Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 2007 - 20

Download
Sygeplejersken_2007_20 - magasinforsiden

Tema: Privathospitaler

Ventetidsgaranti forgylder kirurger

Doktor a/s. Flere af landets offentligt ansatte overlæger opretter deres egne privathospitaler og tjener på den måde millioner ved siden af jobbet i det offentlige.

De offentlige hospitaler afvikles

"Hvis regeringen fortsætter, tror jeg, den vil foretage en mere omfattende privatisering af sundhedsvæsenet," kommer det fra formanden for Region Hovedstaden.

Vi er myggen, der klør elefanten

Ekspansion. Privathospitalerne bygger ud som aldrig før. De private aktører betragter sig selv som en sund konkurrent og et supplement til det offentlige sundhedsvæsen. Men kritikerne mener, at det nye marked for sundhedsydelser sætter idealerne om fri og lige adgang til behandling under pres.

Lad offentlige hospitaler klare ventelisterne

Kreativitet. Mange ortopædkirurger vil hellere end gerne arbejde over i det offentlige efter arbejdstid, men det giver systemet ikke altid mulighed for, lyder det fra ortopædkirurgernes formand.

Uheldigt med amerikanske tendenser

"Det betyder, at der er mange læger og sygeplejersker, der ser en forretning og en god økonomisk gevinst i at tilbyde sig i det private. Og det betyder, at ventelisterne kan blive endnu længere i det offentlige sundhedsvæsen, hvor man mangler hænder," kommer det fra formand for Kræftens Bekæmpelse.

Ventelisteknuseren i Brædstrup

Hybrid-klinikken. Friklinikken i Brædstrup er en af det offentliges spydspidser i konkurrencen med privathospitalerne. Klinikken producerer nyopererede patienter på samlebånd og sparer det offentlige patienthenvisninger til privathospitaler.

Baggrund

Apotekeren anviser sundhed

Sundhedsdag. Roskildes årlige sundhedsdag er blevet en institution med tusindvis af deltagere. Idémanden er lokal apoteker.

Vild med dans

Lidenskab. Jeg tjener meget mindre end en sygeplejerske, men jeg har realiseret mine drømme. Sådan fortæller den 47-årige mavedanserinde og bevægelseslærer Suzzane Potempa, der kvittede sygeplejen for 16 år siden for at blive mavedanser. Som sygeplejerske syntes hun ikke, hun blev belønnet for at yde en ekstra indsats.

Ugandas familielæge er heksedoktor

Alternativt. Patienter i Uganda opsøger ikke primært en læge eller et hospital. Fire ud af fem går derimod til en heksedoktor eller en traditionel healer, når de rammes af sygdom, graviditet eller ægteskabsproblemer.

Fag

Vi har brug for praksisnære teorier

Artiklen henvender sig til alle sygeplejersker. Hovedbudskabet er, at normative sygeplejeteorier, med deres generelle begreber og idealer, kan hindre, at patienten modtager den nødvendige omsorg. Der er brug for at supplere med praksisnære, situationsbestemte teorier. Artiklen udspringer af et bachelorprojekt ved HS Sygeplejerskeuddannelsen, hvor sygeplejen til den uhelbredeligt kræftsyge patient er i fokus.

Inddrag etniske minoriteters sundhedsopfattelse i vejledningen

Artiklen henvender sig til alle sygeplejersker. Hovedbudskabet er, at der er behov for langt større viden om etniske minoriteters kulturelle baggrund og sundheds- og sygdomsopfattelser. I artiklen, der udspringer af et bachelorprojekt fra 2006, identificeres vigtige elementer i forhold til sygeplejen til patienter med muslimsk baggrund.

Sønderjysk sygehusvæsen fra besættelsen til i dag

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, der er interesserede i det sønderjyske sundhedsvæsens historie. Den er baseret på forfatterens udforskning af lokalhistorien og beskriver hverdagen under besættelsestiden og udviklingen i sygehusdrift, organisation og sygepleje frem til nutiden.

Faglig information

Vigtigt at beskytte sig mod cytostatika

Artiklen henvender sig til ledende sygeplejersker og sygeplejersker, der håndterer cytostatika eller omgås patienter i behandling med cytostatika. Artiklen er baseret på en mindre undersøgelse.

I HVERT NUMMER

5 faglige minutter: D+årlig+led+else = arbejdssorg

Findes der arbejdsglæde, findes der også en modsætning i form af den tyngende apati, der opstår, når eller hvis ledelse fremtræder som en kombination af uarbejdsomhed, uengagerethed og alt muligt andet, der begynder med u.