Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Egen opsigelse af job

Hvordan er du stillet som sygeplejerske, hvis du selv ønsker at sige dit job op? Læs her, hvad du skal være opmærksom på ved egen opsigelse af job.

59403808

Foto:

Søren Svendsen

Sådan siger du dit job op

Det er ikke et krav, at du siger dit job op skriftligt. I princippet kan du nøjes med mundtligt at fortælle din chef, at du siger op. DSR anbefaler dog, at du afleverer en skriftlig opsigelse til din nærmeste leder, personligt eller på mail, så du kan dokumentere opsigelsen.

Hvad skal opsigelsen indeholde

Hold din opsigelse kort og enkelt, og sørg for at inkludere:

  • Dato for opsigelsen
  • Dato for hvornår du fratræder dit job

Du kan fx formulere opsigelsen sådan her:

"Jeg, [navn], opsiger min stilling d.d. til fratræden [dato for sidste arbejdsdag]."

Du behøver ikke at give en begrundelse for, hvorfor du siger op i opsigelsen.

Det er dit ansvar, at din opsigelse når frem i tide. Husk derfor at bede om skriftlig kvittering for modtagelse, når du sender eller afleverer opsigelsen.

Vi anbefaler, at du afleverer din opsigelse på det seneste mulige tidspunkt i forhold til dit opsigelsesvarsel. Hvis du giver et længere varsel, kan du risikere, at arbejdsgiver beder dig om at afvikle feriedage i opsigelsesperioden.

Opsigelsesvarsel

Som sygeplejerske ansat i region, kommune eller stat vil dit opsigelsesvarsel være resten af den igangværende måned, og den følgende måned. Siger du fx op den 30. september, løber dit opsigelsesvarsel indtil den 31. oktober.

Som privatansat sygeplejerske har du normalt en måneds varsel til den første, hvis du ønsker at sige dit job op. Hvis du er timelønnet, kan du typisk sige op fra dag til dag. I begge tilfælde kan du have aftalt andet med arbejdsgiver, som vil fremgå af din ansættelseskontrakt.

Husk, at du har pligt til at arbejde i opsigelsesperioden.

Opsigelsesvarsel i forbindelse med evt. prøveperiode

Hvis du i forbindelse med din ansættelse har aftalt en prøveperiode, har du som udgangspunkt et forkortet opsigelsesvarsel på 14 dage fra arbejdsgivers side. En prøveperiode på 3 måneder betyder, at opsigelsesvarslet skal ligge inden for de 3 måneder og en eventuel opsigelse skal altså falde senest efter 2 ½ måned. Hvis de 14 dage kommer til at gå ud over de 3 måneder, har du ret til 1 måneds opsigelsesvarsel.

Husk, før du siger op

Sig aldrig op, mens du er sygemeldt

Hvis du siger dit job op mens du er sygemeldt, risikerer du at miste løn. Derfor anbefaler vi, at du altid kontakter din lokale DSR-kreds, før du siger op, hvis du ikke ønsker at vende tilbage til dit job efter din sygemelding.

Kontakt din DSR-kreds
Din ret til dagpenge

Det er a-kassen der rådgiver om opsigelsens konsekvenser for din dagpengeret. Hvis din a-kasse vurderer, at du ikke har en gyldig grund til at sige dit job op, vil du få en karantæne, før du kan få udbetalt dagpenge.

DSA - din sundhedsfaglige a-kasse
Hvis du har fået nyt job

Hvis du har fået nyt job, vil det oftest være en god ide at vente med at sige op, til du har skrevet under på din nye ansættelseskontrakt.

Læs mere om at få nyt job

Få hjælp af DSR

Reglerne for egen opsigelse kan være forskellig fra kontrakt til kontakt. Kontakt os, hvis du er i tvivl om, hvilke regler der gælder for dig.

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for hjælp og vejledning i forbindelse med din opsigelse.

Kontakt din DSR-kreds

Find dit næste job med DSR-job
Søg i vores udvalg af stillinger på job.dsr.dk eller opret en jobagent og lad jobopslagene komme til dig.

Særligt for dig, der er tillidsvalgt

Støt din kollega

Hjælp din kollega med spørgsmål om regler og rettigheder i forbindelse med opsigelsen. Orienter din kollega, om muligheden for rådgivning i den lokale DSR-kreds.

Få hjælp i kredsen

Vil din kollega sige op på grund af arbejdsforhold, bør du råde vedkommende til at kontakte kredsen inden opsigelsen.

Konsekvenser for dagpengeret

Gør din kollega opmærksom på risikoen for karantæne i a-kassen, hvis kollegaen ikke allerede har fået nyt job.

Er der mange opsigelser?

Overvej om der fx er problemer med arbejdsmiljøet, som der skal kigges nærmere på, hvis I har mange opsigelser på arbejdspladsen.

Fandt du, hvad du søgte?

Skriv en kommentar, og hjælp os med at gøre indholdet på siden bedre. Skriv ikke personoplysninger som fx navn, e-mail og medlemsnummer i kommentaren.