Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Forsker: Færre timer frem for flere kan være svaret

Sygeplejersken 2023 nr. 7, s. 23

Af:

Helle Lindberg Emarati, journalist

sy7-2023_tema_janne-gleerup

”Man kan jo ikke tvinge sygeplejersker til at gå op i tid, hvis de ikke vil. Derfor er det klogt, hvis man også tænker i andre baner end blot flere på fuldtid,” siger Janne Gleerup.

Hun er arbejdslivsforsker og lektor ved Roskilde Universitet, og peger på, at hvis arbejdsgiverne gerne vil tiltrække og fastholde arbejdskraft i sundhedsvæsnet, bliver de nødt til at være fleksible.

”Fuldtid kan sagtens være en del af løsningen, men netop kun for en del af den. For nogle sygeplejersker er en veltilrettelagt fuldtidsstilling lykken, for andre er færre timer svaret, hvis de skal blive i faget – og vi vil jo gerne have, at de netop bliver i faget,” siger hun.

Janne Gleerup understreger, at man bliver nødt til at tage sygeplejerskerne med på råd.

”Man skal finde ud af, hvad der er værdifuldt for sygeplejerskerne, hvis man vil beholde dem og skaffe flere. Er det f.eks. lønnen? Arbejdsmiljøet? En anden skemalægning? Er det nogle andre rytmer i dagarbejde og aftenarbejde?

Er det færre arbejdstimer pr. uge?”

Men man må vel konstatere, at færre timer ikke lige er det, der er på politikernes ønskeliste?

”Det er rigtigt. Men hvis det er færre timer, hvor sygeplejerskerne så rent faktisk arbejder som sygeplejersker, i stedet for at sælge sportsudstyr ovre på den anden side af gaden, så er det jo altså bedre end alternativet,” siger Janne Gleerup. 

sy7-2023_forside_u-tekst

Tema: Deltid

Der skal gøres op med ”deltidskulturen” i sundhedsvæsnet, hvis det står til politikerne i regionerne og på Christiansborg. Men sygeplejersker arbejder allerede lige så meget som andre. Iben Hedegaard Rolfsen er ansat på deltid, men tager ekstra vagter, når hun har overskud, mens Birgitte Nørgaard supplerer sit deltidsjob med arbejde i butik. 

Læs i dette tema: