Sådan bliver nålen lavet

Nålen med firkløveret er Dansk Sygeplejeråds velkendte og respekterede emblem, som viser, at bæreren er medlem af Dansk Sygeplejeråd. Se her, hvordan nålen fremstilles.

Fotos: Lizette Kabré

spl12-2019_120-aar_emblem-2

1. En sølvplade præges med emblemets mønster. Emblemet stanses ud, hugges rent og bliver derefter buet. Under 2. verdenskrig var der mangel på sølv, og de sygeplejersker, der blev færdige det sidste halve år af besættelsen, fik udleveret midlertidige, brugte emblemer, indtil der igen kom sølv til landet.

 

spl12-2019_120-aar_emblem-1

2. Emblemet renses for at gøres klar til emalje. Emaljen bliver lagt på i hånden med små pensler i tre omgange. Mellem hver omgang slibes og renses de, hvorefter næste lag emalje lægges på. Der er ingen der ved, hvorfor Dansk Sygeplejeråd i sin tid bestemte sig for at emblemet skulle være rødt og hvidt. Forklaringen er efterfølgende blevet til, at det er de danske farver samt at firkløveret betyder lykke i arbejdet med patienten.

spl12-2019_120-aar-emblem-3

3. Efter emaljen er kommet på, bliver emblemet brændt blankt, syret af og renset igen. Derefter graveres og forgyldes det.

 

spl12-2019_120-aar_emblem-4

4. Til sidst bliver sikkerhedskæde og nål sat på, og emblemerne bliver pakket i æsker med nummer udenpå. I den nyeste version af emblemet, er nålen erstattet af en tryklås.

Læs mere om Dansk Sygeplejeråds emblem

 

dsrlogo_500x500_ikon

Dansk Sygeplejeråd 120 år

Læs i dette nummer af Sygeplejersken:

 

Emneord: 
Organisering