Voxpop: "Sygeplejersker skal ikke være en skraldespand"

To sygeplejersker på kongressen svarer på spørgsmålet: ”Hvilke nye roller skal sygeplejersker have?”

Sille-Cecilie-Olsen

Sille Cecilie Olesen

Sygeplejerske i Billund Kommune og fællestillidsrepræsentant:

"Sygeplejersker skal ikke være en skraldespand for alle de opgaver, ingen ved, hvem skal tage sig af. Vi laver mange af lægernes opgaver, og vi er bedre til det, fordi det er opgaver, lægerne ikke gider tage sig af – men skal vi det?

Det, vi var engang, er måske ikke det, vi skal være i fremtiden. Der er brug for at definere sygeplejerskers rolle i 2018. Jeg har ikke lige et færdigt bud på det, men målet er, at sundhedsvæsenet skal passe til borgerne og derfor skal ressourcerne følge med opgaverne. Vi skal gå med udviklingen, og det er rigtig spændende at debattere emnet på kongressen."

dorthe-boe-danbjoerg

Dorthe Bo Danbjørg

Cand.cur., SDU og klinisk sygeplejeforsker, OUH:

"Selvom udviklingen i sundhedsvæsnet kræver, at vi påtager os andre behandlingsopgaver, er vi i kraft af vores uddannelse stadig opmærksomme på patientens hverdagsliv og familiesituation. Omsorgen er afgørende. Sygeplejersker er den faggruppe, som ser det hele menneske, også selvom vi får flere behandlingsmæssige opgaver.

Vi er nødt til at tænke nyt i forhold til den teknologiske udvikling. Som det er nu, spænder teknologien ben for sygeplejerskerne. Fordi den ikke er tidssvarende, forstærker den det sektoropdelte arbejde. Hvis vi får lov til at følge med den teknologiske udvikling, kan vi få skabt en langt større sammenhæng mellem sektorerne."

Kongres 2018

Læs i dette nummer af Sygeplejersken om Kongres 2018

Reportagen i Sygeplejersken fra Kongres 2018 er sammenskrevet på baggrund af artiklerne bragt under kongressen på www.dsr.dk/kongres2018

Reportage: Susanne Bloch Kjeldsen, Ditte-Marie Runge og Michael Bech.
Sammenskrevet af Henrik Boesen.
Foto: Søren Svendsen

 

 

Emneord: 
Sygeplejerolle