Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Verden hylder sygeplejersker

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har erklæret 2020 for Year of the Nurse and Midwife. Som en hyldest på 200 års dagen for Florence Nightingale. Men det er samtidig en anerkendelse af alle sygeplejersker i verden.

Sygeplejersken 2020 nr. 1, s. 46-47

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

spl1-2020_yotn_oploeft

”Sygepleje er kunst udført på det levende legeme. Den fineste kunst af alle kunstarter.”

Det mente verdens mest berømte sygeplejerske, Florence Nightingale, hvis 200 års fødselsdag bliver markeret i 2020. Hun argumenterede for betydningen af ren luft, rent vand, sunde boliger og adgang til læge- og sygeplejerskehjælp i lokalområdet. Hun var grundlæggeren af den moderne sygepleje med kontinuerlige observationer og kvalitetsmålinger.

I år har Florence Nightingale 200 års fødselsdag. Til ære for hende og alle verdens 20 millioner sygeplejersker har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, udnævnt 2020 til Year of the Nurse and Midwife. En understregning af betydningen af sygeplejerskers og jordemødres arbejde – i mange lande er det ét og samme fag.

Én gang per generation-mulighed

Den internationale sygeplejerskeorganisation, ICN, glæder sig over, at WHO vil bruge året til at hylde sygeplejersker og sætte betydningen af sygepleje på den politiske dagsorden.

I 2018 igangsatte ICN og WHO en tre-årig kampagne Nursing Now for at skabe politisk opmærksomhed om betydningen af investering i sygeplejersker. Medformand for Nursing Now-kampagnen, Lord Nigel Crisp mener, at Year of the Nurse kan bruges til at højne sygeplejerskeuddannelsen og gøre op med sygeplejerskemanglen:

”Dette er en ”én gang per generation-mulighed” for regeringer til virkelig at vise sygeplejersker og jordemødre, hvor meget de værdsættes. Ikke ved tomme ord, men ved effektiv, beslutsom handling for at give os de menneskelige og fysiske ressourcer, der er nødvendige for at få arbejdet gjort.”

ICN og WHO ønsker at skabe politisk bevidsthed om, at en investering i flere sygeplejersker ikke er en udgift, men en bæredygtig investering i sundhed til gavn for borgerne og samfundet. Sygeplejersker bidrager til at flere overlever. Forskning viser, at normeringen af sygeplejersker har afgørende betydning for patienternes overlevelse.

Del din historie

I Sygeplejersken er Year of the Nurse en anledning til at dele historier om, hvorfor man er sygeplejerske. Vi har samlet historierne i serien ”Sygeplejersken jeg aldrig glemmer”.

I nr. 12/2019 opfordrede vi til at skrive til os om spændende kolleger, som har historier, der bare SKAL fortælles. På de næste sider kan du læse de første tre historier, der er blevet ønsket. Her fortæller sygeplejersker fra hospice, kommune og regionspsykiatri om at bruge engle i sygeplejen, skabe struktur så patienten oplever velvære og om at yde psykiatrisk sygepleje gennem en brevsprække. Kort sagt god basal sygepleje eller sygeplejekunst i dagens Danmark.

Historierne om, hvad der driver dygtige sygeplejersker i deres arbejde, fortsætter i hele 2020 i bladet og i alle Dansk Sygeplejeråds sociale og elektroniske medier.

Måske har du en historie, som vi skal høre?

Skriv til: redaktionen@dsr.dk