Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fag & Forskning

Hormonbehandling og brystkræft

Studie bekræfter let øget risiko for brystkræft ved hormonbehandling i overgangsalderen

Fag & Forskning 2022 nr. 1, s. 21

Af:

Helle Lindberg, journalist

bryst_691x461

Det er flere gange blevet bekræftet, at der er en let øget risiko for brystkræft ved hormonbehandling i overgangsalderen, senest ved studiet Type and timing of menopausal hormone therapy and breast cancer risk: Individual participant meta-analysis of the worldwide epidemiological evidence (10).

  • Studiet blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet i 2019 og inkluderer data fra en lang række studier af hormonbehandling i overgangsalderen, hvor de undersøgte kvinder er blevet fulgt over en længere periode. 
  • Studierne har samlet set inddraget data fra 108.647 kvinder, som har udviklet brystkræft. 51 pct. af dem havde taget hormoner i forbindelse med overgangsalderen. Gennemsnitsalderen ved kræftdiagnosen var 65 år.
  • Alle typer hormonbehandling undtaget vaginale østrogener (behandling i skeden med østrogener) var associeret med øget risiko for brystkræft. Den størst øgede risiko sås ved østrogen+gestagen/progesteron kombinationsbehandling.
  • Efter ophør med hormonbehandling var der øget risiko i over 10 år – graden af risikoøgning afhang af varigheden af tidligere hormonbehandling i menopausen. Ved mindre end 1 års tidligere hormonbehandling i menopausen var der kun lille øget risiko.
  • For kvinder med normal kropsvægt i udviklede lande vil 5-års hormonbehandling i menopausen startende ved 50-årsalderen medføre en stigning i 20-års risiko for brystkræft i aldersgruppen 50-69 år, afhængigt af specifik hormonbehandling:
  • Østrogen + fast daglig gestagen/progesteron: fra 6,3 pct. til 8,3 pct.
  • Østrogen + intermitterende gestagen/progesteron: fra 6,3 pct. til 7,7 pct.
  • Østrogen: fra 6,3 pct. til 6,8 pct.
  • Risikoen for at få brystkræft som følge af hormonbehandling er dog relativt lille – en 50-årig kvinde, der får østrogenbehandling i op til fem år, øger således sin risiko for at få brystkræft fra 10 pct. til 11-12 pct. Andre forhold spiller også ind på risikoen for bivirkninger såsom livsstil, vægt, almindelig sundhedstilstand, sygdomshistorik og arvelige forhold.

(Kilde: 3, 10)