Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det handlede ikke om ytringsfrihed

Sygeplejersken har bedt Heidi Næsted Stuhaug, øverste leder for Frederiksberg Kommunes hjemmepleje, om en kommentar til mødet med Lise Müller.

Sygeplejersken 2016 nr. 12, s. 33

Af:

Anne Witthøfft, journalist

2016-12-tema-plaster
Det siger juristen: 

Ytringsfriheden gælder også på Facebook, og Lise Müller har ret til at sætte kritisk lys på omstruktureringers betydning for arbejdsmiljøet i kommunens hjemmepleje. Folketingets Ombudsmand har gang på gang udtalt, at offentligt ansatte har ret til at kritisere arbejdsforhold, og det er netop, hvad Lise Müller gør uden at hænge bestemte personer ud. Ledelsen har naturligvis ret til at sige, at den ikke er enig i kritikken, men den burde være interesseret i en dialog. Ledelsens indkaldelse til et møde med få minutters varsel og tonen på mødet virker i stedet som en advarsel, selv om den får sagt, at der ikke er tale om en tjenstlig samtale.

Oluf Jørgensen, jurist og offentlighedsrådgiver ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

”Jeg var blevet kontaktet af både arbejdsmiljørepræsentanter og lokale MED-repræsentanter, fordi nogle af Lises kollegaer havde læst på hendes blog og hendes Facebook. De oplevede, at Lise havde ytret sig meget kritisk omkring sin arbejdsplads på et relativt spinkelt grundlag,” siger Heidi Næsted Stuhaug, som understreger, at mødet ikke var et forsøg på at begrænse Lise Müllers ytringsfrihed. 

”Og jeg synes da, at det var forståeligt, at hun var påvirket omkring opsigelser på sin afdeling – og at hun efter to-tre måneders ansættelse var bekymret for afdelingen. Det kunne jeg godt forstå. Det var så en lille smule uheldigt, at hun fik sammenblandet nogle organisationsprocesser, hvor en af dem var sket for mange år siden, før jeg var her,” siger Heidi Næsted Stuhaug.

”Jeg synes, at det var sådan et møde, der handlede om det interne arbejdsmiljø efter en henvendelse, vi havde fået fra kollegaer, og så med en lille bitte opfordring til Lise om at læse sine ting igennem, så kollegaer ikke bliver kede af det. For jeg er slet ikke i tvivl om, at det heller ikke var hendes hensigt,” siger Heidi Næsted Stuhaug.

Kunne man ikke have gjort det omvendt – snakket med de bekymrede kollegaer om, at det er både godt og vigtigt, at offentligt ansatte ytrer sig?

”Det er jeg også 99 pct. sikker på, at vores områdeleder har gjort.”

Lise Müller siger, at hun efter samtalen er begyndt at begrænse sine ytringer i offentligheden og på arbejdspladsen. 

”Lise har helt klart en anden opfattelse af mødet, og så er det selvfølgelig vigtigt endnu en gang at sikre, at hun er orienteret om, at det ikke handler om ytringsfrihed,” siger Heidi Næsted Stuhaug. 

2016-12-tema

TEMA: HVER TREDJE HOLDER MUND

Fejlmedicinering, skjult overbelægning og medicinske forsøg uden patientens samtykke. Eksemplerne kommer fra en ny analyse, der afslører, hvad sygeplejersker er vidne til uden at råbe op. Hver tredje vælger at tie med kritisable forhold, selv om de mener, at offentligheden burde kende til dem. Læs også interviewet med hjemmesygeplejerske Lise Müller, der blev kaldt til møde med sin øverste chef efter et indlæg om et presset arbejdsliv.