Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Hvis vi taber, bliver I de næste"

Før den 24. februar i år var han førstedanser ved Ukraines Nationale Opera. Nu er han sygehjælper i frontlinjen.

Sygeplejersken 2022 nr. 4, s. 13

Af:

Jakob Lundsteen, Journalist

“Det er virkelig hårdt lige nu. Jeg ville gerne fortælle meget mere, men der er brug for mig her og nu. Vi er i krig.”

Oleksii Potiomkin
Oleksii Potiomkin er en pris­belønnet ballet­danser ved den nationale opera i Kyiv. Nu er han sygehjælper i en para­medicinsk enhed. Han retter en ind­trængende bøn til europæerne.
Foto: Privat

Ordene kommer fra Oleksii Potiomkin i en sms-korrespondance med Sygeplejersken. Før den 24. februar i år var han førstedanser ved Ukraines Nationale Opera. Nu er han sygehjælper i frontlinjen. Intet i Ukraines hovedstad Kyiv er, som det plejer. Den russiske invasion og den delvise belejring og brutale beskydning af Kyiv har vendt op og ned på Oleksii Potiomkins liv. Som på alle andres i Ukraine.

”Min familie er sendt ud af landet, og jeg har meldt mig til en paramedicinsk enhed. Jeg vil hjælpe, hvor jeg kan, lige som så mange andre her i byen. Vi arbejder godt sammen i enheden, og vores primære mission er at evakuere civile fra frontlinjen og bringe sårede soldater til hospitalet.” 

Oleksii Potiomkin er en prisbelønnet danser ved Den Nationale Opera, der også rummer balletten. Han retter via Sygeplejersken en bøn om hjælp og en advarsel til vesteuropæerne:

”Europa, hjælp os, hjælp Ukraine. Hvis vi taber, bliver I de næste.”

Læs også: 

Krig og ulykke ramte også Ukraine for 100 år siden

"Det kan man bare ikke lade være med"