Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2022 nr. 3

Læs online Download
forside03-2022 - magasinforsiden

Aktuelt

Hjælp krigens ofre

Yuliya Pukeniene er oprindeligt fra Ukraine og arbejder som sygeplejerske på Klinik for Dialyse på Regions­hospitalet Gødstrup. Nu har hun taget initiativ til en indsamling af medicinske forsyninger til sine nødstedte landsmænd.

Genoplivning skal kunne vælges fra

I fremtiden skal der ikke herske tvivl om, hvorvidt en svækket, ældre borger skal genoplives eller ej. Regeringen foreslår nu, at borgere fra årgang 1962 skal kunne fravælge genoplivning blot ved hjælp af en NemId-registrering

13 anbefalinger til en sundhedsaftale

Dansk Sygeplejeråd ønsker et sundhedsvæsen, som skaber bedre kvalitet, sammenhæng og lighed i sundhed. Nu præsenterer rådet 13 sygeplejefaglige anbefalinger til en ny sundhedsaftale.

De første patienter er flyttet ind på Gødstrup

Det tog cirka otte timer at flytte de første 100 patienter fra Regionshospitalet Holstebro til det nye supersygehus ved Herning. Efter planen skal den sidste, indlagte patient forlade det gamle Hospitalsenheden Vest i marts.

Tema: Sygeplejens værdi

Her bliver der skabt tryghed

Læs, hvordan sygeplejerskers arbejde er en del af løsningen på sundhedsvæsenet store udfordringer i de kommende år.

Sygeplejersker i værdifulde nøgleroller

Der bliver hårdt brug for kompetent sygepleje i fremtiden. Praksissygeplejersker og kommunale akutsygeplejersker er nogle af dem, der vil spille en vigtig rolle i opgaven med at løse udfordringerne i sundhedsvæsenet, mener sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen.

Samarbejde på tværs: Benamputerede patienter kommer trygt videre

Amputationspatienter er en sårbar patientgruppe, som har brug for både hjælp og støtte i den første tid. På Ortopædkirurgi Kolding har de derfor med projektet ’Kom Trygt Videre’ sat fokus på det tværsektorielle samarbejde, der skal sikre patienterne en mere tryg overgang fra hospital til hjem.

Når to specialer arbejder sammen

Kan man på én gang både tilbyde patienter med flere kroniske sygdomme højere kvalitet i pleje og behandling og løse opgaverne mere effektivt? Det mener diabetessygeplejerske Helle Mai Lunding og hjertesygeplejerske Charlotte Nyholt fra Fællesklinikken på Holbæk Sygehus.

Udfordring: Ulighed i sundhed

Sygeplejersker kan bidrage til at mindske uligheden i sundhed ved at udvikle realistiske forløbsprogrammer og arbejde tværfagligt, siger forskningsleder og docent Bodil Bjørnshave Noe

I HVERT NUMMER

Dengang: Langtidsmedicin til ældre

Da man i 1970’erne erkendte, at ældre mennesker med flere medicinske sygdomme havde behov for mere specialiseret behandling, blev der på sygehusene oprettet afdelinger under navnet langtidsmedicin.

Leder: Krigens rædsler er ubærlige

"Det gør et dybt indtryk at se videoer af sygeplejersker og læger i bombesikrede kældre yde hjælp og omsorg til nyfødte babyer og deres familier."

Hørt: Ingen har lov at dø

De ældste i samfundet bliver holdt i live, fordi andre har bestemt, at alternativet er udelukket. For tænk, hvordan det ser ud på statistikken over danskernes levetid. Sygeplejerske Brynhild Bassøe Neshamar oplever, at svage patienter ikke vil genoplives.

Testen

Testen (3/2022): Overgangsalder

Menopause, klimakteriet, overgangsalder. Denne livsfase hos kvinder, som de fleste benævner overgangsalderen, er ofte omgærdet af myter og misforståelser. Her kan du teste din viden om emnet.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Tryg tilknytning i Hjemmet/Dagplejen/Vuggestuen/Sundhedsplejen", "Ungeenheden", "Kort & Godt om helbreddangst" og "Sundhedspsykologi i sygeplejen".

På mit natbord: Anderledes tanker om døden

"Her turde en familie i fællesskab med den døende tage sorgen på forskud og sige farvel, og derved blev hustru og børn sat fri til at fortsætte livet – uden deres mand og far."

Debat

Læserbrev: Selvorganisering er positivt

"Når man følger debatten i DSR, får man indtryk af, at det er os sygeplejersker på gulvet, der skal tilpasses og tage hensyn til DSR's ledende organer og ikke omvendt."

Nyuddannet

Linda drømte i 30 år om at blive sygeplejerske

I knap 30 år har Linda Boesen fra Femø haft et ønske om at blive sygeplejerske. En drøm, der begyndte, da hendes mormor blev syg. Efter en hård kamp på sygeplejerskeuddannelsen var hun i januar i en alder af 50 år til sin sidste eksamen – og hun er ikke den eneste, der tager uddannelsen i en moden alder.

Plads til en ø-pendler

Der er fleksibilitet nok til, at nyuddannede sygeplejerske Linda Boesen på 50 år først kan møde en time senere end kollegerne på Lungemedicinsk Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Og her bliver livserfaring værdsat.

Arbejdsskader

Et godt bagland er afgørende

Et respiratorisk stop bliver lig med en arbejdsskade for Gry Johanne Sørensen. Hendes arbejdsskadesag er efter knap tre år i dag afsluttet, men det har ikke været uden kamp. En kamp hun ikke ville have haft overskud til uden hjælp. Og den hjælp synes hun, alle burde få.

Forbeholdt virksomhedsområde

Udvidet selvstændighed = bedre behandling

Et flertal af partierne i Folketinget ser positivt på at give sygeplejersker et forbeholdt virksomhedsområde – muligheden for at løse flere opgaver selv uden tilladelse fra en læge. For meget tid går med at vente på tilladelse, lyder det samstemmende.

Livsfortællinger

Ny sygeplejemetode skaber livsfortællinger om døende børn

På Sankt Lukas Børnehospice har man som de første i verden indført livsfortællinger som metode til børn og unge med livstruende sygdom. “Fortællingerne flytter fokus fra sygdom til den betydning, barnet har for de efterladte,” fortæller sygeplejerske Annette Andersen.