Politiske udspil og politikpapirer
Dansk Sygeplejeråd kommer løbende med indspil til den sundhedspolitiske debat i form af politiske udspil og politikpapirer. Find vores aktuelle indspil her på siden, og se, hvad DSR foreslår af konkrete løsninger på tværs af en række sundhedspolitiske mener.
Aktuelt
Læs, hvad DSR mener om sundhedsreformen 2024, og hvad den kommer til at betyde for sygeplejersker.
Sundhedsreform 2024Læs, hvad DSR mener om uddannelsesreformen 2024 og dens betydning for sygeplejerskers uddannelse.
Uddannelsesreform 2024Udspil og politikpapirer
Se alle vores udspil og politikpapirer på det sundhedspolitiske område.
Hvad er en avanceret klinisk sygeplejerske (APN-sygeplejerske), og hvorfor mener DSR, at sygeplejersker med udvidede kompetencer er en væsentlig del af svaret på udfordringerne i sundhedsvæsenet? Det får du svaret på her.
Dansk Sygeplejeråds professionsstrategi har fokus på tid til sygepleje og på, at sygeplejersker har en nøglerolle i at finde løsninger på udfordringer i samfundet. Der er også fokus på, at sygeplejen skal have en stærk stemme gennem ledelse, forskning og udvikling, og så skal faget baseres på en solid uddannelse.
Trivsel og livsglæde forudsætter, at man har et så godt helbred som muligt. Læs Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til mere kvalitet, sammenhæng og fagligt handlerum i ældreplejen.
Beboerne på landets plejecentre skal mødes med værdighed og opleve livskvalitet, tryghed og meningsfuldhed i deres hverdag på trods af, at de er afhængige af hjælp døgnet rundt. Flere fastansatte sygeplejersker en vigtig del af løsningen.
Dansk Sygeplejeråds forskningsudspil fremhæver eksempler på, at forskning i sygepleje er en god investering, både menneskeligt og økonomisk.
WHO anbefaler, at alle lande ansætter en Chief Nurse Officer (CNO) til at hjælpe med at modvirke manglen på sygeplejersker og sikre, at sundhedspolitikken bygger på den nyeste evidensbaserede
viden om sygepleje.
Regeringen bør sikre en strategisk planlægning af sygeplejen.
Dansk Sygeplejeråd har udarbejdet et psykiatriudspil. I vores udspil om psykiatrien, peger vi på en række muligheder for, hvad politikerne skal gøre for at give psykiatrien det løft, der er brug for.
Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til en mere ambitiøs vision for psykiatrien i Danmark, der løfter den samlede psykiatri til et niveau på højde med fysiske sygdomme.
Danmarks løfte til mennesker ramt af psykisk sygdom og deres pårørende. 8 forslag til, hvad en 10-årig psykiatriplan bør adressere.
Mangel på sygeplejersker og andet sundhedspersonale er den største udfordring i det danske sundhedsvæsen i dag. Dansk Sygeplejeråd har udarbejdet 12 anbefalinger til at løse manglen på sygeplejersker.
Mangel på medarbejdere er den absolut største udfordring i det danske sundhedsvæsen lige nu. Læs DSR's og SLS's 19 anbefalinger til at skaffe flere sygeplejersker på kortere sigt i dette udspil fra 2019.
En stærk sundhedspleje er en afgørende for, at nye familier får en god start i forhold til bl.a. amning, psykiske efterreaktioner og barnets generelle trivsel. Her er tre konkrete løsningsforslag, der vil forbedre sundhedsplejen i Danmark.
I mere end 75 år har sundhedsplejersker i Danmark fulgt forældre og deres børn fra de er nyfødte, til de træder ind i de voksnes rækker. Brug sundhedsplejerskerne. De kan være med til at styrke børn og unges sundhed og robusthed.
Denne guide henvender sig til de beslutningstagere, ledere og fagprofessionelle, der til dagligt har en rolle at spille over for det enkelte barn og i særdeleshed det udsatte barn.
I denne folder får du en guide til værktøjet ’relationel koordinering’ og fagprofiler for nogle af de fagprofessionelle, der hyppigst indgår i det tværprofessionelle samarbejde på småbørnsområdet.
Socialt udsatte har brug for særlig hjælp i mødet med sundhedsvæsenet. De har brug for at blive mødt af sundhedsprofessionelle med viden om netop deres særlige behov. Den viden har socialsygeplejerskerne.
Teknologier anvendes som en integreret del af sygepleje og behandling, og er under konstant udvikling. Se DSR’s 10 anbefalinger til teknologi i sundhedsvæsenet.
Se, hvilken betydning regeringens uddannelsesreform 2024 har for sygeplejerskernes uddannelse, og læs, hvad DSR mener om reformen.
Gode introduktionsforløb er en investering i rekruttering og fastholdelse af nyuddannede sygeplejersker, øget arbejdsglæde for både nyuddannede og erfarne sygeplejersker, højere kvalitet for patienterne og flere ressourcer til patienterne. Dansk Sygeplejeråd har syv anbefalinger.
Praktikken og de kliniske vejledere spiller en vigtig rolle i forhold til de sygeplejestuderendes læring, fastholdelse i uddannelsen og den efterfølgende forankring i praksis. Se DSR's 8 anbefalinger til bedre rammer og vilkår for kliniske vejledere.
Dette forslag til sæt af kriterier for god kvalitet skal tjene som inspiration til en kvalitetssikring af de kliniske uddannelsesdele i sygeplejerskeuddannelsen.
Læs også DSR's holdningspapir om uddannelse
Holdningspapirer
DSR’s kongres har vedtaget en række grundlæggende holdninger inden for flere emner.