Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Opdag underernæring hos ældre

Ernæringsscreeninger er et nødvendigt redskab til at identificere, om en borger er i ernæringsmæssig risiko. Her kan du se nogle af de områder, der kan være med til at vurdere en borgers ernæringstilstand.

Sygeplejersken 2019 nr. 2, s. 33

Af:

Ditte-Marie Runge, journalist

2019-2_tema_oploeft_aeldre
Hvor meget spiser du?
  • Hvor mange skiver brød plejer du at spise?
  • Hvor mange kartofler (eller kartoffelmos, ris eller pasta i tilsvarende mængde) spiser du til den varme mad?
  • Hvor mange glas mælk drikker du om dagen?
  • Har du levnet mad på tallerkenen den sidste uge?
Tygge- og synkebesvær

Borgere med f.eks. lammelser, demens, Parkinsons sygdom eller dårlig tandstatus kan have behov for kost med en blødere konsistens.

Hjælp til at spise: Borgeren kan pga. nedsat fysiologisk funktion have brug for f.eks. assisteret spisning eller hjælp fra en spiserobot.
 

Aktivitet
  • Ligger i sengen hele dagen
  • Sidder i kørestol eller kan ikke rejse sig fra stol eller seng uden hjælp
  • Kan rejse sig fra stol eller seng, men går ikke udendørs
  • Går på gaden, men får hjælp til indkøb, madlavning, rengøring m.m.
Kost til småtspisende

Kost til småtspisende er udviklet til at stimulere appetitten hos ældre og syge med nedsat lyst til at spise. Fordi småtspisende ofte er underernærede, skal ca. halvdelen af energien fra kosten komme fra fedt.

  • Kom ekstra smør på brødet
  • Skænk fløde i kaffen
  • Kom mayonnaise og grønt på smørrebrødet
  • Drik et glas sødmælk eller maltøl
  • Put chokoladesovs på isen

maalebaand

Tema: Underernæring

Underernæring hos ældre og syge borgere koster samfundet knap 6 mia. kr. om året i følgesygdomme og genindlæggelser. Det skyldes bl.a. mangelfuld viden og dårlig kommunikation og koordinering blandt ansatte i hjemmesygeplejen. Det viser et forskningsprojekt i Slagelse, der har resulteret i helt nye arbejdsgange og procedurer i kommunen.

Læs i dette tema: