Har vi de rigtige oplysninger om dig?
Når vi har korrekte oplysninger om dig, kan vi bedst sørge for, at du får relevant hjælp og information fra DSR.
Nyhed
Har I tilstrækkelig indsigt i, hvad vi laver i det nære sundhedsvæsen?
Det var et af de spørgsmål, der fyldte hos de knap 100 sygeplejersker, som deltog i et virtuelt medlemsmøde arrangeret af Dansk Sygeplejeråd. Mødet tog udgangspunkt i regeringens udspil til en ny sundhedsreform og tidligere sundhedsordfører for Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen var med og svarede på spørgsmål.
Publiceret:
27. september 2024
Senest opdateret:
27. september 2024
Foto:
Marie Hald
Det var spørgelystne sygeplejersker, der var mødt op i det virtuelle medlemsmøde om den nye sundhedsreform, arrangeret af Dansk Sygeplejeråd. Til at svare var Socialdemokratiets nu tidligere sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen inviteret. Da han først havde delt sin glæde over muligheden for at drøfte reformudspillet med sygeplejerskerne, understregede han, at der i årevis har været behov for forandringer. Efter at have præsenteret hovedpunkterne fra udspillet, blev han dog afkrævet svar.
Udkantsdanmark i megaregion
En kommunal sygeplejerske fra Bornholm, som er en del af Region Hovedstaden, og som derfor muligvis står over for en sammenlægning med Region Sjælland, udtrykte bekymring for, om Bornholm vil blive glemt i en megaregion. Hun havde svært ved at forestille sig, hvordan de mindre lokalsamfund vil blive husket og tilgodeset i en større regional sammenhæng.
”Jeg tror aldrig, Bornholm bliver glemt. Når jeg tænker på udfordringerne i vores sundhedsvæsen, tænker jeg altid på steder som Rønne, Nykøbing Falster og Thisted – områder, hvor vi nationalt skal sikre et højt akutberedskab, tilstrækkeligt personale og høj kvalitet,” svarede Flemming Møller Mortensen og tilføjede:
”For at opnå den høje kvalitet er der tre afgørende elementer: Nok kapacitet, den rette faglighed og kontinuitet. Bornholm vil blive en del af et sundhedsråd sammen med Københavns og Frederiksberg Kommune. De nuværende aftaler mellem Region Hovedstaden og Bornholm er efter min mening på mange måder eksemplariske.
Frygt for at akutteam skaber A-hold og B-hold
En kommunal sygeplejerske fra Mariagerfjord kommune fortalte, at de har et velfungerende akutteam. Hun frygter, at nærheden i det nære sundhedsvæsen vil gå tabt, hvis man flytter akutsygeplejerskerne fra kommunerne til regionen. I dag forebygger de indlæggelser gennem hurtig indsats og tæt samarbejde med de lokale akutteams. Hun forudser, at omstruktureringen vil skabe en lang og bureaukratisk vej, og at vi risikerer at få et A- og B-hold mellem regionale akutsygeplejersker og de kommunale sygeplejersker.
En akutsygeplejerske fra Greve Kommune bakkede op:
”Hvad med de kommuner, der de sidste fem til ti år har investeret store ressourcer i at udvikle nære og akutte sundhedstilbud, som fungerer rigtig godt? Jeg er bekymret for, om I har tilstrækkelig indsigt i, hvad vi faktisk laver i det nære sundhedsvæsen. Jeg vil gerne invitere dig, Flemming, og dine kollegaer med ud og opleve, hvad vores arbejde betyder for relationsdannelsen med borgerne. Siden 2018 har vi opbygget stærke samarbejder med praktiserende læger, hjemmepleje og hjemmesygeplejersker, og nu vil I flytte det hele til regionerne. Har I de nødvendige forudsætninger for at træffe disse beslutninger?”
Det var ikke kun de to kommunale sygeplejersker, der var bekymrede for det, flere sygeplejersker gav sin opbakning til kende i mødets chatfunktion.
Flemming Møller Mortensen anerkendte problematikken og svarede:
”Jeg vil gerne det bedste, men jeg ved ikke altid, hvad det bedste er. En af jer siger, at det nære bliver flyttet langt væk, men det gør det ikke, selvom det er akutsygepleje, som regionen driver. Det skal drives og personalet skal være ansat og køre ud fra et lokalt sted. Det bliver ikke fjernt. Det bliver nært – det er det, der er hele kongstanken med det.”
”Akutsygeplejen skal drives fra lokale baser, selvom regionen er ansvarlig. Det handler ikke om at skabe A- og B-hold – vi har allerede A- og B-hold i dag, og alt for mange befinder sig på B-holdet. Det er uacceptabelt, at så mange ikke får den hjælp, de har behov for. Vores mål er at bringe sundhedsydelserne tættere på borgerne og sikre, at ingen bliver overset.”
Læs også: ”Borgernes hjem bliver en banegård”
Tiårs plan for psykiatrien
En anden sygeplejerske udtrykte skuffelse over, at psykiatrien kun bliver nævnt kort i reformudspillet. Flemming Møller Mortensen forklarede, at psykiatrien er højt prioriteret, og at regeringen arbejder på en tiårsplan for området.
”Vi kommer til at skulle have indspark fra psykiatrirådet. Der er mange penge allokeret til psykiatrien, så den er på ingen måde glemt – der skal være en større integration af psykiatrien, og det kommer nu,” understregede han.
Læs også: Sundhedsreform: Sygeplejersker frygter nedprioritering af psykiatrien
Selvom regeringens udspil til en sundhedsreform ifølge Flemming Møller Mortensen overvejende har mødt positiv respons, er der fortsat bekymring blandt sygeplejerskerne. Særligt frygter de, at vigtige funktioner fjernes fra lokalt niveau, hvilket måske vil svække den nære sundhedsindsats, som flere steder fungerer godt i dag.
Bekymringer og positive aspekter
Det bekymrer også forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, som deltog i medlemsmødet. Hun delte også sin bekymring for, hvad den nye sundhedsreform kommer til at betyde for sygeplejersker ansat i kommuner og regioner, og hvordan reformen vil påvirke dem, der kommer til at arbejde i den nye megaregion, Region Østdanmark.
”Vi er opmærksomme på, om det kommer til at betyde noget for, hvor man arbejder, og om man bliver flyttet rundt. Vi vil kigge på lønnen og transporttider,” sagde hun.
Hun nævnte dog også i starten af mødet, at der var positive aspekter ved det nye sundhedsudspil. ”Vi synes, at nogle af de initiativer, der er lagt op til, er godt set, og at der er behov for det.”
Her fremhævede hun bl.a. sundhed i nærheden af borgerne og en ligelig fordeling af ressourcer på tværs af landet.
Over halvdelen af det halvanden time lange medlemsmøde var afsat til debat, input og diskussion af udspillet, så der var god tid til, at sygeplejerskerne kunne stille Flemming Møller Mortensen spørgsmål. Og det blev udnyttet til fulde.
Dansk Sygeplejeråd har syv principper, som en ny sundhedsstruktur bliver vurderet op imod:
- Patient- og borgerforløb skal være sammenhængende på tværs af sektorer.
- Opgaver, kompetencer og økonomi skal følges ad.
- Data skal deles nemt og hurtigt på tværs af sektorer.
- Ældre- og sundhedsindsatsen skal tænkes sammen.
- Sundhedsfremme og forebyggelse skal prioriteres højt.
- Uligheden i sundhed skal mindskes.
- Demokratisk styring af sundhedsvæsenet gavner alle borgere.