Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Traineeforløb ruster nyuddannede til en karriere på intensiv

Som noget nyt er intensivafsnittet på Rigshospitalets Hjertecenter begyndt at ansætte nyuddannede sygeplejersker. Med et traineeforløb inspireret af bl.a. Mærsk og Danske Bank ønsker afsnittet at rekruttere, uddanne og fastholde nye dygtige sygeplejersker, men også at styrke Hjertecentrets patientforløb samt relationerne med de andre sengeafsnit.

Sygeplejersken 2016 nr. 14, s. 53-56

Af:

Christina Sommer, Journalist

2016-14-rigsh-intensiv

Patienten har organsvigt og får stabiliserende medicin. Hun trækker vejret ved hjælp af respirator og skal have hjælp til alt lige fra ernæring og væskeindtag til personlig hygiejne.

På Hjertecentrets intensivafsnit på Rigshospitalet er de opgaver typisk kun blevet udført af erfarne sygeplejersker med specialuddannelsen i intensiv sygepleje. Indtil marts 2015 havde afsnittet derfor bevidst undgået at ansætte sygeplejersker direkte fra skolebænken, selvom mange nyuddannede jævnligt bejler til arbejdspladsen, fortæller klinisk sygeplejespecialist Anne Langvad.

32 uger som trainee

Første del

Fire uger på intensivafsnittet, hvor trainee bl.a. får indsigt i grundlæggende sygepleje inden for det intensive område og begynder at knytte sig til nye kolleger og arbejdsplads.

Anden del

Otte uger på kardiologisk sengeafsnit med særlig fokus på sygeplejerskernes arbejdsfelt her. Trainee begynder at opnå selvstændige færdigheder.

Tredje del

12 uger på intensivafsnittet med mål om, at trainee opnår selvstændighed inden for specifikke områder samt får viden om patientforløb i teamet. Arbejder frem mod, at trainee kan observere og varetage plejen selvstændigt af den ukomplicerede patient dagen efter operation.

Fjerde del

Otte uger på hjertekirurgisk sengeafsnit med særlig fokus på sygeplejerskernes arbejdsfelt her. Trainee begynder at opnå selvstændige færdigheder.

Sidste del

Tilbage på intensivafsnittet, hvor trainee skal følge afsnittets generelle uddannelsesforløb på 8-12 uger for nyansatte sygeplejersker uanset erfaring. Uddannelsesprogrammet gennemgås og tilpasses den enkelte trainee individuelt.

"Vi bliver ofte kontaktet af nyuddannede, som gerne vil arbejde hos os. Man ansætter nyuddannede andre steder, men vi har ikke gjort det før her i Hjertecentret. Det at være ny sygeplejerske og skulle socialiseres ind på en arbejdsplads samtidig med, at man skal passe de mest syge patienter – det har vi ment er for stor en udfordring for nyuddannede," siger Anne Langvad.

Men den holdning er afsnittet så småt ved at bløde op, især i voksende erkendelse af, at nutidens nyuddannede sygeplejersker kan bidrage med nysgerrighed, ny viden og kompetencer.

"Vi må bare erkende, at vi går glip af en masse dynamik og inspiration ved ikke at ansætte dem. Vi oplever f.eks., at de er meget nysgerrige og også ret kildekritiske. De ved, hvor de skal søge deres litteratur henne, og det kan vi lide. Vi vil gerne arbejde evidensbaseret her," siger Anne Langvad.

Tiltrække dygtige til specialet

Afsnittets spirende interesse for de nyuddannede sygeplejersker næres også af, at det nationale cirkulære for specialuddannelsen i intensiv sygepleje er under revision og forventes vedtaget i begyndelsen af 2017.

Tidligere skulle sygeplejersker have mindst to års erfaring fra et sengeafsnit, før de kunne begynde på uddannelsen.

Med det nye cirkulære tæller erfaring fra intensivafdelinger nu også med. Og det har gjort de nyuddannede endnu mere attraktive for intensivafsnittet, fortæller Anne Langvad.

"Tidligere bad vi de nyuddannede, som henvendte sig, om at komme tilbage, når de havde fået et par års erfaring. Men ofte skete der det, at de blev så grebet af arbejdet andre steder, at de glemte alt om os. Og det er ærgerligt, vi har også brug for de unge dygtige sygeplejersker," siger hun.

Afsnittet har p.t. ikke problemer med at rekruttere sygeplejersker. Men det er ingen hemmelighed, at der tit er en stor personaleomsætning på intensivafdelinger bl.a. pga. de mange skiftende og ofte tunge vagter, fortæller centerchefsygeplejerske Marianne Tewes.

"Som ledelse har vi derfor også en opgave i at tænke fremtid, især hvis der som forventet kommer lidt færre sygeplejersker. I fremtidens sundhedsvæsen vil der i hvert fald stadig være intensivafsnit, og her skal vi som ledere være med til at tiltrække og orientere de nyuddannede mod intensivspecialet."

Title

Hvad var udfordringen?

At bryde med tidligere tiders opfattelse af, at nyuddannede sygeplejersker "burde" have opnået erfaring fra sengeafsnit, før de bliver ansat på intensiv, samt sammensætte et uddannelsesforløb, der fokuserer på læring, socialisering og kompetenceudvikling. Og ikke mindst at vise, at traineeforløbet er en rigtig god idé også for de øvrige sygeplejersker i afsnittet. Der bliver brugt mange ressourcer på trainee’erne.

Hvad var det sværeste?

Umiddelbart har intet været svært, men det har været usikkert, om programmet var sammensat, så trainee’erne kunne opnå de ønskede kompetencer, der skulle sikre, at de kunne varetage behandling og pleje af de mest kritisk syge patienter på hospitalet, dvs. patienten på intensiv.

Hvad er I stolte af?

At det ser ud til at være en succes, en rigtig god investering, og at afsnittet indtil videre har fået fem meget kompetente sygeplejersker, som også er blevet godt integreret blandt de øvrige sygeplejersker. Der er desuden kommet mange positive tilbagemeldinger fra de afsnit, hvor trainee’erne har været. De har været med til at "bygge bro" i patientforløbene i Hjertecentret.

Vil man vide mere om forløbet, er man velkommen til at kontakte klinisk sygeplejespecialist Anne Langvad på
anne.langvad@regionh.dk

På flere afdelinger

Kritisk syge patienter og komplekse patientforløb er dog stadig en stor mundfuld for nyuddannede sygeplejersker. Det såkaldte praksis- eller realitetschok, nyuddannede ofte oplever i overgangen fra studier til arbejdsliv, er udtalt på intensivafdelinger. Og da beslutningen om at ansætte nyuddannede var taget, satte afsnittet sig for at udvikle et decideret uddannelsesprogram for dem.

Med Anne Langvad og Marianne Tewes i spidsen har afsnittet bl.a. søgt inspiration hos Mærsk og Danske Bank og sammensat et 32 uger langt traineeforløb, som skal sikre de nyuddannede den bedst mulige start og ruste dem til arbejdet og en forhåbentlig lang og givende karriere med intensive patienter.

"Med traineeforløbet ønsker vi at give sygeplejerskerne mulighed for tidligere i deres karriere at kvalificere sig i den mere tekniske og komplekse sygepleje. Og vi håber også på at kunne fastholde dem i specialet i længere tid, hvis ikke hele deres karriere," siger Anne Langvad.

Det 32 uger lange traineeforløb består af fire dele (se boksen "32 uger som trainee"). Her bliver de nyuddannede sygeplejersker, også kaldet trainees, oplært i bl.a. grundlæggende sygepleje inden for det intensive område. Men de skal også arbejde i andre afsnit i Hjertecentret, akkurat som nyansatte gør i f.eks. Danske Bank og Mærsk.

Det skal give dem indblik i og forståelse for Hjertecentrets komplicerede patientforløb og forhåbentlig også skabe sammenhæng i patientforløbene, fortæller Marianne Tewes.

En af erfaringerne er netop, at trainee’erne i højere grad end kollegerne er orienteret mod helheden i centrets patientforløb, pointerer Anne Langvad:

"I tider, hvor der tales patientinvolvering og bedre patientforløb, er det her en oplagt vej at gå. Fordi trainee’erne har været på sengeafsnittene, ved de, hvad der typisk er sket, før vi modtager patienterne, men også hvad der skal ske bagefter," siger hun og tilføjer:

"De nyuddannede sygeplejersker er også trygge og rigtig gode til at tale med de pårørende. Det tror jeg bl.a. bunder i, at de netop kender patientforløbet detaljeret. Det er ofte en af de sværeste opgaver som ny intensivsygeplejerske," siger Anne Langvad.

Gode brobyggere

I løbet af 2015 ansatte intensivafsnittet sine første og indtil videre eneste fem nyuddannede sygeplejersker. De har alle gennemgået traineeforløbene, og der er trods det lille antal mange gode resultater udover de allerede nævnte, fortæller Anne Langvad.

Tre af de nyuddannede sygeplejersker havde været i klinik på afsnittet under deres uddannelse, mens de to andre var helt nye på intensivområdet, hvilket kunne mærkes i begyndelsen.

"De tre, vi havde haft i praktik, kendte selvfølgelig mere til vores arbejde, og de var faktisk lidt skeptiske over for at skulle ud på de andre afsnit, selvom de godt kunne se fornuften med det bagefter. De to uden erfaring fra intensiv kom dog hurtigt efter de andre," fortæller Anne Langvad.

Gode råd
  • Hold tæt kontakt med trainee’erne, også når de er i de andre afsnit. I begyndelsen holder Anne Langvad f.eks. ugentlige samtaler med dem, og hun besøger dem også i de andre afsnit.
  • Beskriv og informer grundigt om traineeforløbet i afsnittet, så alle kolleger kender til det og de pågældende trainees.
  • Udstyr de nyuddannede med et skilt på brystet, hvor der står "trainee" for at synliggøre, at her er tale om en lidt speciel sygeplejerske, som har et særligt forløb og dermed behov for særligt fokus. Det gør det lettere at forventningsafstemme med bl.a. kolleger og pårørende.
  • Støt de nyuddannede i at håndtere de mange nye påvirkninger ved hjælp af løbende coaching.
  • Inddrag ledelsen fra dag 1. Det er vigtigt, at lederne også har ejerskab, afsætter ressourcer og støtter op om traineeforløbet.

Og netop gevinsten ved traineeopholdene på de andre afsnit er værd at dvæle ved.

"Vi er normalt meget søljeopdelte her på hospitalet. Trainee’erne har virkelig været med til at bygge bro mellem afsnittene, de har dannet netværk til kollegerne her og også taget dem med hen til os, så de kan blive klogere på vores arbejde og dermed bedre fortælle patienterne, hvad der sker på intensiv," siger Anne Langvad.

Uerfarne eksperter

Efter de 32 uger skal trainee’erne desuden følge det 8-12 uger lange uddannelsesprogram, som alle nyansatte sygeplejersker uanset erfaring og evt. specialuddannelse i intensiv uddannelse skal gennemgå.

Og her viser det sig allerede, at trainee’ernes introduktionsforløb næsten kan halveres. Et andet mål er, at de nyuddannede sygeplejersker vælger at blive på afsnittet i mange år, hvilket selvfølgelig endnu er uvist. Traineeforløbet fortsætter dog.

"Det "koster os" jo 32 uger, hvor vi træner de nyuddannede og betaler deres løn, mens de lærer og arbejder. Og så skal de jo være her to år, før de kan begynde på specialuddannelsen.

Det er en satsning og en ekstraudgift i forhold til at ansætte sygeplejersker med mere erfaring, og som måske allerede er uddannede intensivsygeplejersker. Men vi håber og tror på, at det er det hele værd," siger Anne Langvad.

Endelig åbner traineeforløbet op for andre ændringer på intensivafsnittet. Forløbet kan f.eks. tilpasses alle sygeplejersker. Mere erfarne intensivsygeplejersker vil også have gavn af ophold i Hjertecentrets sengeafsnit. Ansættelsen af de nyuddannede har også ført til nye tanker i forhold til anciennitet, kompetencer og ansvar.

"Hvem siger, at det er de mest erfarne, som f.eks. skal være ansvarshavende? Man behøver ikke at have været mange år det samme sted for at blive eksperten. Mange nyuddannede har også arbejdet med områder i deres bachelorprojekt, som vi kan bruge. Dem kan vi nu få fat i og sat i spil hos os," siger Anne Langvad.