Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

FTR’er: Ledelserne er lydhøre for ønsker til covid-19-beredskab

Sygeplejersken 2020 nr. 13, s. 37

Af:

Nana Toft, journalist

“Vi har råbt op. Det virkede. Både akutmodtagelserne og infektionsmedicinsk er blevet opnormeret, og der er enighed om, at alle ansatte skal findes ad frivillighedens vej.” 

Sådan lyder det fra sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant for Odense Universitetshospital, Svendborg Sygehus, Kirsten Nikolajsen. 

Hun understreger dog, at det fortsat ikke er en nem opgave, og at der fortsat bliver løbet rigtig stærkt på afdelingerne. 

“I Odense er man lykkedes med at rekruttere til akutmodtagelsen. Men de mangler fortsat personale på infektionsmedicinsk, selv om jeg synes, at man fra ledelsens side lytter til ønsker og behov,” pointerer Kirsten Nikolajsen. 

“Det er ikke ligesom i foråret, hvor man blev kastet ind i et vagtskema, man ikke havde indflydelse på,” understreger Kirsten Nikolajsen.

Blive i egen stamafdeling 

Billedet af en lydhør ledelse finder man også på Herlev og Gentofte Hospital, hvor man er ved at sætte sidste punktum i en ny skaleringsplan, der bygger på både positive og negative erfaringer ved første bølge. 

“Frygten for at blive smittet har været udtalt. Ligesom det gav en uro at blive rykket væk fra kolleger, man kendte,” fortæller sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant Sara Catalina Rønholt. 

“Det er derfor glædeligt, at ledelsen har lyttet til ønsket om, at sygeplejerskerne som udgangspunkt ønsker at blive i egen stamafdeling,” fortæller Sara Catalina Rønholt. 

De fire fællestillidsrepræsentanter, som Sygeplejersken har talt med, fortæller desuden, at der på deres hospitaler er blevet udarbejdet nye skaleringsplaner. 

“Alt er aftalt og klart i forhold til de første trin, hvor man fra regionens side har lavet en fordelingsnøgle. Det skaber mere ro,” fortæller sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant ved Sjællands Universitetshospital Susanne Rønn Haunsvig. 

Hun forklarer, at der den 2. november 2020 var indlagt 18 patienter med covid i hele regionen, hvilket betyder, at de først rykker til trin 1, når og hvis regionen får yderligere seks patienter.

“Så lige nu er vi ikke voldsomt belastet. Heller ikke på intensiv,” konstaterer Susanne Rønn Haunsvig. 

Vi holder vejret 

Aalborg Universitetshospital har som følge af nedlukningen af Nordjylland, varslet flere i beredskabet, fortæller sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant Pia Jødal Ness-Schmidt:

”Vi er eskaleret til niveau 3. Alle der ikke har kritiske/kliniske funktioner hjemsendes til hjemmearbejde (hvis muligt), uanset hvilken kommune, man kommer fra,” siger Pia Jødal Ness-Schmidt, og uddyber: 

”Møder skal som udgangspunkt holdes virtuelt, og hvis ikke, må der max være ti deltagere. I går havde vi 24 patienter indlagt med Covid, i dag er det dog faldet til 19 (d. 9.11. red.) Men vi gør os klar til en lang vinter,” siger Pia Jødal Ness-Schmidt. 

Læs også: "Vi risikerer ikke at blive lagt ned på samme måde"