Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Velkommen til 2050

Værsgo, fremtids-pas til alle. Sådan et fik de delegerede, medlemmerne og gæsterne ved årets Fagkongres 2022 stukket i hånden, så de ca. 350 sygeplejersker kunne tage del i en dag, der stod i fremtidens tegn.

Sygeplejersken 2022 nr. 6, s. 48

Af:

Diana Mammen, journalist

sy-2022-6-fagkongres

Hvordan ser fremtiden ud? Hvilket sundhedsvæsen kan vi forvente i 2050? Vi ved det ikke, men vi ved, at vi i dag står med et sundhedsvæsen, der er presset, og som kun bliver mere og mere udfordret. Sundhedsvæsenet skal kunne kapere flere ældre og multisyge i fremtiden. Derfor var formålet ved fagkongressen den 16. maj, at inspirere og få de deltagende til at tænke ud af boksen i forhold til, hvad man kan forvente af fremtidens sundhedsvæsen. Det skete ved at præsentere dem for fire sundheds-scenarier, der byggede på usikkerheder om den sundhed, vi har i vente og som kom til udtryk vha. to overordnede spørgsmål:

”Hvordan forstår vi sundhed i fremtiden? Er det noget der handler om kroppen eller er det bredere end det?” og ”Hvordan organiseres sundhed? Er det et offentligt anliggende? Eller er det i højere grad på markedspræmisser?” 

Deltagerne blev taget i hånden og budt indenfor i 2050, men kom også alle sikkert tilbage til 2022, hvor de, efter at have snuset lidt til fremtiden, selv blev bedt om at komme med deres bud på, hvad der er vigtigt i forhold til deres roller, kompetencer og arbejdsliv fremover. Sygeplejerskernes egne input skal bruges til en professionsstrategi, som skal sætte retningen for sygeplejeprofessionen i fremtiden.