Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sexchikane rammer også mænd

Ikke kun kvinder, men også mænd, udsættes for seksuelle krænkelser. Men krænkelser af mænd kommer ofte ikke frem i lyset, bl.a. fordi det kolliderer med kønsstereotype opfattelser af, hvad en mand er, siger ekspert.

Sygeplejersken 2020 nr. 13, s. 33

Af:

Christina Sommer, journalist

Jeg har oplevet alt, lige fra den gamle dame, der skulle hjælpes i bad, der sagde: ”Kom bare ind, der er plads nok”, til bemærkninger fra kvindelige kolleger om, at jeg skulle passe på med at vrikke med hoften, ellers ville de tage mig med hjem. Det skete især, da jeg var yngre,” siger Sebastiaan Kolbæk Kristensen, 36-årig sygeplejerske.

Han er en af de sygeplejersker, der står frem med sit vidnesbyrd for at fortælle, hvordan sexisme, seksuelle krænkelser og chikane ser ud i sygeplejen og sundhedsvæsenet anno 2020.

”Det værste var nok en kvindelig leder, som ofte kom fysisk meget tæt på mig, når vi diskuterede faglige problemstillinger. Hun placerede sine hænder på min skulder eller bryst eller satte sig ned foran mig og lagde sin hånd på mit lår. Det gjorde mig utilpas,” siger han.

At mænd også udsættes for sexisme, uønsket seksuel opmærksomhed og chikane, viser undersøgelsen ’Arbejdsmiljø og Helbred’ fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2018. Her rapporterede knap seks pct. af kvinderne og knap to pct. af mændene, at de havde været udsat for seksuel chikane.

Sygeplejersker krænker læger

I et debatindlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift fortæller overlæge Jacob Rosenberg, at hans private indbakke på få timer blev oversvømmet med historier, efter han på Facebook efterlyste mandlige lægers oplevelser med seksuelle krænkelser. 

De mandlige læger fortalte, at de bliver udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og krænkelser fra overlæger af begge køn, sygeplejersker og patienter. 

Der er f.eks. den kvindelige overlæge, der forsøger at bruge sin position til at udveksle videreuddannelse med sex.

Sygeplejersken, der til en fest uinviteret tager fat i den mandlige læges genitalier og opfordrer til sex.

Eller sygeplejersken, der foran sine kollegaer siger til en læge: ”Du må gerne lave en gynækologisk undersøgelse på os i dag”.

Skamfulde mænd

”Selv om der er flest kvinder, der udsættes for seksuelle krænkelser, sker det også for mænd,« fortæller erhvervspsykolog og lektor i arbejds- og organisationspsykologi, Eva Gemzøe Mikkelsen. Hun mener, der måske er tale om mørketal.

”Når nogen klasker én på røven, bliver man gjort til objekt, og det harmonerer ikke med det typiske billede af mænd som stærke og uafhængige,” siger hun.

”Det kan gøre, at mændene måske ikke får sagt fra eller delt oplevelser, fordi det er lidt skamfuldt, hvis man kommer og siger, at den her spinkle oversygeplejerske klapper én på røven. For tænk hvis kollegerne så oplever én som svag,” siger Eva Gemzøe Mikkelsen.

Det genkender Maj-Britt Joost, sygeplejerske og leder af Daghjemmet på Rygårdcentret i Gentofte Kommune. Det seneste årti har hun undervist bl.a. medarbejdere på plejecentre, i hjemmeplejen og i hjemmesygeplejen i seksualitet hos borgere med demens. 

”Her har jeg mødt adskillige mandlige sygeplejersker, assistenter og hjælpere, der har oplevet kvindelige beboere flirte med dem eller trække dem ind til sig for at kysse dem eller klappe dem i bagdelen,” siger Maj-Britt Joost, men tilføjer: 

”Jeg skal ofte presse lidt på, før mændene deler deres oplevelser. De ved ikke helt, hvordan de skal tackle dem. Vi som kvinder er nok lidt bedre til at få sagt det højt til en kollega.”