Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 1997 - 1

placeholder - magasinforsiden

Baggrund

Sværere at sikre udsendte medarbejdere

Man løber en større risiko ved at lade sig udsende til humanitært arbejde i krigsområder i dag end for bare fem år siden, siger Randi Bjerre, Dansk Røde Kors, efter mordene på seks Røde Kors-medarbejdere i Tjetjenien. I interne konflikter med forskellige oprørs- og militsgrupper er det blevet tiltagende vanskeligt at få garantier for de udsendte medarbejderes sikkerhed.

Lokal indsats mod astma og allergi

Patienter, der har fået konstateret astma eller allergi, har brug for støtte, når diagnosen skal fordøjes og livet leves videre, mener Astma-Allergi Forbundet. Et nyåbnet rådgivningscenter i Tåstrup med en sygeplejerske som projektleder skal levere bevis for, at patienterne får højere livskvalitet, og at samfundet sparer udgifter på hospitaler og læger, når man laver lokal rådgivning og forebyggelse.

Svært at bære vagtbyrden i længden

Mange vagter og højt tempo er svært at holde til gennem et helt arbejdsliv. Derfor søger sygeplejersker over 45 år væk fra sygehusene og over i primærsektoren, hvis de ikke er så heldige at få et job på en specialafdeling. For der bliver ikke gjort noget for at holde den erfarne arbejdskraft på afdelingerne. En mulighed ville være at oprette vagtfri seniorstillinger.

Sådan påvirker skiftende vagter

Aften- og natarbejde har alvorlige bivirkninger. Ud over de sociale afsavn medfører skiftende arbejdstider psykosocialt stress, søvnforstyrrelser, maveproblemer og øget risiko for hjerte-kar-sygdom. Og de helbredsmæssige følger bliver værre med alderen – problemerne tager til i fyrrerne.

Håb forude

De små ungdomsårgange vil fremme etableringen af en egentlig seniorpolitik, mener Dansk Sygeplejeråds formand, Jette Søe. For at få tilstrækkelig arbejdskraft bliver arbejdsgiverne tvunget til at gøre noget for at holde på de ældre medarbejdere. Men organisationerne har også et medansvar for at føre seniorpolitikken ud i arbejdslivet. Jette Søe erkender, at Dansk Sygeplejeråds seniorpolitiske strategi ikke er blevet ført ud i livet, men lover, at den kommer op til revision efter overenskomstforhandlingerne.

Tidsskriftet 'Sygeplejersken' på internettet

Tidsskriftet fejrer nytår ved at indføre en elektronisk version af 'Sygeplejersken', som kan læses på internettet. Har man adgang til computer, modem og internet-forbindelse, kan man for fremtiden læse sygeplejefaglige artikler, leder, læserbreve, kommentarer, anmeldelser og stillingsannoncer på skærmen.

I HVERT NUMMER

Synspunkt: Mærkværdig ansættelsespolitik

Aalborg Kommune søgte og ansatte bredt, da nye stillinger blev oprettet til opsøgende hjemmebesøg. Derfor kan man undre sig over, hvorfor kommunen kun ville indgå aftale om stillingerne med HK, og over, hvorfor ansøgerne ikke fik dette at vide fra starten.

Fag

Plejetyngdesystemer på danske sygehuse

På en tredjedel af de danske sygehuse anvendes en eller anden form for plejetyngderegistrering til styring af sygeplejeressourcer. Systemerne består af en patientklassifikation og en tilhørende model for, hvordan plejetyngden omregnes til normeringstal. Patientklassifikationen foregår efter to grundlæggende modeller, faktorevaluering og prototypeevaluering. Ved faktorevaluering registrerer man en række udvalgte faktorer, der erfaringsmæssigt udløser et plejebehov hos patienten. Ved prototypeevaluering anbringer sygeplejersken efter skøn patienterne i en række kategorier, der på forhånd er beskrevet som prototyper.

Kvinder bør have reelle valg

Den gode sygeplejepraksis kendetegnes ved, at brystopererede kvinder får præcis information om de tilbud, de kan vælge imellem, når det drejer sig om valg af protese. Det er ikke nok, at en patient får et tilbud, hun kan sige enten ja eller nej til. Hun skal kende alternativet og skal støttes i det valg, hun træffer, viser undersøgelse af brystopererede kvinders møde med proteseforhandleren på sygehuset.