Harun Demirtas - 1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd
Få et overblik over Harun Demirtas' professionelle baggrund, se, hvilke tillidshverv han besidder, følg ham på hans sociale medier, og læs, hvad Harun Demirtas gik til valg på, da han blev valgt som 1. næstforperson i Dansk Sygeplejeråd.
Foto:
Søren Svendsen
Mit mål er et stærkt, synligt og endnu mere handlekraftigt DSR – til gavn for alle medlemmer. Vi skal tale med et tydeligt sprog i en fælles retning og med plads til alle sygeplejersker, uanset om de er unge, erfarne eller kritiske. Det kæmper jeg for!
Harun Demirtas 1. næstforperson i Dansk SygeplejerådBlå bog
Arbejdssted: Dansk Sygeplejeråd
Stilling: 1. næstforperson
Uddannelse
- Sygeplejerskeuddannelsen, Professionshøjskolen Metropol, 2013 - 2016
- Omvårdnadsprogram med fokus på akutsjukvård, psykiatria og rättpsykiatri, Lernia – Lund, 2012 - 2013
- Social- og sundhedsuddannelsen trin 1, 2009-2010, og trin 2, Social- og sundhedsskole i København (København og Malmø), 2010 – 2012
Klinisk erfaring
- Sygeplejerske, Rigshospitalet: Neonatal - intensiv afdeling, 2016 – orlov
- Sygeplejerskevikar, Centric (Norge), 2016
- Malmø Kommune, Københavns Kommune, Amager Hvidovre Hospital
- Social- og sundhedshjælper/social- og sundhedsassistent, Personalegruppen A/S, 2009-2016
Tillidsposter
- Forhandlingsudvalgsmedlem, Sundhedskartellet, 2023-
- Forperson, Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA), 2022 –
- Bestyrelsesmedlem, sygeplejerskernes samarbejde i Norden, 2022 -
- The European Federation og Public Service Unions (EPSU) Social og sundhedskomite medlem, 2022 -
- Bestyrelsesmedlem, Lån & Spar Bank, 2022 –
- Bestyrelsesmedlem, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, 2022 –
- Bestyrelsesmedlem, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, 2022 –
- Bestyrelsesmedlem, LB Forsikring, 2022 –
- Rådsmedlem Arbejdsmiljørådet 2022 -
- 1. næstforperson, Dansk Sygeplejeråd, 2022 –
- Medlem af Branchefælleskabet for arbejdsmiljø for velfærd og offentlig adm. (BFA)
- Borgerrepræsentant, Københavns Kommune, 2021 - 2022
- Bestyrelsesmedlem, Advisory Board til RED+ (Krisecenter for minoritetsetniske LGBT+ personer), 2021 -
- Bestyrelsesmedlem, Dansk Kvindesamfund, 2020 – 2022
- Næstformand, Fanklub for Melodigrandprix, 2019 -
- Bestyrelsesmedlem, AIDS-Fondet, 2018 – 2022
- Kredsnæstformand, Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, 2017 - 2022
- Bestyrelsesmedlem, Hotel Koldingfjord A/S 2022 -
- Forperson, Dansk Sygeplejehistorisk Museum 2022 -
- Forperson, Dansk Sygeplejehistorisk fond 2022 -
- Forhandlingsfællesskabets repræsentantskab 2022 -
- Bestyrelsesmedlem, Centralorganisationen af 2010 (CO10) 2022 -
- Medlem af Beskæftigelsesrådet 2024 -
- Medlem af Arbejdsmiljørådet 2024 -
- Delegeret, Sectoral Social Dialogue Committee for the Hospital Sector 2024 -
- Medlem af ekspertgruppen Fremfærd sundhed og ældre, 2024 -
Følg Harun på sociale medier
Valget af Harun Demirtas
Læs om valget af Harun Demirtas som 1. næstforperson i 2022 og se hans valgoplæg.
30,3 % af de stemmeberettigede medlemmer af Dansk Sygeplejeråd valgte at stemme.
Harun Demirtas blev valgt med 31,9 % af stemmerne.
Kandidater ved valget til 1. forperson i 2022
- Jakob Gøtzsche (16,1 % af stemmerne)
- Camilla Duus Guldberg Smith (6,8 % af stemmerne)
- Henriette Lerche (6,7 % af stemmerne)
- Rikke Wiwe (6,3 % af stemmerne)
- Marianne Priskorn (5 % af stemmerne)
Sig til det højt
Sygeplejersker har brug for et stærk, synligt og endnu mere handlekraftigt DSR.
Vi har brug for et DSR, der ikke venter, men som tager fat i mikrofonen.
Der er ikke et eneste sted i sundhedsvæsnet, hvor man ikke møder en af os: Socialsygeplejersken, når livet er svært. Hjemmesygeplejersken, når alderdom og sygdom bliver for kompleks.
Specialsygeplejersken ved patientsengen enten ved en operation eller på intensivstuen. Almindelige sygeplejersker og visitatorer, når sygdom og krise rammer. Sundhedsplejersker, der lytter til børns råb om hjælp, når far og mor ikke har det godt derhjemme.
Vi mangler sådan set ikke magt. Vi har viden - og det er vores magt.
Men vi skal bruge den. Vi skal tale med et tydeligere sprog i en fælles retning med plads til alle, uanset om de er unge, erfarne eller kritiske. Og det vil jeg kæmpe for, hvis du stemmer på mig!
Sig det højt: Der er ikke noget galt med at være deltidsansat!
Det er arbejdsvilkårene, der er for hårde. At have skiftende vagter, mangle kolleger og ikke mindst at gå på kompromis med faglighed og patientsikkerhed hver dag er hårdt. Men det er også hårdt at stå frem og blive kigget på som ’mislykket’, fordi man ikke som de fleste kan arbejde på fuldtid. Det skal stoppe! DSR skal tale endnu tydeligere: Der er ikke noget galt ved at være deltidsansat.
Derimod er det galt, at samfundet omkring os bliver ved med at tale om at få alle op på fuld tid, selv om ca. halvdelen af sygeplejerskerne vælger at gå ned i tid, selv om det koster på livsløn og pension. Dem skal vi lytte til.
Derfor vil jeg kæmpe for, at DSR bliver endnu bedre til at presse arbejdsgiverne, politikerne og resten af fagbevægelsen til at gøre op med den gammeldags tænkning og indføre kortere arbejdsuger til fuldtidsløn ligesom i flere andre EU-lande for at mindske stress og sygefravær. Det vil øge trivslen og skabe bedre balance mellem arbejds- og privatlivet.
Sig det højt: Grundlønnen skal op!
Jeg var en af dem, der to gange stemte Nej til OK21. Det var vigtigt at markere over for danskerne, politikerne og befolkningen, at vi er udmattede og trætte af gratis hensigtserklæringer. Vi strejkede i 10 uger, men fik ’lønstrukturkomitéen’. Personligt tror jeg ikke på, at der er brug for flere undersøgelser. Der er mangel på alle slags sygeplejersker og sundhedsplejersker, og vejen til fastholdelse og rekruttering er at hæve grundlønnen og gøre op med uligelønnen.
Jeg vil blive ved med at råbe op og kæmpe for, at sygeplejersker får grundlønnen op!
Sig det højt: Der er brug for både de nye og de erfarne sygeplejersker!
Der mangler ikke kun fokus på rekruttering men også på fastholdelse af de erfarne. Det går ud over alle. Vi har brug for de erfarne sygeplejersker, også så nye sygeplejersker ikke står med et alt for stort ansvar alt for tidligt i karrieren.
Danmark halter bagud, når det handler om at fastholde seniorer. Men de kan slet ikke undværes! DSR skal have endnu større fokus på at tale seniorpolitik og kræve endnu bedre vilkår og kompetenceudvikling for erfarne kolleger.
Jeg vil arbejde for, at DSR i samarbejde med staten, regionerne og KL nedsætter et videnscenter, der alene fokuserer på de erfarne kollegers vilkår.
Sig det højt: Jeg er uerstattelig!
Danmark mangler sygeplejersker. Og der mangler studerende. Derfor har arbejdsgivere og politikere rettet blikket mod andre faggrupper og ufaglærte til at foretage sygeplejefaglige opgaver. Det går ikke!
DSR skal med sin nye professionsstrategi sætte værdien af sygeplejersker endnu mere på dagsordenen. Undersøgelser viser, at sygeplejersker giver liv, mens manglen på dem øger risikoen for dødsfald.
Jeg vil arbejde for, at vi styrker vores samarbejde med Lederforeningen, arbejde endnu mere på, at sygeplejen bliver ledet af sygeplejersker med indsigt i vores kompetencer og vigtighed. Vi skal passe rigtig godt på vores fagområder. Sygeplejersker skal passe på de syge – vi skal ikke sættes til at tømme opvaskemaskiner og skraldespande.
Læs Harun Demirtas' svar på 3 spørgsmål fra Lederforeningen om, hvordan han vil arbejde særligt for de ledende sygeplejersker.
1.
Spørgsmål fra Lederforeningen
Ledende sygeplejersker ser helt naturligt sundhedsindsatsen fra en lidt anden vinkel. Hvor ser du forskellen i interessevaretagelsen af ledende sygeplejersker og basissygeplejersker – og hvad er fagforeningens rolle i interessevaretagelsen?
Svar fra Harun Demirtas
Lederne er helt essentielle, når det handler om sygeplejeledelsen. Selv om vi tit bliver opfattet som hinandens modparter, mener jeg, at vi er hinandens forudsætninger for at lykkes sammen. Men jeg indrømmer, at jeg som kredsnæstformand til flere af mine faglige møder eller forhandlinger på vegne af sygeplejersker ofte har haft medarbejderrepræsentant-kasketten på, uden at huske, at mennesker på den anden side af bordet også er sygeplejersker.
Enten pga. traditionerne, spillereglerne eller noget tredje. Men vi skal blive bedre til at samarbejde. Vi skal hjælpe lederne med at være gode ledere ved at styrke deres karrieremuligheder og ikke mindst lønkamp.
Og så skal vi passe endnu bedre på sygeplejefaglige ledere, der har sygeplejerskebaggrund. Vi ved af erfaring, at sygeplejersker bedst trives, når de ledes af en sygeplejerske.
2.
Spørgsmål fra Lederforeningen
Lederforeningen repræsenterer i alt 4000 ledende sygeplejersker. Som næstforperson, hvad vil du gøre for og med Lederforeningen?
Svar fra Harun Demirtas
Til kongressen har jeg været en af dem, som stemte for, at Lederforeningen kan få endnu mere indflydelse på fagets vegne ved at øge deres indflydelse på DSR som organisation.
En måde at signalere dette gode samarbejde på er at øge den politiske repræsentation af lederne i Kongressen, så vi kan komme hinanden endnu mere ved. Derudover mener jeg, at Lederforeningen sammen med DSR’s øvrige politiske ledelse skal arbejde på at få valgt endnu flere ledere i DSR’s forskellige politiske kredsbestyrelser for at gøre lederstemmen hørt.
3.
Spørgsmål fra Lederforeningen
Som næstforperson, hvad er dine mærkesager for lederområdet i DSR?
Jeg vil arbejde for, at lederne får løn, som matcher det stor ansvar de har dagligt.
Jeg vil arbejde for endnu flere sygeplejefaglige ledelser med sygeplejerskebaggrund.
Jeg vil arbejde for, at der kommer større fokus på at være leder og ledervilkår igennem vilkårsundersøgelser.
Jeg vil arbejde for at skabe en endnu større fællesskabsfølelse i DSR, uanset om man har en lederstilling eller ej.
Jeg vil arbejde for at lederne for muligheder for at kompetenceudvikling.
Læs Harun Demirtas' svar på 3 spørgsmål fra SLS (Sygeplejestuderendes Landssammenslutning) om, hvordan han vil arbejde særligt for de sygeplejestuderende.
1.
Spørgsmål fra SLS
Manglen på sygeplejersker påvirker i høj grad vores praktikforløb som studerende, og fører til, at vi ofte oplever nærmest at indgå i normeringen på praktikstederne. Hvordan sikrer vi, at vi sygeplejestuderende har den nødvendige tid og plads til læring, og ikke sættes til opgaver uden læringsmæssige formål?
Svar fra Harun Demirtas
Manglen på sygeplejersker er alvorlig. Det har fået politikere til at beslutte, at Danmark skal skrue op for optagelserne på studiet. Det er godt. Men virkeligheden hænger ikke sammen med det mål, når man mangler kliniske vejledere, ikke kan afsætte tid til studerende og skabe et godt studiemiljø. Vores arbejdsmiljø er de studerendes studiemiljø. Jo bedre arbejdsmiljø vi har, jo bedre sygeplejersker får vi i fremtiden. Dette budskab skal vi blive bedre til at tale højt om.
Derudover mener jeg, at DSR, SLS og Lederforeningen i samarbejde bør starte en undersøgelse om studerendes vilkår, når de er på klinik. Der er flere klinikker, hvor de studerende mangler at gå med sygeplejersker og bliver vejledt af andre faggrupper. Det giver et forkert indtryk af faget, og de studerende bliver ikke vejledt korrekt! DSR bør bakke endnu mere op om SLS i deres samarbejde med skolerne og også få dem til at kigge på, om de kliniksteder, som er godkendte til at have studerende, egentlig bør revurderes.
2.
Spørgsmål fra SLS
Økonomien kan være meget stram for os studerende på SU. Derfor har cirka 2/3 af os et studierelevant studiejob, hvor vi bruger færdigheder og kompetencer fra uddannelsen. Desværre følger lønnen FOA’s ufaglærte overenskomst indtil vi har DSR-emblemet på, og altså ikke vores stigende kompetenceniveau under uddannelsen. Hvordan tænker du, at vi kommer i mål med kongresbeslutningen om at skabe en bedre løn til sygeplejestuderende i studierelevante jobs?
Svar fra Harun Demirtas
Det er hårdt at være på SU. Vi skal derfor fortsat kæmpe for at få forhandlingsretten for de studerende fra FOA. Mens denne kamp kører, skal vi løfte vilkårene for de studerende, der har et arbejde, til alle politiske møder med borgmestre, regionsrådsmedlemmer og ikke mindst på Christiansborg. Indtil vi får forhandlingsretten, bør vi lokalt ved hjælp af TR og FTR afsøge muligheder for at opnå bedre lønaftaler for studerende. Der er enkelte eksempler som det lykkedes.
3.
Spørgsmål fra SLS
Ansøgertallene til sygeplejeuddannelsen er i år styrtdykket. Hvordan mener du, at fremtidens generationer af sygeplejersker sikres, og hvilken rolle spiller DSR i det?
Svar fra Harun Demirtas
Unge mennesker skal ikke tales ned. Men desværre føler jeg, at de bliver talt ned. Unge er meget mere nysgerrige og oplyste end før. De undersøger fremtidsmulighederne og løn, inden de ansøger. Derfor må vi erkende, at det er en svær kamp, som politikere helst vil kæmpe ved alene at tale om, “hvor spændende faget er” frem for at forholde sig til realiteterne om, at vilkår, fremtidsmuligheder og løn er afgørende for at tiltrække endnu flere kolleger i faget.
Dette har DSR en afgørende rolle i at sætte endnu mere på dagsorden. DSR bør lytte og promovere SLS endnu mere. Budskaber vil stå endnu stærkere, hvis det kom fra de unge! Derfor vil jeg kæmpe for at give unge og studerende en stærkere stemme i DSR.
Kønsneutrale titler i DSR
Titler i DSR er som udgangspunkt kønsneutrale. Dog kan den enkelte frit vælge at bruge forperson/næstforperson, forkvinde/næstforkvinde eller formand/næstformand. Det besluttede et flertal af delegerede på Dansk Sygeplejeråds kongres i 2022.