Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

God normering og fed humor

Man kan godt være glad for at gå på arbejde, selvom lønnen ikke er i top. Det kræver et godt kollegialt og fagligt fællesskab, fleksible vagtordninger og en god leder, fortæller sygeplejerske Signe Hvid og hendes afdelingssygeplejerske, Lotte Helveg Mertins-Jørgensen

Sygeplejersken 2021 nr. 11, s. 35

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

"Jeg er glad for at gå på arbejde. Jeg kan godt lide at komme op til mine kolleger og til patienterne. Vi har en god normering og et godt sammenhold - og en super fed humor.” 

Det fortæller sygeplejerske Signe Hvid, der er ansat på Retspsykiatrisk Afdeling i Slagelse. 

Som mange andre sygeplejersker havde hun håbet, at strejken havde fået et andet udfald. Men det er ikke noget, der får hende til at overveje sin jobsituation. Hun er nemlig heldig at være på en afdeling, hvor der er rart at være. Sådan har det dog ikke altid været. 

”Da jeg blev ansat på afdelingen, var alt i kaos. Jeg kunne møde ind til vagt og stå alene med fire vikarer,” fortæller Signe Hvid. 

Fokus på fag og vagter

Men så fik hun en ny afdelingsleder, som satte sig for at ændre tingene.

”Da jeg startede, var der som mange andre steder en stor turnover af medarbejdere. Og det er et kæmpe problem for fagligheden. Så min første opgave var at få stoppet det,” fortæller afdelingssygeplejerske Lotte Helveg Mertins-Jørgensen.

Med en MBA og en master i Commitment begyndte hun at sætte fokus på, hvad det vil sige at være en god kollega. Hun skabte faglige fællesskaber, hvor sygeplejerskernes faglighed og sygeplejen var omdrejningspunktet.

Og hun indførte en større fleksibilitet i vagtplanlægningen, der tager hensyn til medarbejdernes privatliv. 

”Man kan f.eks. arbejde 12-timers vagter hver fjerde weekend eller 8-timersvagter hver anden weekend, hvis det passer en bedre. Jeg skal som leder kunne sikre et fremmøde, men det nytter ikke at gå i krig med sygeplejerskernes privatliv. Den kamp taber man,” siger Lotte Helveg Mertins-Jørgensen, der fra begyndelsen også har opbygget et godt forhold til sine medarbejdere.

”Helt konkret sørger jeg for at stille mig til rådighed for mine medarbejdere. Jeg er altid tilgængelig, hvis de har brug for støtte. Om det så er fordi, der er sket noget voldsomt på afdelingen, der er uro i personalegruppen eller man har nogle personlige ting,” siger Lotte Helveg Mertins-Jørgensen, mens Signe Hvid fortæller:

”Jeg oplever, at vi har en leder, der er der for os. Som udfordrer os og stiller krav. Man kan også komme til hende, hvis man står i et dilemma. Hun lytter og tager hånd om det,” siger Signe Hvid, der lige har taget efteruddannelsen i psykiatrisk sygepleje. Hun er desuden blevet spurgt af sin leder, om hun vil være konstitueret klinisk sygeplejespecialist på afdelingen – hvilket hun har sagt ja til.

Jeg er mere tryg

Den samlede indsats på afdelingen har givet bonus. Sygefraværet er faldet og er i dag under to pct. Vikarforbruget faldt fra 1,9 mio. kr. i 2017, da Lotte Helveg Mertins-Jørgensen tiltrådte til 300.000 kr. året efter. I år bliver det mindre end 200.000 kr. 

For Signe Hvid gør det en kæmpe forskel. For så ved hun, hvem hun skal arbejde sammen med, når hun møder ind på job, og hvilke kompetencer, de har.

”Jeg er mere tryg,  når det er mine faste kolleger, for så ved jeg, at de har min ryg,” siger hun. 

I 2021 har der været tre opsigelser på afdelingen med ca. 28 ansatte. Heraf seks sygeplejersker og to assistenter, der er ved at uddanne sig til sygeplejersker.