarsel er mere end 3 måneder
Hvis dit opsigelsesvarsel er mere end 3 måneder, kan din arbejdsgiver bestemme, at du skal holde både hovedferie og restferie, så længe både varslerne og ferien kan rummes i opsigelsesperioden.
Hvis du modtager varsel om at afholde din hovedferie, skal du have optjent mindst 15 feriedage, inden ferien begynder. Din arbejdsgiver kan altså ikke varsle hovedferie, hvis du f.eks. kun har optjent 12,48 feriedage på det tidspunkt, hvor ferien starter.
I den situation kan din arbejdsgiver varsle dig til at afholde 10 dages øvrig ferie. Din arbejdsgiver kan ikke pålægge dig at holde forskudsferie eller ferie der ikke er optjent.
Ferie kan først holdes i måneden efter, den er optjent. Det betyder, at ferie som du optjener i den sidste ansættelsesmåned, ikke kan varsles afholdt.
Når du bliver fritstillet, kan din arbejdsgiver anse din ferie for afholdt uden at have varslet dig, så længe både varsel og ferie kan rummes i fritstillingsperioden. Også her gælder det, at du skal have optjent et tilstrækkeligt antal feriedage.
Hvis du får andet arbejde i fritstillingsperioden, gælder som udgangspunkt også, at du skal have en arbejdsfri periode svarende til feriens længde.
Som statsansat optjener du fem særlige feriedage i et kalenderår, som du kan afholde fra 1. maj til 30. april året efter.
Placering af særlige feriedage fastlægges efter aftale mellem dig og din arbejdsgiver. Din arbejdsgiver skal tage størst muligt hensyn til dine ferieønsker i det omfang, det er foreneligt med tjenesten.
Du skal varsle afviklingen af de særlige feriedage så tidligt som muligt.
Din arbejdsgiver kan varsle særlige feriedage afholdt, hvis dagene ikke er holdt, og afviklingstidspunktet ikke er fastlagt senest 1. januar.
I stedet for afvikling af de særlige feriedage kan du og din arbejdsgiver aftale, at du får udbetalt de resterende særlige feriedage ved ferieårets udløb, eller at de overføres til afholdelse i et senere ferieår. Hvis der ikke er indgået en aftale om at overføre de resterende særlige feriedage til næste ferieår, skal de udbetales til den ansatte ved ferieårets udløb.
De særlige feriedage kan ikke pålægges afviklet i en opsigelsesperiode.
Hvilke dage er særlige fridage?
Læs her hvilke særlige fridage, der er for dig som er statsansat.
1. maj, Grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsdag er almindelige arbejdsdage, når de falder på hverdage.
- 1.maj kan du søge tjenestefri uden løn. Du får ikke tillæg for arbejde denne dag.
- Grundlovsdag fra kl. 12 til kl. 24 får du et tillæg til timelønnen på 25 %.
- Juleaftensdag fra kl. 14 til kl. 24 får du et tillæg til timelønnen på 25 %.
- Nytårsaftensdag får du ikke tillæg.
Alle dagene kan der gives tillæg for arbejde efter kl. 17 efter de gældende aftaler.
1. maj, Grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsdag er almindelige arbejdsdage, når de falder på hverdage.
- 1. maj kan du søge tjenestefri uden løn.
- 1. maj efter kl. 12 får du et tillæg på 50%
- Grundlovsdag fra kl. 12 til kl. 24 får du et tillæg til timelønnen på 50 %.
- Juleaftensdag fra kl. 14 til kl. 24 får du et tillæg til timelønnen på 50 %.
- Nytårsaftensdag får du ikke tillæg.
Alle dagene kan der gives tillæg for arbejde efter kl. 17 efter de gældende aftaler.
Arbejdstidsregler
Arbejdstidsreglerne på statens område findes både i en fælles arbejdstidsaftale og i de enkelte overenskomster. Reglerne i fællesaftalen kan suppleres/afviges i de enkelte overenskomster.
Hvis der ikke er anført særlige regler i de enkelte aftaler, gælder aftalen "Arbejdstid for tjenestemænd i staten".
Ferietilbud med DSR
Hotel Koldingfjord ferietilbud
Hotel Koldingfjord har sammensat et særligt ferietilbud til dig, der er medlem af DSR.
Sygeplejerskernes fritidsboliger
Lej et sommerhus eller en ferielejlighed billigt, når du er medlem af DSR.
Læs mere
Overenskomster og aftaler i staten
Vilkår for løn, pension og arbejdstid er forskellige alt efter, om du arbejder på sygeplejerskeuddannelsen, en SOSU-skole, i forsvaret, i kr...
Løn og arbejdsvilkår
Få viden om sygeplejerskers løn, find din overenskomst, og få rådgivning om bl.a. barsel, ferie og arbejdsmiljø.
Statslige overenskomster og aftaler
Se de overenskomster og aftaler, som gælder dig, der er ansat som sygeplejerske i staten.