Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fag & Forskning

Dårlig søvn er livsfarlig

Søvnproblemer kan forlænge den tid, patienter er om at restituere efter sygdom og evt. operation og også påvirke evnen til at overkomme bivirkninger. Langvarige søvnproblemer giver desuden øget risiko for stress, overvægt, type-2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og i værste fald for tidlig død.

Fag & Forskning 2016 nr. 2, s. 32-33

Af:

Christina Sommer, Journalist

2016-2-trialog-ansigt2

2016-2-trialog-hjerne4De fleste kan nikke genkendende til, at selv en enkelt nat uden ordentlig søvn har betydning for vores velbefindende dagen derpå. Søvn er vigtig, fastslår Katrine Løppenthin:

"Vores hjerne har rigtig meget brug for søvn, og har vi sovet dårligt, har vi ofte en kortere lunte, og vi kan måske heller ikke huske så godt."

Selv korterevarende søvnmangel kan altså påvirke menneskers indlæring, koncentrationsevne, hukommelse og kontrol af følelser negativt.

"Når man er træt, har man ofte sværere ved at tage nye ting og informationer til sig, og det er selvsagt problematisk, især i forhold til patienter, der jo modtager informationer i en lind strøm," siger Katrine Løppenthin.

Manglende fysisk og mentalt overskud kan desuden besværliggøre patientens genoptrænings- og rehabiliteringsforløb efter et sygdomsforløb.

"En god smertedækning til natten er af stor betydning for at kunne få en god nattesøvn. Og en god nattesøvn er lige så vigtig for patientens evne til at overkomme bivirkninger og håndtere smerter den efterfølgende dag. Forskning har vist, at dårlig søvn kan øge smertesensitiviteten for flere patientgrupper," forklarer hun.

Kan føre til øget dødelighed

Den dybe søvn er endvidere vigtig for heling af hud, knogler og væv, og længere tids søvnmangel, især mangel på dyb søvn, kan resultere i et forhøjet kortisolniveau, hvilket kan forlænge sårheling, øge infektionsrisikoen og føre til dårlig regulering af hjerterytme og forhøjet blodtryk.

Flere studier viser desuden, at længerevarende søvnproblemer, det vil sige af måneders varighed, kan føre til stress, depression, overvægt, udvikling af type-2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. "Der er tegn på, at søvnmangel påvirker vores metabolisme. Og der er en klar sammenhæng mellem længerevarende søvnmangel og lidelser som depression og angstsygdomme. Den går begge veje, søvnmanglen kan føre til sygdommene, og sygdommene resultere i søvnmangel," siger hun.

I mange videnskabelig undersøgelser ses desuden en sammenhæng mellem søvnlængde og dødelighed, hvor personer med kort eller lang søvn har tendens til øget dødelighed.

"Det skyldes formentlig en sammenhæng med de komobiditeter, som opstår som en konsekvens af søvnproblemer og forværring af den eksisterende sygdom," fortæller Katrine Løppenthin.