Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Misbrug bunder ofte i andre problemer

Det er ofte ydre faktorer som psykiske lidelser eller livskriser, der spiller ind, når man kommer ud i et misbrug. Men også genetikken spiller ind, fortæller overlæge Finn Zierau, der laver speciallægeerklæringer af bl.a. sygeplejersker med et misbrug.

Sygeplejersken 2022 nr. 4, s. 29

Af:

Kristine Jul Andersen, Journalist

Psykiske lidelser, livskriser og genetik kan være afgørende for din risiko for at komme ud i et misbrug af alkohol, medicin eller stoffer.

Det fortæller overlæge og speciallæge i psykiatri Finn Zierau, som har behandlet sundhedspersoner med et misbrug i 30 år. I dag laver han bl.a. speciallægeerklæringer for Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), hvor han møder sygeplejersker, læger og andre sundhedsprofessionelle, der er blevet indberettet for misbrug af alkohol, medicin og stoffer. 

Han gennemgår deres sygehistorie og undersøger bl.a., om de lider af angst eller depression. Ofte er der nemlig andre – herunder psykiske – faktorer, der kan medvirke til, at man kommer ud i et misbrug. F.eks. har 40 pct. af personer med en markant depression et alkoholoverforbrug. 

Fik du tømmermænd?

”Under mine samtaler viser det sig ofte, at der er andet på spil end misbrug. F.eks. at man er vokset op med en mor og far, der er depressive, og hvor løsningen på problemerne har været alkohol. Og det har man taget med sig,” fortæller Finn Zierau og fortsætter:

”For andre er misbruget typisk opstået i forbindelse med en krise i livet, som f.eks. skilsmisse eller dødsfald.”

Misbruget afhænger også af, hvordan ens krop tager imod stofferne, hvad enten det er alkohol eller medicin. Nogle kan sagtens tage f.eks. sovemedicin eller en drink at sove eller slappe af på, uden de bliver afhængige. For andre bliver hjernen hooked. 

”Jeg spørger tit, hvordan de reagerede på alkohol, da de var yngre. Blev du mere frigjort og tænkte klart? Drak du typisk mere end andre? Var tømmermænd noget, de andre bøvlede med og ikke dig? Det kan en misbruger typisk svare ja til. For hvis du bliver syg, når du drikker alkohol, bliver du ikke misbruger af det,” siger Finn Zierau og understreger:

”Men nogle har risikoen for afhængighed i genetikken.”

Nøglen til medicinskabet

En væsentlig forskel mellem almindelige mennesker og sygeplejersker er, at de har nøglen til medicinskabet, når de er på arbejde, og det gør adgangen til f.eks. piller og medicin nemmere. 

Om der så er flere misbrugere blandt sygeplejersker, er blevet undersøgt, men med forskellige resultater, som ikke giver et entydigt billede.

Størstedelen af de sygeplejersker, Finn Zierau ser, ønsker at samarbejde og vil gøre alt for at beholde deres autorisation og adgang til deres profession og arbejde. 

”Jeg oplever nogle dybt ansvarlige sygeplejersker, som, hvis jeg for 10 år siden havde sagt, at de ville sidde her over for mig i dag, ville de have sagt, jeg havde jord i hovedet. De vil gerne hjælpes.”

Henrik Sjøberg Rasmussen

TEMA: MISBRUG
Alkohol stjal Henriks autorisation

For knap et år siden blev sygeplejerske Henrik Sjøberg Rasmussen sygemeldt fra sit arbejde med et alvorligt alkoholmisbrug. Kort efter blev hans autorisation sat i bero af Styrelsen for Patientsikkerhed. Styrelsen kræver kontrol og behandling, før sygeplejersker som Henrik kan komme tilbage til arbejdet – og livet. 

Læs Henriks historie og andre artikler om temaet misbrug: