Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

10 gode råd

Sygeplejersken har talt med 10 sygeplejersker, som er gået på pension i løbet af de sidste tre år. Her er deres anbefalinger om de overvejelser, man bør gøre sig, når man trækker sig tilbage.

Sygeplejersken 2018 nr. 9, s. 31

Af:

Ditte-Marie Runge, journalist

 1. Hold fagligheden ved lige

  Seniorsammenslutningen har 7.000 medlemmer. Du bliver automatisk medlem af Seniorsammenslutningen, når du er medlem af Dansk Sygeplejeråd og ikke længere er aktiv på arbejdsmarkedet. Gennem Seniorsammenslutningen kan du pleje dit netværk og faglighed ved at deltage i arrangementer, der afholdes lokalt i Dansk Sygeplejeråds fem kredse. Arrangementerne kan være alt fra foredrag af faglig karakter til vinsmagning og museumsudflugter.

  Du kan læse mere på www.dsr.dk/senior

  Mærk efter. Er det tid til at gå på pension? Det skal være en velovervejet beslutning, og lysten skal være der. Lad dig ikke presse af andre til at gå.

 2. Overvej hvornår. Hvis du forlader arbejdsmarkedet om foråret eller sommeren, har du måske mere energi, og der er mange flere udendørs aktiviteter at tage sig til.

 3. Økonomi. Hav det økonomiske på plads – kontakt evt. din pensionskasse for hjælp.

 4. Ryd op. Ryd ud i dit gamle papirarbejde. Pensionisttilværelsen er en ny start. Ud med det gamle og ind med det nye.

 5. Netværk. Bevar kontakten med andre sygeplejersker – et godt netværk er guld værd, og at tale med andre, som er i samme båd, kan være en hjælp.

 6. Hold dig sund. Tænk over, hvad du spiser, og bevæg dig. Med sund krop og sind kan du gøre meget mere.

 7. Bliv frivillig. Som frivillig kan du bruge dine kompetencer og være social. Frivilligt arbejde kan være alt fra besøgsven, vågekone og foreningsarbejde.

 8. Fokusér ikke på tab – men på, hvad din nye tilværelse kan give dig. Savnet til kolleger og vante rutiner glider i baggrunden, når du opdager, hvor uendeligt mange nye muligheder, pensionen giver dig.

 9. Vær åben. Grib det, der kommer. Det er nu, du rigtigt har tid til at stifte nye bekendtskaber og interesser.

 10. Tænk positivt. Fokusér på de positive tanker. På den måde vil de fylde mere og give dig overskud og glæde.

Pension pensionisttilværelse

Tema: Livet efter jobbet

Antallet af sygeplejersker, som i løbet af de kommende år vil være klar til at gå på pension, er i voldsom vækst. Men overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelse er ikke altid nem, og for nogle bliver arbejdet erstattet af et tomrum. For hvordan finder man ud af, hvad der skal være i stedet for jobbet, når nålen er afleveret?

 

Et farvel til titel og kittel

Det var svært, men jeg fandt ro

Efter 10 dage var det værste savn væk

10 gode råd