Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Spænding og bekymring før flytning på Riget

Om et år skal Sandra og hendes kolleger på Neurokirurgisk Afdeling flytte i helt nye lokaler i den nye Nordfløjen på Rigshospitalet. Det betyder nye omgivelser og nye arbejdsgange.

Sygeplejersken 2018 nr. 11, s. 35

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

2018-11-sandra-rh

"Der bliver lavet meget om. Vi får ikke aflukkede kontorer. Vi skal have computer med på stuerne. Det bliver helt nye måder at arbejde på. Men jeg tror også, det bliver rart."

Det er sygeplejerske Sandra Demant Moral Jimenez’ umiddelbare tanker, når hun bliver spurgt, hvad hun tænker om sin fremtidige arbejdsplads, der til næste efterår flytter fra gamle lokaler på Rigshospitalet til helt nybyggede lokaler i den nye "Nordfløjen".

Sygeplejersken møder hende en solrig søndag formiddag, hvor der er åbent hus på de nye byggerier på Rigshospitalet. Sammen ser vi det nye patienthotel, der har stået færdigt siden 2015, og den nye sterilcentral. Og til sidst går turen rundt om det nye byggeri af Nordfløjen, der bl.a. kommer til at indeholde medicinske og kirurgiske senge, ambulatorier og operationsstuer. Herunder Neurokirurgisk Afdeling, hvor Sandra Demant Moral Jimenez arbejder. Det må vi ikke se indefra.

Til gengæld er Sandra Demant Moral Jimenez imponeret over patienthotellet.

"Det er meget fancy. Fladskærms-TV. Gode tæpper og puder. På vores afdeling er puderne så dårlige, at nogle patienter tager deres egne puder med," smiler hun og påpeger også, at atmosfæren er hyggelig og varm.

Mens vi går rundt, fortæller hun, hvad hun glæder sig til ved at flytte.

"Det er fedt, at patienterne får enestuer. Det er rarest for dem. Og det bliver lettere at give dem min fulde opmærksomhed – uden at tænke på andre. Det er også godt, hvis der er mange pårørende. Så forstyrrer de ikke andre patienter, der har brug for ro," siger Sandra Demant Moral Jimenez.

Men der er også bekymringer.

"Vores patienter er i høj risiko for at krampe. Og i dag er det ofte deres medpatienter, der ringer efter hjælp, hvis det sker. Hvordan skal vi opdage det, når de ligger på enestuer? Det svar kender jeg ikke endnu," siger Sandra Demant Moral Jimenez.

Hun bekymrer sig også over, at det ikke virker, som om der er nogle aflukkede lokaler, hvor sygeplejerskerne kan tale sammen i ro og mag i de nye lokaler.

"Vi arbejder med mennesker, der er meget syge. F.eks. er det rigtig hårdt at se en på sin egen alder med en tumor i hjernen, og som man ved skal dø. Så har man brug for at tale med kollegerne om det," siger Sandra Demant Moral Jimenez.

Hun er spændt på, hvordan det hele bliver, men sætter ikke forventningerne alt for højt:

"Det bliver dejligt med nye omgivelser, men det bliver ikke uden udfordringer. Vi ved alle, at selvom noget er nyt, er der stadig fejl og mangler."

Tema supersygehuse

Supersygehuse ramt af virkeligheden

41 mia. kr. bliver lige nu forvandlet til store nye sygehusbygninger i hele landet. Men ikke uden problemer med alt fra byggesjusk til forsinkelser og for dyre entrepriser. Når virkeligheden rammer sygehusbyggerierne, kræver det andre ofre i byggeprojektet. Det mærker såvel patienter som personale. For i sidste ende rammer det også driften. Med byggerierne følger enestuer til alle patienter, hvilket giver sygeplejerskerne en bedre relation til patienten, men også flere kilometer i benene.