Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Transplantationskoordinatoren

Mette Gotlieb eller en af hendes tre kollegaer på Rigshospitalet på arbejde hver dag, 24 timer i døgnet, hele året rundt.

Sygeplejersken 2017 nr. 13, s. 27

Af:

Diana Mammen, journalist

spl13-2017_tema_6

Det er Falck, siger Mette Gotlieb, idet hendes telefon ringer. Der er en lever på vej fra Stockholm.

Som transplantationskoordinator på Rigshospitalet er det Mette Gotliebs ansvar at have kontakt til alle de personer, der er involveret i et donorforløb. Tovholder, kalder hun sig selv, for det er hende, der skal sørge for, at hele forløbet går op i en højere enhed. Det er bl.a. kontakt til den afdeling, hvor donoren befinder sig og kontakt med alle de personer, som er involveret i donoroperationen og transplantationen. Lige fra sygeplejersker, kirurger, medicinere og blodbank m.fl. Hun har også kontakten til recipienten. Nogle kan have ventet i kort tid, andre i lang tid. Men det er lige bevægende at ringe til dem hver gang.

"De bliver meget overvældet. Forleden skulle jeg indkalde en ung pige til lungetransplantation, og hun kunne ikke forstå, at det allerede var hendes tur. Så måtte jeg sige, at hun skulle sætte sig ned, og så tog vi den lige forfra," forklarer Mette Gotlieb.

spl13-2017_tema_4_lunger
Illustration: Peter Berke
I Odense transplanterer man nyrer, i Aarhus hjerter og nyrer, og i København transplanteres alle organer. Der er venteliste alle tre steder til de organer, som hospitalet transplanterer. Det betyder, at man bliver skrevet op til f.eks. et nyt hjerte i enten Aarhus eller København, alt efter hvor man bor.

"Har de ikke en recipient til et hjerte i Aarhus, så bliver vi tilbudt organet. Så der er næsten altid et match," forklarer Mette Gotlieb, og nævner, at hvis der ikke er et dansk match, så er der et i udlandet.

"Blodtypen skal være den samme, og højde og vægt spiller også ind, for at der bliver det, man kalder et match mellem donor og recipient. Hvis ikke der er en recipient i Danmark, så bliver organerne tilbudt i Norden, som vi har et samarbejde med," forklarer hun og nævner, at det er tilfældet med den lever, som er på vej i fly fra Sverige.

Mette Gotlieb har været transplantationskoordinator i 10 år, og selvom hun er den, som skal have det hele til at passe sammen, så er der visse ting, hun ikke kan styre.

"Vi er stadigvæk kun mennesker, så der kan ske ting undervejs, man ikke kan styre, men som også er afgørende for, at jeg kan gøre mit arbejde," siger Mette Gotlieb, som alligevel synes, at tingene plejer at arte sig.

Sidste år blev 380 mennesker ringet op af Mette Gotlieb eller en af hendes kollegaer med beskeden om, at der var et match til dem.

spl13-2017_tema_1

Tema: Organdonation

Her stopper livet og et nyt begynder

Livet skal slutte for nogle, før det på ny kan begynde for andre. Men der er flere på venteliste til et nyt organ, end der er organer at få. Det har for fuld styrke genstartet den etiske debat, om vi i Danmark skal gå fra informeret til formodet samtykke for at have organer nok. Hør argumenterne og mød dem, der har den etiske debat helt inde på livet i dagligdagen: Udrykningssygeplejersken, transplantationskoordinatoren og dialysesygeplejersken. Samt patienten, der på syvende år venter på en nyre.