Sygeplejersken
120 års faglig identitet
Sygeplejerskernes emblem har i 120 år signaleret kvalitet og været med til at skabe identiteten og billedet på den professionelle sygeplejerske.
Sygeplejersken 2019 nr. 12, s. 46-49
Af:
Emma Tram, journalist
Hun var ugift og boede på hospitalet. Hendes grå kjole med forklæde var så lang, at den strejfede gulvet. Som eneste pynt bar hun et fløjlsbånd om halsen. Sådan så den typiske sygeplejerske ud, da Dansk Sygeplejeråd blev etableret i 1899.
For en sygeplejerske i dag ser hverdagen helt anderledes ud. På nutidens topmoderne hospitaler bærer sygeplejerskerne kitler eller bukser, de har en officiel uddannelse i bagagen og kollegaerne tæller også mænd.
På trods af de enorme udviklinger faget, sygeplejerskerne og ikke mindst Dansk Sygeplejeråd har været igennem i de sidste 120 år, er der dog én ting, som har været konstant. Sygeplejerskerne bærer stadig deres emblem med stolthed.
Folkets garanti og faglig identitet
Da Dansk Sygeplejeråd blev skabt, var det helt naturligt, at der skulle laves et emblem, for dengang havde alle foreninger et emblem, fortæller Gunilla Svensmark, der er specialkonsulent i sygeplejehistorie på Dansk Sygeplejehistorisk Museum.
Der var ingen statsautorisation, og enhver kunne kalde sig sygeplejerske. Så for at blive medlem af Dansk Sygeplejeråd skulle man igennem en grundig optagelse, hvor uddannelse og erhvervserfaring blev vurderet.
”Når man blev medlem, havde man pligt til at bære emblemet. Det var folkets garanti for, at der var tale om en rigtig sygeplejerske. Branding er jo et meget nyt ord, men det var det, det blev til,” forklarer Gunilla Svensmark.
Sygeplejehistoriker Susanne Malchau Dietz tilføjer, at emblemet har haft umådelig stor betydning i forhold til at opbygge sygeplejefagets image udadtil, men samtidig har det også skabt en identitet indadtil.
”Det gav en høj faglig identitet, at man blev kvalitetsmærket for at være en professionel sygeplejerske. Og det har fulgt emblemet i hele dets historie,” siger hun.
Alle kan genkende en sygeplejerske
Selvom sygeplejeemblemet er 120 år gammelt, så bærer sygeplejerskerne det stadig med stolthed, fortæller Susanne Malchau Dietz.
”Det er meget få, der bare ligger det i en skuffe. Det er blevet et symbol for en faglig organisation, som går langt videre end dét, for selve faget er knyttet ind i det her emblem,” siger hun.
Og det er netop identiteten og fællesskabet om faget, der er grunden til, at emblemet stadig har sin relevans i dag, pointerer Gunilla Svensmark.
”Mange tænker ikke på det som et fagforeningsemblem, men som et professionsmærke. Og det er også det, befolkningen ser. Det er jo et emblem, som den helt almindelige dansker genkender,” tilføjer hun.
På sygehuse i dag ligner meget af personalet hinanden, og der gør sygeplejeemblemet det hurtigt og nemt at afkode, hvem der er sygeplejerske. Derfor er det også et symbol, der ofte bruges i film og serier, hvor sygeplejersker indgår.
”De emblemer, man f.eks. ser i TV-serien Sygeplejeskolen, er alle udlånt af Dansk Sygeplejeråd. Det er emblemer, der er specielt mærket, og som der bliver holdt strengt regnskab med,” fortæller Gunilla Svensmark.
For en vigtig del af sygeplejeemblemet er, at den er symbol på en uddannet sygeplejerske med høj faglighed, som er en del af Dansk Sygeplejeråds fællesskab.