Vidnesbyrd om sexisme og krænkende adfærd

De seneste måneder har Sygeplejersken indsamlet vidnesbyrd fra sygeplejersker på sociale medier. Vi har været i kontakt med alle og har fået tilladelse til at bringe nedenstående vidnesbyrd. Mange vil være anonyme, hvilket vi respekterer. Vi bruger udelukkende vidnesbyrdene til at beskrive, hvordan sexisme og krænkende adfærd kommer til udtryk i sygeplejen.
Foto: Søren Svendsen

 

Blev kaldt kuvøseguf

Anders Amming
Anders Amming
Foto: Søren Svendsen
Jeg er blevet klasket i røven af en kollega. Det skete, mens jeg stod foroverbøjet for at ordne nogle bakker. Bagefter sagde hun: ”Jeg kunne simpelthen ikke lade være”. Det var meget grænseoverskridende. Jeg er også blevet kaldt “kuvøseguf” af tidligere kollegaer under min praktik. Ordet har jo seksuel karakter og hentyder til en ældre kvinde, der har interesse i en ung mand, så det, synes jeg, ikke var rart. 

Anders Amming, 26 år, studerende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommenterer på alt fra bryststørrelse til farve på undertøj

Jeg har oplevet mænd fra de faggrupper, vi arbejder sammen med, kommentere på alt fra bryststørrelse, vægt, udseende, farve på undertøj og placering af tatoveringer, fordi vores uniformer er slidte og gennemsigtige. Én af disse sneg sig ind på mig i medicinrummet og hviskede til mig, at han glædede sig til at se, hvilken kjole jeg tog på til julefrokosten. Da jeg nævnte det for ledelsen, fik jeg at vide, at ”sådan er det jo bare”.

Kvinde i 30’erne   Kvinde i 30’erne

 

Læge krævede et kys

Da jeg var relativt nyuddannet, blev jeg i 2011 trængt op på en bagtrappe, vi havde i huset, og fik at vide, at jeg ikke måtte komme forbi, før han (lægen) fik et kys. Det var om natten, og det var dybt grænseoverskridende. Jeg fik heldigvis sagt klart fra, men husker det som værende meget ubehageligt.

Nynne Hjorth Poulsen, 36 år

 

Overlæge greb om hofter bagfra

Som ny sygeplejerske i 2015 har jeg på en sengeafdeling oplevet, at den ledende overlæge tog et godt greb om mine hofter bagfra, mens han lænede sig ind til mig for at kigge med på computerskærmen, hvor jeg var i gang med at slå noget op. Jeg synes, det var meget grænseoverskridende, men jeg sagde det ikke til ham. I stedet fortalte jeg mine kvindelige kolleger det, og de nikkede genkendende til det. Der blev ikke gjort mere ved det. 

Kvinde, 30 år

 

Læger mente, de havde ret til min krop

Jeg har oplevet læger, der tilsyneladende mente, at de havde en eller anden ret til min krop grundet deres stilling. Jeg har altid sagt klart og tydeligt fra, så det ikke kunne misforstås, men sidder nu og spekulerer over, om jeg skulle være gået videre med det. Der er jo ingen grund til at tro, at den adfærd ændrer sig over for den næste, de møder.

Maya Schäffer Falster, 40 år

 

Kvindelig leder lagde hånd på mit lår

Jeg har oplevet alt, lige fra den gamle dame, der skulle hjælpes i bad, der sagde: ”Kom bare ind, der er plads nok”, til bemærkninger fra kvindelige kolleger om, at jeg skulle passe på med at vrikke med hoften, ellers ville de tage mig med hjem – især da jeg var yngre. Det værste var nok en kvindelig leder, som ofte kom fysisk meget tæt på mig, når vi diskuterede faglige problemstillinger. Hun placerede sine hænder på min skulder eller bryst eller satte sig ned foran mig og lagde sin hånd på mit lår. Det gjorde mig utilpas.

Sebastiaan Kolbæk Kristensen, 36 år

 

Kunne ikke sige fra

Vibeke Hejgaard Nielsen
Vibeke Hejgaard Nielsen
Foto: Søren Svendsen
Som sygeplejeelev sidst i 1970’erne oplevede jeg, at nogle læger “ordnede” elever/sygeplejersker på kontorerne eller OP i forbindelse med julefrokoster. Jeg synes, det var skræmmende, fordi der ofte var tale om ulighed i magtfordelingen, og kvinderne ikke vidste, hvordan de skulle sige fra.

 Vibeke Hejgaard Nielsen, 63 år

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvindelig leder klappede mig tit på numsen

En kvindelig medarbejder fra et tidligere job klappede mig tit på numsen, fløjtede efter mig og slikkede sig om læberne, når hun så mig. Mine kollegaer grinede tit af det. Jeg reagerede selv ved at ignorere det eller vende numsen væk, når hun kom gående, men jeg sagde aldrig noget til hverken hende, kollegaer eller leder, selvom jeg syntes, det var dybt ubehageligt. Jeg var 22 år og ville ikke være til besvær, jeg følte mig som en stikker, især når det omhandlede en kvindelig kollega.

Kvinde sidst i 20’erne

 

 

Du må gerne sutte den af på mig

Patienter og pårørende har været grove over for mig på flere måder, og jeg har gang på gang måttet sige fra, bl.a. over for: “Du er så smuk, og du må gerne lægge dig hos mig og sutte den af på mig, så bliver jeg nok hurtigere rask”, eller ”Den kittel klæder dig, hvad har du på indenunder?”, eller “Der hvor du kommer fra, kan man købe en som dig”

Kvinde midt i 40’erne

 

Brev fra borger om sexfantasier

Jeg slår mange ting hen med et grin, men for nogle år siden fik jeg et to sider langt brev fra en borger, hvori han beskrev fantasier om at have sex med mig. Jeg gik direkte til min daværende ledelse, som reagerede med det samme. De sendte et par ledere hen til borgeren for at fortælle, at man ikke accepterede sådan en opførsel i kommunen, og så kom jeg ikke mere hos ham.

Mette Braskhøj Bust-Hansen, 33 år

 

 

Måtte politianmelde borger

Jeg har for nylig måttet politianmelde en borger, der greb fat i mig, holdt mig fast og kyssede mig og prøvede at hive mig med ind i sit soveværelse. Jeg slap heldigvis væk, uden at der skete mere, men får stadig ondt i maven, når jeg kører forbi det sted, han bor. Jeg var meget chokeret bagefter. Jeg har heldigvis en rigtig god leder og kolleger, der støttede mig i at politianmelde ham. 

Kvinde i 30’erne

 

 

Plejede læge, der gramsede på mine bryster

Det mest grelle eksempel for mit vedkommende var i 1980’erne, da jeg plejede en læge fra afdelingen efter, at han var blevet opereret. Han berørte mig på brysterne, aede og kælede mig i ansigtet. Og det var ikke fordi, han var påvirket af medicin eller sygdom. Bagefter fortalte jeg det inde på kontoret, hvor vi grinede af det. Men det var da ikke fedt. Nu tænker jeg da, hvorfor jeg ikke sagde fra over for ham.

Kvinde i 60’erne

 

 

Patient stolt over, at jeg lå på knæ foran ham

Jeg var vikar under min studietid. En midaldrende mandlig patient sidder afklædt på sin seng. Da jeg sætter mig på hug for at hjælpe ham i undertøjet, kigger han dybt på mig og siger, at nu kan han stolt fortælle ALLE sine venner, hvordan han har haft en ung kvindelig sygeplejerskestuderende til at ligge på knæ foran ham, imens han intet tøj havde på, og om jeg ikke kunne sørge for, at det kun var mig, der var på hans stue resten af vagten. Jeg tog heldigvis mod til mig og gik til en af de fastansatte erfarne sygeplejersker med det, jeg havde oplevet, og fik tildelt en anden stue kun med kvinder.

Kvinde, studerende

 

 

Overlæge opfordrede mig til at blotte mine bryster

En overlæge spurgte, om jeg havde tid til stuegang. Da vi kom ind på patientens stue, var patienten der ikke. Jeg kiggede ud ad vinduet og sagde, at jeg kunne se, han stod og røg. Overlægen kigger på mig og siger, at hvis jeg hiver op i blusen og gnider mine bryster mod ruden, så skulle jeg nok se ham komme løbende. Jeg sagde ikke noget til ham, for jeg var ret chokeret. Jeg tænker stadig på den kommentar, når jeg ser ham på arbejde.

Kvinde sidst i 20’erne

 

 

Læge kom med indirekte tilbud

Jeg har oplevet sexchikane fra en læge på en afdeling, jeg arbejdede på for ca. fem år siden. Jeg var 26 år, han var meget ældre. Det stod på i noget tid og var ret ubehageligt og intimiderende. Han holdt ofte øje med, hvor jeg var, fulgte efter mig og kom med indirekte tilbud. Til sidst blev ledelsen involveret. Det stoppede, og jeg fik en undskyldning fra vedkommende. Håber han blev klogere.

Kvinde i 30’erne

 

 

Overlæge ville have sex med mig

Da jeg var ansat på en neurologisk afdeling i 2003 som ung sosu-assistent, tog vores afdelings overlæge bl.a. rundt om min krop og kyssede mig med tungen til en personalefest, og senere blev han endnu mere grænseoverskridende, når jeg gik stuegang med ham, og ville have, at jeg havde sex med ham. Det værste var, at overlægen aldrig sagde undskyld, selv om jeg bragte det til ledelsen, og det var det eneste, jeg bad om. Jeg blev endnu mere ydmyget af ledelsen ved, at de flyttede mig til en anden afdeling, og han fik lov til at blive.

Kvinde midt i 40’erne

 

 

Mandlige patienter kommer ofte med klamme seksuelle bemærkninger

Jeg oplever ofte, at specielt mandlige patienter i 40-60-årsalderen føler sig helt berettigede til at komme med klamme seksuelle bemærkninger eller kommentarer, som er fuldstændig malplacerede og uacceptable. Jeg kommenterer det hver gang, og de bliver ofte overraskede over, at jeg ikke synes, det er sjovt.

Heidi Christensen, 42 år

 

 

Kæk bemærkning og blink fra læge

Som studerende blev jeg i 2014 fortalt af en ledende overlæge, efter jeg spurgte til, hvad en reflekshammer var (det vidste jeg ikke dengang), at den brugte han til at smække lidt på sygeplejerskerne, hvortil han blinkede.

Ingrid Paola Elgaard, 25 år

 

 

Klap i måsen

Som studerende oplevede jeg, at min medstuderende fik et klap i måsen af en overlæge.

Ida Agnethe Svare, 36 år, skete i 2011

 

Politianmeldte ældre mand, der kyssede mig

Da jeg var studerende og i praktik i hjemmesygeplejen for ca. 10 år siden, blev jeg kysset på munden af en gammel mand, da jeg skulle give ham insulin. Jeg meldte ham til politiet, for det var ikke første gang, han var grænseoverskridende over for personalet. De andre havde bare ikke sagt noget før.

Kvinde i 30’erne

 

 

 

 

 

Emneord: 
Arbejdsmiljø
Køn
Mand