Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

I fagbladet skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskers arbejdsliv, fag og fællesskab.

Sygeplejersken.dk forside

Lyt til Sygeplejerskens nye podcast "Proud to be a nurse" lige her:

Tema artikel 2 1

Tema: Hvad med min faglige sparring?

Udsigten til at skulle arbejde i faste, tværfaglige teams bliver modtaget med skepsis blandt mange kommunale sygeplejersker. De frygter, at den daglige sparring med andre sygeplejersker forsvinder, og at de skal til at vaske tøj og smøre rugbrødsmadder.

Tema: Tværfaglige teams

tema2

”Jeg kan jo godt smøre en rugbrødsmad, når jeg alligevel er der”

Mange sygeplejersker frygter, at vigtig sparring med andre sygeplejersker og kompetenceudvikling går tabt, når kommuner organiserer ældreplejen i faste, tværfaglige teams.

tema4

Samarbejdet om borgerne er blevet tættere

Nogle sygeplejeopgaver havner hos assistenterne – og omvendt – når sygeplejersker, assistenter og hjælpere sammen lægger puslespillet for dagens køre-lister i Hjemmeplejen Sundbyparken på Amager.

Læs temaartiklerne om methotrexat

Medicinfejl med methotrexat har i årtier været årsag til forgiftninger og dødsfald. Flere læger har råbt vagt i gevær, men på trods af indsatser er antallet af utilsigtede hændelser med methotrexat stort set uændret.

Forside NY
DSR's fagblad Sygeplejersken
I Sygeplejersken skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskernes arbejdsliv, fag og fællesskab. Som medlem får du leveret bladet til din postkasse.

I denne udgave af Sygeplejersken

Arbejdsliv primær

175 tyskere tiltrukket af mindre ”jawohl”

Tyskere står i kø for at høre om mulighederne for at bo og arbejde i Ringkøbing-Skjern Kommune. Også sygeplejersker, som tiltrækkes af bedre work-life balance og fladere hierarki.

Arbejdsliv 3 (1)

”I Danmark har man et større ansvar”

Tyske Andreas Hopf og kæresten ville rejse og bo og arbejde i forskellige lande, men kom ikke længere end til Danmark, hvor han arbejder i Ringkøbing-Skjern Kommunes sygepleje.

Løkken 2

Hundrede års ferieminder

Siden 1924 har Dansk Sygeplejeråds medlemmer kunnet holde ferie i fagforeningens fritidshus i Løkken. I år har huset 100-års jubilæum, og tiltrækker stadig sygeplejersker fra hele landet.

Læs også

Barnets profil

Sukkervand og sæbebobler trøster Ronja

En sygeplejerske fik idéen til Barnets Profil, som skal sikre, at detaljer om patienterne er tilgængelige for personale på tværs af afdelinger og hospitaler.

palliation

Sygeplejersker sætter fokus på palliation

I maj måned satte Regionshospitalet Horsens og fire klyngekommuner fokus på palliation, der skal sikre lindrende behandling og pleje.

Faglig hverdag kateder

Ud med det kateder

Personalet på hjerne- og nerveafdelingen i Aabenraa har siden 2018 arbejdet målrettet med at nedbringe antallet af urinvejsinfektioner.

fh sår 2

Foto:

Michael Drost-Hansen

Faglig hverdag: Sårsygeplejerskerne rykker ud

Hvis hjemmesygeplejersker på Fyn har brug for faglig sparring om sårbehandling hos en borger, kan de få en sårsygeplejerske fra Odense Universitetshospital med på hjemmebesøg. Til gavn for både borger og sygeplejersker.

FAG OG FORSKNING

Forskeren fortæller

Sygeplejersker skal opkvalificeres, og indretningen af sygehuse nytænkes, når to hospitaler i hovedstadsområdet de kommende år indfører couplet care for familier med alvorligt syge nyfødte børn. Det skal hjælpe familiedannelsen, at mor og barn er indlagt på samme afdeling.

Læs artikel
Forskning får liv

Som følge af amputationsskandalen i 2022 har Region Sjælland i samarbejde med kommunerne gjort en særlig indsats med bl.a. gangtræning for at forebygge amputationer – til glæde for borgere som Morten Kristiansen.

Læs artikel
Hørt

Foto:

Thomas Wittrup

Nej til aktiv dødshjælp: Vi skal ikke slukke livets lys i utide

Jesper Grud Rasmussen er i protest trådt ud af Udvalget for en mere værdig død. Han vil hellere fremme palliation end hjælpe aktiv dødshjælp på vej. Det har han udtalt sig om i flere medier.

tr1

Foto:

Astrid Dalum

Tillidsrepræsentanten: Opdagede lønfejl på 30.600 kr.

Ved et tilfælde opdager tillidsrepræsentant Mike Grandt Straagaard, at en af sygeplejerskerne har fået forkert løn i halvandet år. Nu opfordrer han alle til at tjekke deres lønseddel igennem. Ikke mindst ift. overenskomsten for 2024.

DILEMMA

Sygeplejerskerne omtaler patienten med “hun”. Hvad gør jeg?

En studerende henvender sig til Hanne, fordi hun undrer sig over, at personalet konsekvent omtaler en patient med “hende” og “hun”, selvom patienten ønsker at blive omtalt i hankøn. Hvad gør Hanne?

Læs artikel
Skal Majbrit lave en underretning på barnet?

En pige fortæller, at der er alkohol og skænderier derhjemme. Som sundhedsplejerske hælder Majbrit til at lave en underretning. Men skolelederen, der er ven med barnets kendte far, bagatelliserer det. Hvad gør hun?

Læs artikel
Hun lægger fotos op på Instagram fra operationsstuen. Er det ok?

Lene synes ikke, at en nyuddannet kollegas fokus skal være på Instagram. Den yngre kollegas fokus burde være 100 pct. på patienten og på at lære mere om anæstesien. Men kan hun tillade sig at anfægte sygeplejerskens adfærd?

Læs artikel

Om Sygeplejersken

DSR's fagblad Sygeplejersken

Fagbladet Sygeplejersken giver læserne nyheder, baggrund og perspektiv. Læs om ophavsret, annoncer og hvad du gør, hvis du skifter adresse.

Om Sygeplejersken
Kontakt

Find kontaktoplysninger på fagbladets redaktion. Hvis du ikke modtager Sygeplejersken eller oplever problemer med leveringen, kan du give os besked her.

Kontakt redaktionen
Bladarkiv

Læs alle Sygeplejerskens tidligere udgivelser digitalt helt tilbage til 1997.

Tidligere udgivelser